ד"ר עמיר סולד, שותף בכיר ומנהל רפואי באסיא מדיקל, ממייסדי החברה הישראלית לכירורגיה אנדוסקופית ונשיאה הראשון, התארח ב-Doctalk, הפודקאסט של הקהילה הרפואית בישראל בהנחיית מאיה רונן והילה קורח. ד"ר סולד התייחס לשורה ארוכה של נושאים בתחומי הכירורגיה והמנהל הרפואי.
עוד בעניין דומה
"כשנחשפתי לכירורגיה אנדוסקופית בתחילת שנות ה-90', הייתי בטוח שתוך זמן קצר כל הכירורגיה תעבור לשיטה הזו ולא יהיו יותר ניתוחים פתוחים. אבל אני כנראה אדם אופטימי מדי ולצערי עד היום זה לא קורה - ולא מהסיבות הנכונות".
"סיבה אחת היא שקשה מאוד בשלבים מתקדמים של הקריירה שלך ללמוד דברים חדשים. אתה משתפר ומתעמק בדברים שאתה מכיר. לקחת כירורג שנחשב לכירורג פתוח מצוין ולהחזיר אותו לכיתה א' - כי הטכניקה בכירורגיה אנדוסקופית היא אחרת לגמרי - הוא לא תמיד ירצה בזה. מה גם שהקואורדינציית עין-יד לא תמיד מתאימה לניתוחים אנדוסקופיים".
"אני אשמח אם יהיו לי מתמחים. אנחנו מוכנים ללמד אותם, אבל הגופים הציבוריים לא מוכנים לזה ועוצרים את זה בכוח"
"ישנן עוד סיבות שקשורות לאגו ושיקולים לא ענייניים של אנשים בעמדות כוח, שבגינן הרבה מאוד חולים לא נהנים מניתוחים אנדוסקופיים וזה ממש לא בסדר. יש היום מקרים, כמו למשל סרטן המעי הגס, שבהם אם הכירורג לא מציע לחולה את האפשרות לניתוח לפרוסקופי - בעיני הוא מפר את השבועה האתית שלו כלפי החולה. אני לא מבין איך דברים כאלה עדיין קורים".
ד"ר סולד, כאמור שותף בכיר באסיא מדיקל, התייחס גם למתח שבין רפואה פרטית לציבורית: "רפואה היא משאב לאומי שצריך להיות מנוהל בצורה חכמה. הטענה לפיה גופים פרטיים נכנסים לרפואה הפרטית וגורפים כסף ציבורי היא דמגוגיה. זה כמו להגיד שהקבלנים של כביש 6 או חברת אל-על גורפים כסף ציבורי. כסף ציבורי צריך לצאת למקומות שמספקים את השירותים ביעילות. חלקם שייכים למדינה וחלקם לא. שהמדינה תכפה מחירים ותקנים על הגופים הללו".
"וזה לא נוגע רק לקיצור תורים לניתוחים", המשיך ד"ר סולד, "למשל בתחום הכשרת המתמחים - אני אשמח מאוד אם יהיו לי מתמחים. אנחנו מוכנים ללמד אותם, אבל הגופים הציבוריים לא מוכנים לזה. כשאסותא ניסו לחתום על הסכם שיתוף פעולה אקדמי עם אוניברסיטת ת"א, כל ראשי המערכת לחצו על האוניברסיטה מאחורי הקלעים לא להסכים לזה. כך היה גם עם האוניברסיטה העברית".
ד"ר סולד שיתף את חוויותיו ודעותיו בנושאים נוספים כגון מרפאת העובדים הזרים שהיה ממייסדיה, ניתוחים במדינות מתפתחות, רובוטיקה רפואית, סטארט-אפים רפואיים ועוד.
לו"ז האזנה:
7:30 מדוע כירורגיה אנדוסקופית עוד לא בקדמת הבמה
12:43 הטכנולוגיה משנה את המקצוע
17:32 אסיא מדיקל - מהציבורי לפרטי
27:18 מרפאת העובדים הזרים
31:26 ניתוחים במרפאות מתפתחות
33:34 רובוטיקה רפואית וסטארט-אפים
39:37 שאלות הקהל
41:13 כירורגיה ומשפחה - איך עושים את זה
44:22 אנדוסקופיה בעוד 10 שנים
האזנה נעימה!
לכל הפרקים של Doctalk
התכנית הוקלטה באולפני SPS