איגוד רופאי המשפחה עומד לפרסם הנחיות טיפוליות שגובשו בשיתוף נציגי ציבור המטופלים, בפעם הראשונה במערכת הבריאות הישראלית; כך דווח אתמול (א') ב"ישראל היום".
עוד בעניין דומה
בדיווח נמסר, כי איגוד רופאי המשפחה ערך באחרונה פיילוט בנושא שיתוף פורום מטופלים. הצוות המשותף לרופאים ולנציגי מטופלים הכין רשימת בדיקות וטיפולים שכיחים שלא הוכחו כיעילים עבור מרבית המטופלים ולכן מומלץ שלא לבצעם. למשל: בדיקות שגרה שאינן מותאמות למטופל, טיפול אנטיביוטי למרבית הזיהומים בדרכי הנשימה העליונות (הצטננות) או מתן אנטיביוטיקה שלא לצורך .
יו"ר איגוד רופאי המשפחה, פרופ' שלמה וינקר, מסר לעיתון כי המגמה של שיתוף מטופלים "הולכת ותופסת מקום בכל השיח המדעי ברפואת המשפחה. בכנס האחרון של רשת המחקר האירופית, שעסק בבריאות הנפש ברפואת המשפחה, הופיעה מטופלת שהרצתה לפני הרופאים איך לאחר שחוותה ניסיון אובדני, השתקמה והייתה שותפה למחקרים בתחום בריאות הנפש. אני מבינים כיום כי גם לנו יש מה ללמוד מהמטופלים ושיתופם בתהליכים שונים מטיבים עם הרופאים והמטופלים גם יחד".
בישראל הרצו מטופלים בכנס מקצועי שקיימה החברה לאיכות ברפואה ומשרד הבריאות החל לקיים באחרונה הליך של שיתוף נציגי ציבור בהחלטות שונות שמתקבלות בו. גם בעולם, מטופלים משותפים כיום בקביעת סדר עדיפויות במחקר במסגרת יוזמה שמוביל ה-NHS הבריטי. הם גם מעורבים בסקירת מחקרים בכתב העת היוקרתי BMJ.
מובילי היוזמה באיגוד רופאי המשפחה בישראל הם ד"ר רונן ברקת וד"ר איתן לבון. הם אמרו לעיתון: "אנו יועצי הבריאות של המטופלים שלנו וחשוב לנו להיות קשובים לאופן שבו הם תופסים את הטיפול הרפואי, להבין מה חשוב להם וכיצד אנו יכולים להתאים טוב יותר את הטיפול עבורם. כפי שאנו מקדמים את קבלת ההחלטות המשותפת עם המטופל בחדר הרופא, אנחנו מאמינים שנכון לשתף מטופלים גם בתהליכי קביעת סדרי העדיפויות והמדיניות הרפואית".