בבתי חולים לא מעטים ברחבי הארץ קיימת הפרדה בין יולדות יהודיות לבין יולדות ערביות, על אף איסור מפורש של משרד הבריאות בנושא; כך דווח השבוע ברשת ב' של "קול ישראל". על פי הדיווח, מדובר בין השאר בבתי החולים שערי צדק, הדסה עין כרם, הדסה הר הצופים בירושלים, איכילוב בתל אביב ומאיר בכפר סבא. ההפרדה נעשית לעתים בעקבות בקשות של יולדות ולעתים באופן קבוע.
עוד בעניין דומה
בין כל בתי החולים שנבדקו, רק בתי החולים "סורוקה" בבאר שבע ו"רמב"ם" בחיפה הבהירו שהפרדה בין יולדות איננה אפשרית
בכל בתי החולים הכחישו שיש הפרדה כזאת, אולם בכמה ציינו שאם יולדות מבקשות, מתחשבים בהן כפי שמתחשבים בבקשות אחרות. בין כל בתי החולים שנבדקו על-ידי כתבת הבריאות דקלה ארון-שפרן והכתב ערן זינגר, רק בתי החולים "סורוקה" בבאר שבע ו"רמב"ם" בחיפה הבהירו שהפרדה בין יולדות איננה אפשרית.
משרד הבריאות אמר בתגובה כי הוא "אוסר כל הפרדה משיקולי אפליה. הנחיות משרד הבריאות הן כי אין להפריד בין סוגי אוכלוסייה, לא לפי דת, ארץ מוצא, עדה או כל הפרדה אחרת". בעקבות הפרסום פנה ח"כ ד"ר אחמד טיבי לשר הבריאות יעקב ליצמן ותבע לקיים בדיקת מקפת בנושא הזה בכל בתי החולים.
בדיווח נמסר עוד כי מנכ"ל הדסה, פרופ’ זאב רוטשטיין, אמר שהופתע לשמוע את ההקלטות שנחשפו ברשת ב' ומהן עולה שבמרכז הרפואי נהוגה הפרדה בין יולדות יהודיות ליולדות ערביות. הוא הודיע כי יפרסם הנחיות ברורות למנוע הפרדה. עם זאת הבהיר ש"הצוות הרפואי ינסה להתחשב בבקשות מיוחדות של יולדות".
"בתי החולים של הדסה בעין כרם ובהר הצופים גאים על היותם מרכז רפואי שהוא סמל לדו-קיום המתקיים בו בכל מחלקה ויחידה, הן בתמהיל האנושי של צוותי הרפואה והסיעוד והן במגוון המטופלים הבאים בשערינו. מדיניות הדסה היא מדיניות של חיבור בין מטופלים במחלקות השונות, לרבות ביולדות", נאמר בתגובה שפירסם היום המרכז הרפואי.
מהר"י נמסר, כי "בעקבות הפרסומים וללא בדיקת נכונותם, ההסתדרות הרפואית מגנה בכל תוקף כל הפרדה או שיקול בטיפול רפואי על רקע גזעני או כל רקע אחר העונה להגדרה אפליה".
ד"ר טל בירון שנטל, מנהלת מחלקת אם ועובר ב"מאיר", מסרה בתגובה: "בבית החולים אין ולא תהיה מדיניות של הפרדה בין מטופלות יהודיות וערביות. אנחנו מטפלים בכל היולדות באהבה ובמסירות כדי לאפשר להן לידה בטוחה ונעימה".
בעקבות הפרסום הגיב ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) ואמר כי הוא סבור ש"העוינות שיולדות יהודיות חשות כלפי יולדות ערביות טבעית ומובנת, בשל סכסוך הדמים בינינו לבין הערבים". בהמשך אמר: "ערביי ישראל הם אמנם אזרחים שווי זכויות אך הם תומכים באויבינו המפגעים בנו". אחר כך צייץ בטוויטר: "אשתי מעוניינת ללדת בשקט בלי שתוטרד ב'חפלות' של ערביות... טבעי שאשתי לא תרצה לשכב לצדה של יולדת ערביה שבנה התינוק עלול ביום מן הימים לרצוח את בננו". דבריו עוררו תגובות זועמות מכל הקשת הפוליטית.
במאמר שכתבה ד"ר אפרת ברון הרלב, סגנית מנהל המרכז הרפואי לרפואת ילדים שניידר לעיתון "ישראל היום", הדגישה: "המציאות בבית חולים לא קשורה למעמד, דת או לאום. כשבריאות הילדים על הפרק - כולנו מתאחדים. הרפואה יוצרת תרבות המאפשרת שיתוף, קירבה וכבוד הדדי ואף אחד לא ייקח את זה מאתנו".
הבוקר (ה') נמסר, כי ועדת הבריאות של הכנסת תכונס לדיון פגרה מיוחד בנושא הפרדה בין יולדות יהודיות לערביות במחלקות היולדות בבתי החולים הציבוריים, בעקבות הסערה.