חדשות

דו"ח העישון השנתי של מש' הבריאות: אחד מכל ארבעה גברים בישראל מעשן

לפי הדו"ח, שיעורי העישון באוכלוסייה הם 22.1% בקרב גברים יהודים, 15.0% בקרב נשים יהודיות, 43.9% בקרב גברים ערבים ו-6.7% בקרב נשים ערביות

חיילים מעשנים בגבול רצועת עזה (צילום: אילוסטרציה)

משרד הבריאות פירסם אתמול (ג'), על רקע "היום הבינלאומי ללא עישון", את הדו"ח השנתי על מצב העישון בישראל . בדו"ח נתונים על מגפת העישון באוכלוסייה הכללית, נתונים מעודכנים על עישון סיגריות ונרגילות בקרב בני נוער, בקרב חיילי צה"ל וכן סקירה על פעילויות המניעה בתחום, בהשתתפות משרדי הבריאות, החינוך, האוצר, צה"ל, קופות החולים וגופים נוספים.

בנוסף מציג הדו"ח סקירה על פעילות החקיקה והאכיפה בתחום העישון, על גמילה מעישון בישראל ונתונים כלכליים שונים, כמו הכנסות המדינה ממיסים על טבק, צריכת הסיגריות הלאומית והיקף ההשקעה של תעשיית הסיגריות לקידום ועידוד העישון בקרב צעירים ובכלל.

על פי תוצאות סקר INHIS-3 שנערך בשנת 2014, שמובאות בדו"ח, שיעור המעשנים בישראל עומד עתה על כ-19.7% בקרב בני 21 שנים ומעלה. 26.0% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו-13.6% מכלל הנשים. שיעור העישון בקרב גברים גבוה מהממוצע במדינות האיחוד האירופי (24.2%). שיעור העישון בקרב נשים בישראל נמוך ביחס לממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (15.5%).

שיעור העישון באוכלוסייה הערבית עומד על 25.2% לעומת 18.5% באוכלוסייה היהודית. שיעורי העישון המשוקללים לגיל הם: 22.1% בקרב גברים יהודים, 15.0% בקרב נשים יהודיות, 43.9% בקרב גברים ערבים ו-6.7% בקרב נשים ערביות.

מזה עשור יש בישראל מגמת ירידה הדרגתית בשיעור עישון הסיגריות בקרב הנוער

כ-37% מהמרואיינים לסקר שאינם מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון כפוי (פסיבי) - כ-30% מהיהודים ולמעלה ממחצית מהערבים. המקומות המועדים ביותר לחשיפה לעישון כפוי: בית המגורים (נשים) ומקום העבודה (גברים).

עוד עלה מהסקר, כי מזה עשור יש בישראל מגמת ירידה הדרגתית בשיעור עישון הסיגריות בקרב הנוער: כ-8% מהתלמידים דיווחים לסוקרים שהם מעשנים לפחות סיגריה אחת בשבוע בהשוואה לכ-15% בשנת 2002. עישון סיגריות ונרגילה שכיח יותר במגזר הערבי לעומת המגזר היהודי. בנים מדווחים בשיעור גבוה יותר מבנות הן על עישון סיגריות וגם נרגילה.
עם העלייה בגיל, שיעור מעשני הנרגילה עולה. בקרב תלמידי כיתות י"א ו-י"ב, כ-39% מהבנים והבנות במגזר היהודי ניסו לעשן נרגילה וכן 42% מהבנים והבנות במגזר הערבי.

שיעור ההתנסות בעישון סיגריות אי פעם בקרב תלמידי כיתות י' מגיע לכ-20% - גבוה יותר מהממוצע בקרב קבוצת גיל זו באירופה, העומד על כ-17%.

ציבור המעשנים בישראל מונה כיום, על-פי הערכות משרד הבריאות כ-1 מיליון מעשנים. למרות הירידה בשיעור המעשנים ובצריכת הסיגריות, ציבור המעשנים בארץ הוציא בשנת 2015 על מוצרי טבק למעלה מ-8.1 מיליארד שקל (בהשוואה להוצאה לאומית על חלב שמסתכמת ב-7. מיליארד שקל). הכנסות המדינה מהמיסוי על סיגריות ומוצרי טבק הגיעו לכ-6 מיליארד שקל בשנת הדו"ח. במלים אחרות: כ-900 שקל, לפחות, מוצאים על רכישת סיגריות ומוצרי טבק בכל משק בית שבו חי מעשן אחד והסכומים מוכפלים כאשר מדובר במשפחות שבהן מעשנים נוספים. במשפחות רבות, הוצאה זו אחראית במידה ניכרת ל"חוסר ביטחון תזונתי", לפגיעה בבריאות ולהעמקת הפערים הבריאותיים והכלכליים בחברה.

ציבור המעשנים בארץ הוציא בשנת 2015 על מוצרי טבק למעלה מ-8.1 מיליארד שקל

מחברי הדו"ח, המחזיק 135 עמודים, ציינו כי חברות הטבק המשיכו גם השנה להשקיע בעידוד ובקידום עישון דרך פרסומות, חסויות, דיוור ישיר וקידום מכירות - לכל הפחות הושקעו השנה 35 מיליון שקל בנושא הזה. עם זאת נאמר בדו"ח כי יש קשיי אכיפה ובעייתיות בהשגת נתוני אמת מלאים.

בשנת 2015 נעצר הגידול בהיקף הפונים לגמילה מעישון בקופות החולים -וחלה ירידה של 4% במספר המשתתפים בסדנאות גמילה: רק 25,721 מתוך 1 מיליון מעשנים, שהם כ-2.5% בלבד. ארבע הקופות קיימו סדנאות גמילה בפריסה כלל ארצית ובהנגשה שפתית ותרבותית למגוון קבוצות באוכלוסייה. זמני ההמתנה לכניסה לסדנאות היו לרוב שבועות בודדים עד חודשים ספורים.

בדו"ח נמסר, כי במסגרת הרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2015 הוכנסו בו בדיקת סקר לגילוי מוקדם של מפרצת באבי העורקים הבטני וכן שיקום לחולי חסמת הריאות (COPD), שתי טכנולוגיות המתמודדות עם תחלואה הנגרמת לא מעט בעקבות עישון. כך התגבשה "חבילה" הכוללת את כל שלבי המניעה השונים, החל במניעת עישון, המשך גילוי מוקדם וכלה בטיפול ושיקום חולים "אך ישנן טכנולוגיות נוספות בכל אחד מהשלבים שיש לבחון איך להנגישם לטובת ציבור המעשנים, על מנת לצמצם את התחלואה והתמותה הקשה מעישון", נאמר בדו"ח.

בנוסף מובאים בדו"ח נתונים על שוק הטבק לגלגול ופערי המיסוי מול סיגריות רגילות. "הפער הקיים גורם לפגיעה קשה ביעילותה של מדיניות המיסוי ככלי יעיל ומוכח לצמצום העישון ונזקיו ולמניעת התחלת עישון בצעירים, וכן לאובדן הכנסות מצטבר של מאות מיליוני שקלים לתקציב המדינה. משרד הבריאות ממליץ להעלות את המס על טבק לגלגול לרמה מקבילה לסיגריות רגילות", כתבו עורכי הדו"ח.

כן מוצגת בדו"ח סקירה על שתי התפתחויות עולמיות חשובות לגבי סיגריות אלקטרוניות ולגבי חפיסות סיגריות אחידות. לראשונה התגבשה הסכמה רחבה ביחס לאופן האסדרה של סיגריות אלקטרוניות בין ה-FDA לבין האיחוד האירופי. לפי ההסכמה יש להקים מנגנון רישום, פיקוח ובקרה על סיגריות אלקטרוניות ונוזלי המילוי שלהן, כולל חובת דיווח על תכולה ופליטה. יש לקבוע הגבלות במכירה לקטינים, הגבלות על הפרסום, חובת סימון באזהרות בריאות ומנגנון מעקב אחר נזקי בריאות או על תופעות הלוואי.

חפיסות סיגריות אחידות הן חפיסות ללא שימוש בסימני לוגו ומיתוג. כל שטח החפיסה מוקדש לאזהרות בריאות ומידע לצרכן, למעט כיתוב פשוט המציין את שם מותג הסיגריות. מדיניות זו מומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי, שאף הכריז על החפיסות האחידות כנושא מרכזי במסגרת היום הבינלאומי ללא עישון השנה.

אוסטרליה, בריטניה וצרפת כבר חוקקו וקבעו תאריך תחילה לשימוש בחפיסות אלו. אירלנד חוקקה אך טרם קבעה תאריך תחילה, נורבגיה, הונגריה, סלובניה, שבדיה, פינלנד, קנדה, ניו זילנד, סינגפור, בלגיה ודרום אפריקה הכריזו על התחלת תהליך החקיקה.

בתי המשפט העליונים של אוסטרליה, בריטניה, צרפת והאיחוד האירופי אישרו את החקיקה ובכך פתחו את הסכר למדינות רבות בעולם, שעד כה חששו מתביעות מצד תעשיית הטבק העולמית, בדומה לאיומים ולחצים כאלו שהופעלו על ממשלת ישראל דרך מדינות זרות, נאמר.

בתחום האכיפה מציין הדו"ח את הבעייתיות שבאכיפת החוק למניעת עישון ברשויות המקומיות וקורא לבחון דרכים חדשות לשינוי המצב.

הדו"ח השנתי על מצב העישון בישראל

נושאים קשורים:  חדשות,  "יום ללא עישון",  משרד הבריאות,  נרגילה,  דו"ח העישון השנתי
תגובות
אנונימי/ת
01.06.2016, 10:54

בכתבה כאן מוזכר שהכנסות המדינה מעישון הם 6 מילארד שקל.
מה שלא מוזכר כאן (אבל מוזכר בדו"ח) שהעלות הישירה והעקיפה יחד מנזקי העישון מסתכמת ב 3.6 מיליארד.
במלים אחרות, לפחות מבחינה כלכלית, זה טוב למדינה שימשיכו לעשן.

אנונימי/ת
01.06.2016, 22:21

החישוב לא כולל את העלות למשק של תמותה של 800 איש מעישון כפוי ולא את ערך של תמותה של 7200 איש מעישון כפוי.
כל אחד שחולה ומת, ובמיוחד אלו שחולים ולא מתים אלא רק הופכים לנכים ומקבלי קיצבאות, כבר לא יכניסו כנס מתשלום מיסים - הם לא עובדים יותר, והמעגל סביבם של משפחה שצריכה לתמוך ולסעוד ולהפסיד עבודה וכדו' וכיוב'... אתה מגיע לכיוון ה-20 מיליארד בערך..

אנונימי/ת
02.06.2016, 07:57

לא ברור לי איך הגעת ל 20 מיליארד.
קודם כל- אף אחד לא אמר שהעלות המחושבת לנזקי עישון היא רק עבור מעשנים. בהחלט ייתכן שהיא כוללת גם את אלה שחשופים לעישון כפוי. אבל לשם הדיון נניח שלא.
התמותה והתחלואה כתוצאה מעישון כפוי היא ביחס של בערך 1 ל 8 (על כל 8 מעשנים שימותו , ימות חשוף לעישון כפוי). זה בערך 12%.
גם אם תכפיל את ההוצאה של 3.6 מיליארד ב 1.12 ואפילו ב 1.2 לא תגיע להכנסות המדינה ממסים.
מעבר כך, אם אתה רוצה להיות מדויק יותר: האוכלוסיה שהכי חשופה לעישון כפוי היא האוכלוסיה הערבית ובעיקר הבדואית בנגב. ואז השאלה עד כמה באמת יש כאן פגיעה כתוצאה מאי הכנסת מסים. אני מניח שהפגיעה הרבה יותר קטנה ממה שאתה מעריך.
בסיכומו של דבר - זה אמנם לא אמור להיות שיקול, אבל לדעתי כסף לא מפסידים כאן.

אנונימי/ת
15.07.2016, 06:26

מה מכילה סיגריה אלקטרונית. ?