חדשות

צנתור מוח במכשיר חדשני שנעשה בשערי צדק הציל חיי מורה שהתמוטטה במשחק

בית החולים: "האישה הגיעה אלינו עם דיסקציה ומפרצת זעירה שדיממה בעורק הסמוך לגזע המוח. זה מקרה נדיר. עד לפני 4-3 שנים לא הייתה קיימת הטכנולוגיה כדי לטפל בו".

טיפול חדשני במכשיר צנתור דו מישורי שנעשה בשערי צדק הציל חיי מורה ומדריכת ספורט בת 40 מאזור חיפה שהתמוטטה על המגרש, במהלך משחק כדור רשת. היא הובהלה תחילה למחלקה לרפואה דחופה בבית החולים רמב"ם, ולאחר מספר ימי אשפוז במקום אובחנה עם דימום מוחי ומפרצת במוח שסיכנו את חייה. היא הופנתה להמשך הטיפול אצל ד"ר יעקב אמסלם, מנהל המחלקה לצנתורי מוח במרכז הרפואי שערי צדק.

בית החולים מסר את הפרטים הבאים: "האישה הגיעה אלינו עם קרע בחלק הפנימי של העורק (דיסקציה) ומפרצת זעירה שדיממה בעורק הסמוך לגזע המוח. זה מקרה נדיר. עד לפני 4-3 שנים לא הייתה קיימת הטכנולוגיה כדי לטפל בו".

ד"ר אמסלם הוסיף: "50% מהמקרים של מפרצת מסתיימים במוות בשל דימום מוחי מסיבי. זאת ועוד: גם הטיפול הרפואי של סגירת העורק עלול להסתיים במוות או בשיתוק".

הטיפול החדשני באמצעות מכשיר צנתור דו-מישורי כלל החדרת תומכנים זעירים (בגודל מילימטר עד שניים) המכונים גם "בייבי סטנטים" אל מוח המטופל, בפעולה זעיר פולשנית. למכשיר מערכת הדמיה מובנית המאפשרת לראות בכל שלב כי התומך עושה את העבודה שלו ומונח במקומו בדיוק של חלקיקי המילימטר.

"במהלך הטיפול חודרים לעורק החולה בעדינות כדי שלא לקרוע אותו ובעצם בונים אותו מחדש באמצעות השמת תומך מתכתי (רשת צפופה). בתהליך ההחלמה העורק בונה על הסטנט מעטפת, כך שהסטנט הופך להיות חלק מהעורק והמפרצת נסגרת".

במקרה שעליו מסר בית החולים הקרע שאותר בעורק היה באורך 0.7 מילימטר בעוד שקוטר העורק הוא מילימטר אחד בלבד. "כל אי דיוק בפעולה מסוג זה עלול להוביל לנזק משמעותי החל משיתוק עצבי בידיים וברגליים והפרעות בשיווי המשקל ובקואורדינציה ועד מוות", הדגיש ד"ר אמסלם.
בספרות הרפואית, ציין, טרם נמצא הגורם לדיסקציה, קיים חשד כי היא נגרמת כתוצאה מחבלה משמעותית בראש או לאחר תנועת ראש חדה.
בהתבסס על המקרה הזהיר ד"ר אמסלם: "אין להתעלם מכאבי ראש עזים. דימום מוחי מלווה בדרך כלל בכאבי ראש חזקים שאינם עוברים בנטילת משככי כאבים. הם מלווים בהקאות, בסחרחרות ובקישיון עורף, המתרחש בגלל התכווצות השרירים לאור הדימום במעטפות המוח הקשורות לחוט השדרה. עם הופעת אחד או יותר מהתסמינים, מומלץ לפנות מידית למחלקה לרפואה דחופה".

המטופלת שהייתה רגילה לרוץ 10 ק"מ בכל יום, תאלץ עתה לנוח ולא לקיים שום פעילות ספורטיבית בשלושה החודשים הקרובים, אמר ד"ר אמסלם. "בעוד כחודש היא תבצע בדיקת MRI. האבחון יספק תשובה טובה יותר בדבר מצבה. בינתיים היא יכולה לחזור לחיי שגרה פרט לפעילות ספורטיבית עד שהעורק יירפא לחלוטין".

נושאים קשורים:  שבץ מוחי,  צנתור מוח,  המרכז הרפואי "שערי צדק",  דיסקציה,  ד"ר יעקב אמסלם
תגובות