חדשות

תרופה שלישית אושרה לשימוש על בסיס מחקריו של פרופ' מיכאל סלע במכון ויצמן

התרופה "פורטראצה" מצטרפת לתרופות "ארביטוקס" ו"וקטיביקס", המבוססות על שילוב עירוי המכיל נוגדנים החוסמים קולטן לגורם הגידול EGFR עם טיפול כימותרפי או הקרנות, על מנת להיאבק בסרטן מסוגים שונים

Non-small-cell lung carcinoma, סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים ואינם קשקשיים (צילום: אילוסטרציה)

מינהל המזון והתרופות של ארה"ב (FDA) אישר באחרונה שימוש בתרופה ביולוגית חדשה לטיפול בחולי סרטן ריאות גרורתי, המבוססת על תוצרי מחקר שנעשה במכון ויצמן ברחובות. זו התרופה השלישית לטיפול בסרטן המבוססת על מחקר שנעשה בקבוצת המחקר של פרופ’ מיכאל סלע, מהמחלקה לאימונולוגיה.

שלוש התרופות מבוססות על שילוב של נוגדנים החוסמים קולטן לגורם הגידול EGFR, המוצג על-פני הקרום של תאים מסוימים. ה-EGFR ממלא תפקיד מרכזי בתהליכי ההיווצרות וההתפשטות של גידולים סרטניים. חסימת הקולטן הזה בולמת את התהליך הלא-רצוי.

מכון ויצמן מסר, כי הוא רואה את אישור ה-FDA בגדר הישג גדול, משום שפטנט אחד הוביל לשלושה הסכמים עם חברות תרופות

לפני שנים אחדות גילו פרופ’ סלע, ד"ר אסתר פירק וד"ר אסתר הרוויץ, כי נוגדנים מסוימים החוסמים קולטן זה - בשילוב עם תרופות כימותרפיות -מפעילים מנגנונים נוגדי-סרטן ויוצרים בכך סינרגיה. כלומר: השילוב הזה יוצר השפעה העולה על זו של כל אחת מהתרופות בנפרד.

התרופה החדשה, פורטראצה (Portrazza), של חברת "איליי לילי", ניתנת כעירוי בשילוב עם תרופות כימותרפיות לטיפול בסרטן ריאות גרורתי מסוג squamous non-small cell lung carcinoma. קשה מאוד לרפא סוג סרטן זה, ואפשרויות הטיפול בחולים אלה מצומצמות מאוד.

בניסויים קליניים מתקדמים האריכה פורטראצה, יחד עם התרופות הנוספות, את חייהם של החולים במחלה.

התרופה הראשונה שפותחה בעבר על בסיס אותו המחקר של פרופ’ סלע היא ארביטוקס, שמייצרות החברות "מֶרְק” ו"איליי לילי". מדובר בנוגדן חוסם EGFR. במדינות רבות אושר כבר הטיפול באמצעותו, בשילוב עם כימותרפיה או הקרנות, עבור סוגים מסוימים של סרטן הראש והצוואר, ובסרטן גרורתי של המעי הגס.

התרופה השנייה שהתבססה על אותו המחקר היא וקטיביקס, שמייצרת חברת "אמג'ן". נוגדן זה מאושר לטיפול בסרטן גרורתי של המעי הגס. משתמשים בו בשילוב עם כימותרפיה או ללא שילוב עם תרופות נוספות, לאחר שהטיפול בתרופות הנוספות נכשל.

שלושת הנוגדנים חוסמי הקולטן EGFR ניתנים לחולים עם סוגי סרטן בעלי אפיונים גנטיים מוגדרים מראש. התרופות נחשבות למצילות חיים.

מכון ויצמן מסר, כי הוא רואה את אישור ה-FDA בגדר הישג גדול, משום שפטנט אחד הוביל לשלושה הסכמים עם חברות תרופות ולהשקת שלושה טיפולים שונים בסרטן.

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  תרופות,  פורטראצה,  ארביטוקס,  וקטיביקס,  מכון ויצמן,  פרופ' מיכאל סלע,  EGFR,  סרטן ריאות
תגובות
אנונימי/ת
03.04.2016, 18:22

חבל שלא צויין בכמה זמן התרופות הנ"ל מאריכות חיים ומה עלותן לחודש.

21.04.2016, 19:52

גמרתי רפואה ב1953 אוניבסיטה סופיה בולגריה.חולים שראיתי בזמן פעילותי כרופא במשך 40 ש. עם
SQUAMOUS NON- SMALLCELL LUNG CA
לדאבוננו גמרו החים ביסורים קשים, מקסימום 1.5 שנים מזמן שהמחלה התגלה .היום אריכת חיים,אין ריפוי עדין.