על אף ההעדפה הניתנת לתיקון של המסתם המיטרלי על פי ניתוח במקרי degenerative mitral regurgitationי(degenerative MR, אי-ספיקה דו-צניפית ניוונית) בהנחיות טיפוליות, הראיות להעדפה זו חסרות. לאור זאת, ביקש מחקר חדש שפורסם באתר כתב העת Circulation, לבחון את התוצאות ארוכות הטווח של תיקון המסתם המיטרלי לעומת החלפתו במקרי אי-ספיקה מיטרלית דגנרטיבית עם flail leaflet (עלעל מתחבט).
עוד בעניין דומה
במחקר נכללו 1,922 חולי degenerative MR עם flail leaflet מ-6 בתי חולים שלישוניים בארה"ב ואירופה שעברו תיקון (1,709 משתתפים) או תיקון (213) של המסתם המיטרלי.
המשתתפים שעברו תיקון היו צעירים יותר, סבלו יותר ממחלות רקע ונטו יותר לסבול מצניחה של העלעל האחורי (posterior leaflet prolapse). בשל אופיו התצפיתי של החקר, ובמטרה להתגבר על הבדלים המשפיעים על בחירת הטיפול, הותאמו המשתתפים לפי ציון עלילות (propensity score) ושקלול היפוך הסתברות הטיפול, כך שלבסוף עמדו ההבדלים המוחלטים המתוקננים על פחות מ-10% ברובם.
התמותה הניתוחית (בתוך 30 ימים או בתוך אותו אשפוז) הייתה נמוכה יותר באלו שעברו תיקון בהשוואה להחלפה, הן בקרב כלל המשתתפים (1.3% לעומת 4.7%, p<0.001) והן בקרב המשתתפים שהותאמו לפי עלילות (0.2% לעומת 4.4%; p<0.001).
במעקב חציוני של 9.2 שנים נצפו 552 מקרי תמותה, כולל 207 מסיבות לב וכלי דם. שיעור ההישרדות לאחר 20 שנים היה טוב יותר בקרב אלו שעברו תיקון בהשוואה לאלו שעברו החלפת מסתם, גם כאן הן בקרב כלל המשתתפים (46% לעומת 23%; p<0.001) והן בקרב המשתתפים המותאמים (41% לעומת 24%; p<0.001). התיקון לווה גם בהיארעות מופחתת של פעולה/ניתוח חוזרים וסיבוכים הקשורים למסתם.
לסיכום, קובעים החוקרים כי במקרים של degenerative MR עם flail leaflet המופנים לניתוח של המסתם, תיקון של המסתם המיטרלי לווה בשיפור בתמותה הניתוחית, ההישרדות ארוכת טווח ושיעור הסיבוכים בהשוואה לניתוח החלפת המסתם.