ליפופרוטאין Aי(LpA) הוא גורם סיכון קרדיווסקולרי חשוב, ובמיוחד בחולים צעירים. מחקר חדש שפורסם ב-JCEM בחן את השפעת LpA על סיכון וסקולרי בחולים הסובלים מהסינדרום המטאבולי.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע כמחקר עוקבה, בהשתתפות 593 חולים שעברו אנגיוגרפיה לבבית להערכה של מחלה כלילית יציבה (Stable coronary disease). אבחנה של הסינדרום המטאבולי בחולים אלו בוצע על פי הקריטריונים המוסכמים של הפדרציה הבינלאומית לסוכרת.
רמות ה-LpA החציוניות בחולי הסינדרום המטאבולי (n=307) היו משמעותית נמוכות יותר מאשר בחולים שלא סבלו מהסינדרום המטאבולי עם רמות של 12 מ"ג/ד"ל לעומת 17 מ"ג/ד"ל (P=0.004). פרוספקטיבית, 34% מהחולים סבלו מאירועים וסקולריים בתקופת המחקר.
LpA נמצא כמנבא חזק ועצמאי לאירועים וסקולריים בחולים שלא סבלו מהתסמונת המטאבולית [HR=1.2י(1.05-1.38); P=0.006], אבל לא בחולים שסבלו מהתסמונת המטאבולית [HR=0.96י(0.77-1.2); P=0.713].
מסקנת המחקר היתה, ש-LpA בחולים הסובלים מהסינדרום המטאבולי הינו נמוך ואינו קשור להיארעות של אירועים וסקולריים. עוצמתו של LpA כמנבא אירועים קרדיווסקולריים גבוהה משמעותית בחולים שאינם סובלים מהסנדרום המטאבולי לעומת אוכלוסיית החולים.