חדשות

סקר: אחד מארבעה מטופלים פסיכיאטריים בארץ נקשר למיטתו בשלב כלשהו

המשאל נערך באופן אנונימי באינטרנט בקרב מטופלים בבתי חולים פסיכיאטריים, ומעלה כי שיעור המטופלים שנקשרו במהלך הטיפול בארץ גבוה עשרות מונים מהשיעור המדווח במדינות אירופה

בית החולים הפסיכיאטרי "אברבנאל" (מקור: ויקיפדיה)

משאל שנערך בקרב מטופלים בבתי חולים פסיכיאטריים ומחלקות פסיכיאטריות בבתי חולים כלליים בישראל העלה, כי 23.2% מהם נקשרו למיטה לפחות פעם אחת במהלך האשפוז; כך מדווח היום (ה”) העיתון "הארץ".

המשאל בוצע על ידי ארגון "בזכות", לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות, כמשאל אנונימי, באינטרנט, שכלל 240 מטופלים שהיו באשפוז באוקטובר-דצמבר שעבר.

לפי הדיווח, השיעור הגבוה אינו מבטאים בהכרח אג”נדה רפואית מנומקת, וברוב המקרים הקשירה מבטאת מצוקה מערכתית כמו מצבי עומס ושחיקה

מעדויות המטופלים שהשיבו למשאל עלה, כי 77% דיווחו שהמטפלים בהם במהלך האשפוז הפעילו עליהם כוח פיזי, 60% לא שתו או אכלו בעת שהיו קשורים למיטתם, 25% נאלצו לעשות את צרכיהם על עצמם, פחות מ-10% מסרו כי איפשרו להם להגיע לשירותים בליווי איש צוות, כ-30% דיווחו שלא איפשרו להם להתפנות לשירותים בעת בשעות שהיו קשורים למיטה, 12% נקשרו במשך יותר מ-12 שעות. בנוסף, 16% דיווחו שבעת הקשירה הצוות הציע להם לשתות או לאכול ו-10% דיווחו שהצוות הציע להם לעשות זאת לאחר שביקשו זאת.

העיתון מוסר, כי הדו"ח המסכם את ממצאי המשאל מכיל עדויות אישיות של מטופלים שנקשרו המתארים השפלה, פגיעה פיזית, רמיסת זכויות ופגיעה בכבודם ובפרטיותם. משתתפי הסקר אמרו כי קשירה למיטה משמשת לא אחת גם אמצעי ענישה, הרתעה או יצירת שקט במחלקה.

עוד מדווח בכתבה, כי ב-2014 אושפזו בבתי חולים פסיכיאטריים בישראל כ-14,300 איש. ב-1995 פורסמו נתונים בנושא, מהם עלה כי רק 13.4% מהמאושפזים נקשרו למיטה בעת שהות במחלקה פסיכיאטרית. העיתון מציין, כי לפי הסקר שיעור המטופלים הנקשרים בישראל הוא הגבוה ביותר בהשוואה לשש מדינות אחרות: בנורבגיה 2.6%, בשווייץ 3.4%, ביפן 4.1%, בפינלנד 5%, בגרמניה 6.2% ובניו-זילנד 6.5%.

חוק הטיפול בחולי נפש קבע ששה מצבים שבהם ניתן לקשור חולה-מאושפז למיטתו, כאשר הדבר ייעשה רק בהוראת רופא ול-4 שעות לכל היותר.

העיתון גם מוסר, כי השיעורים הגבוהים של קשירה למיטה "אינם מבטאים בהכרח אג”נדה רפואית מנומקת", וברוב המקרים הקשירה מבטאת מצוקה מערכתית כמו מצבי עומס ושחיקה בעבודה של הצוות המטפל. בעשור האחרון מערך האשפוז בבריאות הנפש עבר תהליך צמצום מתוכנן, ובמקום אשפוז ניתנת העדפה לטיפול בקהילה. בעקבות זאת פחת מספר מיטות האשפוז מכ-10 אלפים לכדי פחות מ-3,500 וגם כוח האדם המטפל במחלקות הפסיכיאטריות הצטמצם. למערכת האשפוזים מגיעים בעיקר מקרים קשים ביותר.

עוד מצוין בדיווח, כי סקר שפרסם באחרונה משרד הבריאות הדגיש כי 90% הביעו שביעות הרצון מהטיפול שקיבלו ויחס הצוות אליהם – וזאת בניגוד לתמונה שעלתה מהסקר הנוכחי.

משרד הבריאות מסר בתגובה לעיתון, כי הוא בוחן עתה שיטות חדשניות שיחליפו את הקשירות במטרה לצמצמן ואף לבטלן. נציגי המשרד ביקרו באנגליה ללמוד את הנושא (שם אין "הגבלה מכנית" על מטופלים במערך הפסיכיאטרי) ונבנית עתה תכנית להתאמת הגישה הטיפולית בנושא הזה.

נושאים קשורים:  חדשות,  סקר,  משאל,  קשירה למיטה,  בתי חולים פסיכיאטריים,  הארץ,  מצוקה,  משרד הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
24.03.2016, 19:03

נתון מזעזע. דרוש שינוי ושיפור דחוף

אנונימי/ת
26.03.2016, 13:16

ואף פסיכיאטר/פסיכיאטרית לא מגיב ??
שום וועדת חקירה ??

אנונימי/ת
04.04.2016, 12:06

אכן רוב הקשירות אינן מוצדקות.
הצוות עייף שחוק ורוצה שקט.
אין בקהילה שופ משאבים לטפל בחולים וחסרי הישע.
ארץ אוכלת יושביה

אנונימי/ת
04.04.2016, 12:07

שמשרד הבריאות יבדוק את אחוז הקשירות במחלקות הסגורות בבית חולים אברבנאל.