הבנק העולמי ממליץ למדינות העולם לבצע רפורמות שייגרמו להעלאת המס על טבק; כך מדווח הבוקר (א') העיתון הכלכלי "דה מרקר", המנהל בחודשים האחרונים קמפיין בעד העלאת המס.
עוד בעניין דומה
דו"ח הבנק, הנקרא "רפורמה במס על עישון — בצומת בין בריאות לפיתוח", התפרסם בשבוע שעבר. במסמך נאמר, כי "צעד מדיניות זה עשוי להציל חיי מיליוני בני אדם, להפחית את ממדי העוני ולממן פיתוח כלכלי של מדינות".
"דה מרקר" מציין, כי כי דו"ח הבנק העולמי קובע במפורש כי הוכח שמיסוי גבוה על טבק מציל חיים ומפחית מחלות קשות כמו סרטן ומחלות לב. "ממצאים ממספר גדול של מדינות בעולם מלמדים כי עלייה של 50% במחירי הסיגריות מובילה לירידה של 20% בצריכה שלהן. לירידה בצריכת סיגריות השפעה גדולה על שיעורי התחלואה והתמותה מעישון בתוך כמה שנים. מחירי טבק גבוהים יותר גורמים למעשנים להפסיק לעשן, ולצעירים שלא מעשנים - להימנע מכניסה לעולם העישון, דבר המונע את התמכרותם לטבק מלכתחילה", נכתב.
דו"ח הבנק העולמי מתריע ש"כיום צעד משמעותי זה איננו מנוצל מספיק, במיוחד במדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית". עוד נאמר במסמך, כי בנוסף לסוגיית בריאות הציבור, היתרונות בהעלאת המיסוי על טבק הם: תרומה לכלכלות העולם, הפחתה בעוני והעלאה בהשקעה על חשבון הרווחים מהמסים.
למרות כל זאת, לפי הדו"ח, "מיסוי הטבק נשאר אחד הצעדים שהכי פחות משתמשים בהם". "דרוש מאמץ גלובלי מוגבר כדי לקדם את האג'נדה של מיסוי טבק לשם בריאות טובה יותר, פחות עוני, ויותר הזדמנויות פיתוח לכל. מנהיגים שמעלים את המיסוי על הטבק יכולים לצפות לתוצאות הבאות: חיים ארוכים יותר ובריאות טובה יותר לבני עמם ומקורות כספיים נוספים לפיתוח המדינות שלהם".
הדו"ח ממליץ על העלאה מדורגת של המס. "מיסוי סיגריות מפחית בצריכתן רק אם יכולת הציבור לממן את הסיגריות נפגעת. מיסוי סיגריות חייב לעלות בקצב מהיר. האסטרטגיה האפקטיבית בדרך כלל משלבת בין העלאות מס גדולות מההתחלה, עם קפיצות חוזרות ונשנות במס בחלוף הזמן — וזאת כדי לשמור על כך שהסיגריות יתייקרו בקצב מהיר יותר מקצב הגידול בהכנסה לנפש", נכתב.
כן מוצע לבצע תיאום ציפיות עם הציבור ולהבהיר לו את מטרת התוכנית. הציבור חייב להבין שעליית המס על סיגריות איננה צעד חד־פעמי אלא שהמחירים ימשיכו לעלות. "זה תמריץ למעשנים להפסיק לעשן, ולצעירים שלא להתחיל בכלל", מציינים מחברי הדו"ח.
עוד מומלץ על פשטות ואחידות במיסוי: "המס על טבק צריך להיות מבוסס על כמות הטבק ולא על מחירי הסיגריות (מס כמותי ולא אחוזי). המטרה היא שלא יהיו פערי מיסוי על מוצרי טבק שונים, ומעשנים לא יוכלו לעבור למותגים זולים יותר במקום להפסיק לעשן. המס צריך להיות ייעודי: "רווחי המדינה מהמס על טבק יופנו לצרכים הקשורים לנזקי העישון – למשל לתקציב מערכת הבריאות - מהלך שיתרום לתמיכה הציבורית בצעד הזה" קובע הדו"ח.
כן מומלץ על-ידי מחברי המסמך שהממשלות יתרחקו מחברות הטבק – תעשיה חזקה מבחינה כלכלית ומתוחכמת מבחינה פוליטית ובמקום זאת ליצור שיתופי פעולה חזקים עם גורמים חיוביים שונים. "ייעוץ של תעשיית הטבק לממשלות גורם לנקיטת הצעדים הכי פחות אפקטיביים, ובמיוחד חותר להחלשת צעדי המיסוי. לכן, כדי להתמודד עם הלחצים הללו הממשלות זקוקות לחיזוק של חוות דעת כלכליות ומדעיות, ולפתח מדיניות של שיתוף סקטורים שונים, כולל שילוב החברה האזרחית ומובילי דעה, ושותפים בינלאומיים", ממליץ הדו"ח.
"דה מרקר" מציין, כי דו"ח הבנק העולמי רלוונטי למציאות הישראלית. שר האוצר, משה כחלון, מסרב לבצע כל שינוי במדיניות המיסוי של הטבק, ואינו חותם על תקנות שדורשות למסות טבק לגלגול בדומה למיסוי על סיגריות רגילות.
לדברי העיתון, כמות הטבק לגלגול המיובא לישראל זינקה פי 12 בתוך שנים אחדות. "אין לי עניין לקנוס אנשים אם הם רוצים לעשן. אני לא חושב שזה התפקיד שלי להכביד במסים", אמר באחרונה שר האוצר בהקשר זה.