מגזין

זוג רופאים + ילד

מחקר אמריקאי מצא כי ילדים במשפחות בהם שני ההורים הם רופאים מורידים את מספר שעות העבודה של האמהות-רופאות בעשר שעות בשבוע, בעוד אינם משפיעים באופן מובהק על מספר שעות העבודה של הגברים

גם בקרב זוגות רופאים, ההורות משפיעה יותר על הקריירה של האשה מאשר על זו של הגבר; כך מצא מחקר שנעשה בארה"ב ושתוצאותיו התפרסמו באחרונה בכתב העת JAMA. לפי המחקר, כאשר שני בני הזוג הם רופאים ונולד להם ילד, האם תעבוד פחות שעות שבועיות בהשוואה לרופאה שאין לה ילדים. "הורות ככל הנראה כנראה לא משפיעה על עבודתם של האבות בזוגות רופאים", ציינו עורכי המחקר.

"לפני שלזוגות הרופאים שנבדקו במחקר נולדו ילדים, האשה והגבר עבדו כרופאים את אותו המספר של שעות שבועיות", כתב המחבר הבכיר של דו"ח המחקר, ד"ר אנופאם ג'נה (Anupam Jena), מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד ובית החולים הכללי של מסצ'וסטס בבוסטון.
"אך עם הצטרפות הילדים למשפחות, האמהות-רופאות מפחיתות את שעות העבודה השבועיות שלהן בכמעט 20%, בעוד שהאבות-רופאים כלל לא עושים זאת", הסביר ד"ר ג'נה.

עורכי המחקר העריכו את מספר שעות העבודה השבועיות של רופאים נשואים לרופאות, בהתבסס על נתונים מייצגים שנאספו מתוך מאגר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של ארה"ב: בערך 3 מיליון משקי בית. נבדקו נתונים לגבי לגבי זוגות שדיווחו על היות שניהם רופאים. לא נכללו זוגות מאותו המגדר ולא רופאים בתחילת הקריירה שלהם (מתחת לגיל 25) או מעל גיל 50, וזאת מתוך כוונה להתמקד בהבדלים מגדריים לעניין שעות העבודה של רופאים בשנים שבהן שניהם מגדלים את ילדיהם בבית.

רופאה מנתחת (צילום: אילוסטרציה)

רופאה מנתחת (צילום: אילוסטרציה)

"קיימת גם גישה פמיניסטית לעניין העבודה, לפיה מה שחשוב זה לבצע את העבודה ולהשלימה הרבה יותר מאשר להתהדר במספר שעות העבודה"

כמו כן, לא נכללו במחקר הורים לתינוקות שאך זה נולדו, כדי להתמקד בשעות העבודה שמעבר לחופשת הלידה ולא בהפחתת שעות העבודה השבועיות בשנה הראשונה של התינוקות.

הנתונים שנאספו מתייחסים לתקופה של 15 שנה (מינואר 2000 לדצמבר 2015) ובסופו של דבר כוללים 4,934 זוגות-רופאים נשואים עם ילדים וללא ילדים (9,868 רופאים משני המינים באופן שווה). הגיל החציוני של הרופאות היה 38.1 בעוד הגיל החציוני של הרופאים הנשואים להן היה 39.3.

התברר, כי בקרב זוגות רופאים ללא ילדים, הגברים עובדים בממוצע 57 שעות שבועיות ואילו הנשים עובדות 52.4 שעות. מכאן החל תהליך ההשוואה.
התברר, כי בהשוואה לנשים נשואות ועובדות ללא ילדים, רופאות-אמהות לפעוטות בגיל 2-1 שנה עובדות בערך 41.5 שעות שבועיות – כעשר שעות פחות מאלו שאין להן ילדים.

רופאים-אבות עם פעוטות בבית, לפי המחקר, עובדים כמעט שעתיים פחות מרופאים ללא ילדים בבית, אבל ההבדל לא היה גדול מספיק כדי להיות מובהק סטטיסטית.

בנוסף, ככל שהילדים במשפחות של זוגות רופאים גדלים, עדיין לא נמצאו הבדלים מובהקים בין שעות העבודה של הגברים ללא ילדים לאלו של רופאים עם ילדים, בעוד שבקרב רופאות-אימהות הפער נותר בעינו.

עורכי המחקר לא ביצעו השוואת נתונים עם קבוצת ביקורת כדי לקבוע האם וכיצד הורות עשויה להשפיע על שעות העבודה של רופאים או בני-זוג נשואים אחרים (כלומר לא ממקצועות הרפואה).

קיימת אפשרות, ציין עוד ד"ר ג'נה, שנשים עשויות לנטות לעבר התמחויות שמחייבות פחות שעות עבודה וזאת כדי להשאיר יותר זמן לילדיהן. לדברי החוקרים, "ציפיות חברתיות לגבי נשים הכרוכות בצמצום שעות העבודה שלהן על מנת לטפל בילדים עשויות גם הן להסביר את התוצאות שהתקבלו".

רופאה, יחסי רופא-חולה (צילום: אילוסטרציה)

"ציפיות חברתיות לגבי נשים הכרוכות בצמצום שעות העבודה שלהן על מנת לטפל בילדים עשויות גם הן להסביר את התוצאות שהתקבלו"

עורכי המחקר ציינו בדו"ח כי באופן כללי ברפואה, נשים נוטות לעבוד במשרה חלקית או פחותת-שעות-שבועיות בהשוואה לגברים. המחקר כלל בנוסף גם שאלון שהעבירו עורכי המחקר בין בני זוג שהם רופאים, ראיונות פנים אל פנים שערכו עם חלק מהם, שיחות טלפון והתכתבות בדואר אלקטרוני, שהעלו כי הם הדגישו באופן ברור את חשיבות חלוקת האחריות ההורית.

דיקנית בית הספר לסיעוד באוניברסיטת "ג'ונס הופקינס" בבולטימור, פטרישיה דוידסון, שמחקריה עוסקים בנושאים הנוגעים לעבודה, הגיבה לממצאי המחקר ואמרה לסוכנות הידיעות "רויטרס": "הזהות שלנו ותפקידינו המקצועיים הם חברתיים. נשים, ללא כל השוואה, מהוות את השיעור הגבוה ביותר של אלו שמטפלים בילדים ותפקיד זה כולל גם מגוון רחב של פעילויות. ההבדלים בהשוואת נושא ההורות בין גברים לנשים – ובין רופאים משני המינים - עשויים לשקף התייחסויות שונות לגבי עבודה בכלל".

דוידסון גם ציינה כי מספר שעות העבודה אינו מדד מדויק לאיכות העבודה. "קיימת גם גישה פמיניסטית לעניין העבודה, לפיה מה שחשוב זה לבצע את העבודה ולהשלימה הרבה יותר מאשר להתהדר במספר שעות העבודה", הוסיפה.

לדבריה, "קיימת גם אפשרות שתוספת שעות עבודה קשורה במנהיגות ובתפקידים אדמיניסטרטיביים – וכאן, זה כבר מתועד, הגישה לנשים אליהם היא מצומצמת".

נושאים קשורים:  ילדים,  הריון,  זוג רופאים,  נישואים,  מחקר,  ארה"ב,  מגדר,  שעות עבודה
תגובות
אנונימי/ת
31.08.2017, 12:33

ועורכות דין, רואות חשבון, הייטקיסטיות או קופאיות בסופר לא עובדות פיות שעות אם הן אמהות לעומת נשים ללא ילדים? אין קשר לעובדה שהן רופאות...