חדשות

דעיכה בתיירות הרפואית: ההכנסות בשנה שעברה - רק חצי מההכנסות בשנת 2013

לפי מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, סך הכנסות בתי החולים מתיירות רופאים עמדה ב-2016 על כ-151 מיליון שקל - פחות ממחצית מההכנסות בשנת 2013; הנתונים יוצגו בוועדת הבריאות של הכנסת שתדון בהצעות חוק להסדרת התחום במערכת הבריאות הישראלית

מנתחים (צילום: אילוסטרציה)

נתונים עדכניים שריכז מרכז המחקר והמידע של הכנסת מראים כי התיירות הרפואית בישראל נמצאת במגמת דעיכה בארבעה השנים האחרונות; כך דיווח הבוקר (א') העיתון הכלכלי "דה מרקר".

לפי הדיווח, שנת 2016 נרשמה כשנת שפל בהכנסות בתי החולים מתיירות רפואית, והיא עמדה בבתי החולים הממשלתיים על סך של 151 מיליון שקל בלבד - פחות ממחצית מסך ההכנסות בשנת 2013. בארבע השנים שמ-2013 עד 2016 (כולל), סך הכנסות בתי החולים הממשלתיים מתיירות רפואית עמד על 1.2 מיליארד שקל.

הירידה הדרמטית ביותר הייתה ב"שיבא": הכנסותיו מתיירות רפואית נמצאות במגמת ירידה החל מ-2012

מהדו"ח עולה, שלושת בתי החולים הממשלתיים הגדולים - "שיבא", "איכילוב" ו"רמב"ם"-  אחראים ל-90% מכלל הכנסות המוסדות הרפואיים הממשלתיים מתיירות רפואית.

עוד דווח, כי הירידה הדרמטית ביותר הייתה ב"שיבא": הכנסותיו מתיירות רפואית נמצאות במגמת ירידה החל מ-2012. בשנה ההיא היו הכנסותיו 130 מיליון שקל וב-2016 הן הגיעו ל-41 מיליון שקל בלבד.

בבתי החולים של "הכללית", לפי הדו"ח, ההכנסות מתיירי מרפא ירדו מכ-80 מיליון שקל ב-2013 ל-47 מיליון ב-2016. סך הכנסות הקופה בנושא זה מ-2013 ועד סוף 2016 הסתכם ב-276 מיליון. רוב ההכנסות נרשמו בבתי החולים "בילינסון" ובמרכז "שניידר" לרפואת ילדים.

על-פי הדיווח בעיתון, הסיבה המרכזית לירידה בהיקף התיירות הרפואית בישראל מוסברת בירידה חדה בערך הרובל הרוסי, שהפכה את ה"חבילה" המוצעת לחולים רוסיים ליקרה יותר, לצד התחרות שקיימת בתחום התיירות הרפואית ממדינות אחרות.

לפי הדו"ח, אין נתון רשמי לגבי מספר התיירים הרפואיים שהגיעו עד היום לישראל. חרף בקשות חוזרות ונשנות של מרכז המידע והמחקר בכנסת למשרד הבריאות לא הועברו נתונים בנושא זה.

"דה מרקר" ציין, כי הנתונים נאספו לצורך דיון שנקבע להיום (א') בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. הדיון יעסוק בהצעות החוק להסדרת תחום תיירות המרפא בישראל. בעוד שמשרד הבריאות מנסה להגביל את היקף התיירות הרפואית ולקבוע כללים ברורים לגבי העדיפות שתינתן בטיפול לחולים ישראלים, ודורש הסדרה מלאה של הסוכנים בתחום, משרד התיירות מנסה לעודד את התופעה.

מסקר שערך משרד התיירות עלה, שתייר רפואי מוציא בישראל יותר כסף מכל תייר אחר, גם אם אין לוקחים בחשבון את הוצאותיו הרפואיות. ההוצאה הכספית הממוצעת שלו ב-2014 הייתה 1,936 דולר.

הצורך בהסדרת תחום התיירות הרפואית עלה לאחר טענות להעדפת חולים מחו"ל על פני הישראלים ותחרות על משאבים חסרים ומצומצמים ברפואה הציבורית. בדיווח נמסר, כי בעבר דווח על הבאת חולים סופניים לטיפולים חסרי סיכוי בישראל רק בשל בצע כסף, וגם על מקרים של סחיטת כספים מתיירי מרפא שמצאו עצמם "לקוחות שבויים" בידי סוכן ובית החולים אליו הגיעו.

נושאים קשורים:  חדשות,  תיירות,  רפואית,  ניתוח,  סרטן,  רוסיה,  שער הרובל,  מרכז המחקר והמידע של הכנסת,  ועדת הבריאות של הכנסת
תגובות