פרקינסון

צריכת מוצרי חלב והסיכון למחלת פרקינסון

במחקר עוקבה אמריקאי גדול שכלל מעל 130,000 גברים ונשים במעקב של 24-26 שנים נמצאה עלייה של 34% בקרב גברים ונשים שצרכו יותר מ-3 מוצרי חלב דלי שומן ליום, ואילו ירידה בקרב אלו שצרכו חלב עתיר שומן

18.09.2017, 11:47

נעשו מחקרים פרוספקטיבים שמעידים על קשר בין צריכת מוצרי חלב ועליית הסיכון למחלת הפרקינסון. מוצרי חלב הם מרכיב מרכזי בתזונה באזורים רבים בעולם ועדיין לא ברור האם הסיכון קשור למרכיבים ספציפיים ואיך ניתן לצמצם את הסיכון. פרסום זה כולל נתונים משני מחקרי עוקבה גדולים וממושכים שבוצעו בארה״ב במשך 24-26 שנים (״מחקר האחיות״ ומחקר דומה בגברים) וכן מטה-אנליזה עם 3 מחקרים קודמים, בנוגע לקשר בין צריכת מוצרי חלב והסיכון לפרקינסון.

״מחקר האחיות״ (Nurses’ Health Study – NHS) החל בארה״ב ב-1976 עם 121,700 נשים בגילאי 30-55 ונערך באמצעות שאלונים חוזרים שכללו נתונים רבים בין היתר הרגלי בריאות ותזונה ומצב בריאותי. מחקר דומה נערך בקרב 51,529 גברים בגילאי 40-75 (Health Professional Follow Up Study – HPFS). נתונים על מצב בריאותי נאספו אחת לשנתיים ונתונים על הרגלי בריאות ותזונה נאספו אחת ל-4 שנים. אם דווחה בשאלון אבחנה של פרקינסון נבדקה מול הרופא המטפל.

צריכת מוצרי החלב חולקה קטגורית לצריכה נמוכה = פחות ממנה אחת ליום, וצריכה גבוהה =3 ומעלה מנות ליום.

81,757 נשים מ”מחקר האחיות” ו-49,934 גברים ממחקר HPFS עמדו בקריטריוני ההכללה למחקר. במהלך שנות המעקב אירעו 554 מקרי פרקינסון בנשים ו-482 מקרים בקרב הגברים. לא היה הבדל משמעותי סטטיסטית בהיארעות הפרקינסון ביחס לצריכת מוצרי חלב כללית בין מטופלים שצרכו מעל ל-3 מנות ביום לבין מטופלים שצרכו פחות ממנה אחת ובין גברים ונשים (יחס הסיכונים 1.16; רווח בר-סמך של 95%: 0.92-1.48, p trend=0.19). עם זאת, צריכת מוצרי חלב דלי-שומן בכמות של יותר מ-3 מנות ביום כן לוותה בעלייה משמעותית סטטיסטית של 34% בסיכון לפרקינסון (יחס הסיכונים 1.34; רווח בר-סמך של 95%: 1.01-1.79, p trend=0.04). עוד נמצא כי הסיכון לפרקינסון יורד ביחס ישר לצריכת מוצרי חלב עתירי שומן.

כששילבו את הנתונים במטה-אנליזה עם 3 מחקרים פרוספקטיביים קודמים, הסיכון היחסי המשוקלל לפרקינסון עלה ב-56% בקרב אלו שצרכו מעל ל-3 מנות חלב ביום (רווח בר-סמך 95%, 1.30-1.88), וב-27% בקרב אלו שצרכו מעל 3 מנות מוצרי חלב ביום (רווח בר-סמך 95%, 1.04-1.55).

לטענת המחברים מחקר עוקבה גדול זה מעיד על קשר בין צריכת מוצרי חלב בכלל ומוצרי חלב דלי שומן בפרט ובין עלייה מתונה בהיארעות מחלת הפרקינסון.

מקור:

Intake of dairy foods and risk of Parkinson disease
Katherine C. Hughes, ScD, Xiang Gao, MD, PhD, Iris Y. Kim, ScD, Molin Wang, PhD, Marc G. Weisskopf, PhD, ScD, Michael A. Schwarzschild, MD, PhD and Alberto Ascherio, MD, DrPH
Neurology. 2017 Jul 4;89(1):46-52. doi: 10.1212/WNL.0000000000004057. Epub 2017 Jun 8.

נושאים קשורים:  פרקינסון,  מוצרי חלב,  חלב דל-שומן,  מחקרים
תגובות