חדשות

תכנית משרד הבריאות: 30 רופאים במעמד "פולטיימר" עד סוף השנה

תכנית משרד הבריאות לשנת 2016, שפורסמה באתר משרד ראש הממשלה, קובעת גם כי עד סוף 2016 יפעל המשרד להקטין ב-50% את גירעון קופות החולים ובתי החולים הממשלתיים, להעסיק 60 עוזרי רופא, ולקצר משמעותית את התורים לניתוחים ובחדרי מיון

משמאל: שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב (צילום: משרד הבריאות)

משרד הבריאות הציב לעצמו מטרה להביא לכך שעד סוף 2016 יקטן גירעון קופות החולים ובתי החולים ב-50%, לעומת שיעור הגירעון של השנה הקודמת; כך נקבע בתכנית העבודה של המשרד לשנת 2016, שפורסמה יחד עם תכניות העבודה של כל משרדי הממשלה, באתר משרד ראש הממשלה (www.plans.gov.il).

בשנה שעברה עמד גירעון ארבע הקופות, לאחר שקיבלו מענקים חד פעמיים ממשרד האוצר, על כ-1 מיליארד שקל. גירעון בתי החולים הממשלתיים עומד על סכום דומה. תכנית העבודה מדברת על הקטנת הגירעון של כלל הגורמים הפועלים במערכת הבריאות הציבורית בישראל, העומד כיום על 6.1% מהתקציב, ל-3% בלבד עד סוף דצמבר 2016.

עיון בתכנית המלאה של המשרד מגלה משימות נוספות על אלו שפורסמו אתמול ב"דוקטורס אונלי", וביניהן איחוד בתי החולים בנצרת והוספת 300 מיטות אשפוז עד סוף השנה.

עד סוף 2016 מעוניין משרד הבריאות להביא לכך ש-50% מתושבי ישראל יטופלו בידי רופא-מומחה

התכנית הביצועית להקטנת הגירעון, למשל, כוללת כבר בשנה הנוכחית בחינה חדשה של מנגנון תמחור יום האשפוז בבתי החולים, גיבוש מודל התחשבנות חדש בין הקופות למשרד, שינוי במודל התקצוב של בתי החולים הציבוריים והגדלת נפח הפעילות בכלל מערכת הבריאות הציבורית, שאמור להגדיל את הכנסות בתי החולים. כן מתכוון המשרד להנהיג מענקי תמרוץ על איכות ושירות, לעדכן את "נוסחת הקפיטציה", ולהעביר את מרבית כספי התמיכות בקופות לבסיס סל הבריאות.

באופן מיוחד, בכוונת משרד הבריאות לגבש תכנית התערבות לשיפור מצבה הכלכלי של קופת חולים לאומית, ולחתום עם משרד האוצר על הסכם תלת-שנתי בנושאי התקצוב והרגולציה במערכת הבריאות, להקים במהלך השנה את חטיבת בתי החולים ולהטיל פיקוח ממשי יותר על שבעה מבתי החולים הממשלתיים. כמו כן קובע המשרד כי תכניתו היא להביא לכך ששיעור ההשקעה בתשתיות הבריאות לנפש יגיעו בהדרגה עד סוף 2020 לממוצע הנהוג במדינות ה-OECD.

לפי המסמך, בכוונת משרד הבריאות להביא לכך שעד סוף 2016 יהיו בבתי החולים הציבוריים 30 רופאים-מומחים בכירים במעמד של "פולטיימרים". היעד הוא, שעד סוף 2017 שיעור הפרוצדורות המבוצעות בידי פולטיימרים בכירורגיה יגיע ל-5% מכלל הפרוצדורות. כמו כן, עד סוף 2017 גם אמורים להיות במערכת 60 עוזרי רופא שיועסקו במחלקות לרפואה דחופה (מיון), לאחר שעברו הכשרה מתאימה.

עד סוף 2017 שיעור הפרוצדורות המבוצעות בידי פולטיימרים בכירורגיה יגיע ל-5% מכלל הפרוצדורות

בנוסף, במרכזים לרפואה דחופה יוטמעו עד סוף השנה 12 מערכות ממוחשבות לניהול תורים. לפי ראשי משרד הבריאות, כפי שהם מוסרים במסמך, צעדים אלו אמורים לגרום לקיצור תורים לניתוחים האלקטיביים ולהקטין תמריץ של חולים לבצע ניתוחים במערכת הפרטית.

התכנית גם מצביעה על יעד נוסף: העלאת שיעורי שביעות הרצון של המטופלים מהשירות שהם מקבלים במערכת הציבורית, כולל מרכזי הרפואה הדחופה ומחלקות האשפוז. לפי התכנית, יש להביא לכך שעד סוף 2016 כ-44% מכלל תושבי ישראל יוכלו להגיע למוקד רפואה דחופה במרחק שלא יעלה על 30 דקות נסיעה ממקום מגוריהם, ועד 2019 השיעור יגיע ל-90%.

בנוסף, המשרד קובע יעד להורדה של שיעור האשפוזים החוזרים (העומד כיום הוא 20% מכלל האשפוזים), ולהביא לכך שמספר מקרי המוות משעלת בקרב תינוקות עד גיל שנה יגיע לאפס.

עד סוף 2016 מעוניין משרד הבריאות להביא לכך ש-50% מתושבי ישראל יטופלו בידי רופא-מומחה ועד 2017 רוב משמעותי מהם יטופלו בידי רופא אישי ו-95% מהפונים לרפואה ראשונית יקבלו תור ראשון לרופא בתוך לא יותר מ-48 שעות.

במקביל, במסגרת התכנית לשיפור הבריאות של כלל האוכלוסייה נקבע יעד להקטנה הדרגתית של שיעור השמנת היתר בקרב תלמידי כתה ז' בישראל, שעומד כיום על 13.3%, ל-12.8% בסוף 2018. יש גם כוונה להגדיל את שיעור המבוגרים העוסקים בפעילות גופנית למען בריאותם מ-32.4% כיום, ל-38% לפחות עד סוף 2018. מביניהם, יש כוונה להגדיל משמעותית את שיעור העוסקות בפעילות גופנית בקרב נשים ערביות עד ל-27% בסוף 2018, לעומת 17.9% כיום. עוד מתכוון המשרד להגדיל מ-47 (כיום) עד ל-105 (ב-2018) את מספר הרשויות המקומיות השותפות עמו בפרויקט "ערים בריאות".

כן כוללת התכנית הפעלת פרויקט התערבותי למניעת מחלות גנטיות בקרב חרדים וערבים, הכנת תכנית רב שנתית להסדרת החיסונים למבוגרים, ושיפור הרישום הרפואי – מה שיחייב הכשרת רשמות-רפואיות מוסמכות שיוכלו לסכם אשפוז במחלקות בתי החולים.

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  תקציב 2016,  תכנית ממשלתית,  שקיפות,  מודל פולטיימר,  עוזרי רופא,  השמנת יתר,  פעילות גופנית
תגובות
אנונימי/ת
29.02.2016, 19:24

ושלושים פולטיימרים זו הישועה של המערכת? צריך לפחות 100 בכל בית חולים בארץ. לעג לרש.

אנונימי/ת
29.02.2016, 20:04

כמו פלסטר למחלה ממארת. במקום להשקיע עוד כסף לחבית ללא תחתית,חייבים לבצע רה ארגון של כל המערכת. לא ייתכן שבמדינה כה קטנה כמו שלנו ירוצו שתי מערכות בריאות מקבילות הציבורית והפרטית שמעסיקות במקביל אותם רופאים מומחים.

אנונימי/ת
29.02.2016, 20:04

כמו פלסטר למחלה ממארת. במקום להשקיע עוד כסף לחבית ללא תחתית,חייבים לבצע רה ארגון של כל המערכת. לא ייתכן שבמדינה כה קטנה כמו שלנו ירוצו שתי מערכות בריאות מקבילות הציבורית והפרטית שמעסיקות במקביל אותם רופאים מומחים.

אנונימי/ת
01.03.2016, 07:53

מפרסמים חלקי עיניין...... פרסמו רשימות שמיות!

02.03.2016, 08:53

עוד צעד עצוב ופטטי של הממשלה בכדי לשמר את עמדות המפתח במערכת הבריאות בידי הרופאים המקורבים להון במדינת ישראל ולמנוע מהם, חס וחלילה, תחרות. על כל "פולטיימר" נזרקים לשוליים כ-100 רופאים טובים יותר. והגרוע מכל, שמשתמשים בכספי הציבור בכדי לממן את המהלך הזה.

אנונימי/ת
02.03.2016, 13:29

בחינוך כבר נהוג לתת תמריץ (כלכלי) למורים מצטיינים. במערכת הבריאות צריך להקים מנגנון שתזהה רופאים מצוינים ויתגמל אותם על כך: יש לעודד מצוינות!

הפחד ממשיך לשרור במערכת! ומכאןשליטת ה"אנונימיות"- לאן הגענו? אין אומץ להזדהות?
ה"זוג" ממשיך בדרכו : "שליפות" לכל הכוונים ובכל מיני נושאים! וכנראה גם משליט את הפחד! ?
מה שדרוש למערכת הינו הכנת מסמך "מדיניות בריאות לאומית" לעשור הקרוב שתובא לאישור הכנסת ותיהפך לחוק! (הענין יתאפשר כאשר יתבהר לכולם כי מדובר בטובת הכלל כולו)
האם ידוע בציבור הרחב כי 4 הפקולטות לרפואה תכשירנה השנה יותר רופאים מן המספר המאפשר העסקתם בתקנים פנויים למטרת חובת ביצוע הסטג'!!?
וכל זה למה?! מכיון שמספר מיטות האשפוז לא עלה במקביל לגידול האוכלוסיה והזדקנותה ! (למי שלא בקי - חסרות מאות רבות של מיטות אשפוז ותקני הרופאים נגזרים ממספר זה).
העדר תקנים גורם כבר היום לנטישת הרופאים הצעירים-דור ההמשךשלנו - את הארץ!
אני חי בתחושה, ולא מעטים חשים כמוני ,שמנסים לנשל אותנו-הרופאים מן "הארמון" שבנינו לתפארת בעמל רב ולאורך שנים רבות, והמוכר ככזה ברחבי העולם!
האם ניתן ידינו לכך ב"שתיקתנו הרועמת"?
ידידי באר'הב שאלוני באם "ירדנו מן הפסים", כשאפשרנו מנוי מנכ'ל שאינו-רופא, ועברנו על כך לסדר היום?
באר'הב נקרא המנכ'ל SURGEON GENERAL ושם לא יעלה על הדעת למנות לתפקיד המקצועי והבכיר הזה אדם שאינו-רופא!!
אולי "הגיעו מים עד נפש" - נפש רוחה של "שבועת הרופא העברי", שהוחלפה תוך שתיקתנו בסיסמת "איזון תקציבי"!
אולי קולקטיבית ניקח לידינו שוב את ה"מושכות"- האם ניתן למערכת שבנינו לקרוס?לדעתי הזמן בשל לכך, וטובה שעה אחת קודם!
"אם לא עכשין אימתי??"
בכל הכבוד הראוי לקוראים, פרופ. תיאו דב גולן.

אנונימי/ת
05.03.2016, 15:59

- תתעדכן, יש 5 פקולטות לרפואה ולא ארבע
- אני רואה שעדיין לא השלמת עם העובדה שיש מנכ"ל שאינו רופא. אני חושב שהגיע הזמן לשחרר. גם כאשר מישהו שומע "בשורה מרה", הוא אמור כבר לעבור את שלבי ההכחשה, כעס וויכוח ולהגיע כבר לשלב ההשלמה
- זה שאתה מזדהה לא הופך אותך לאמיץ יותר. תהיה בטוח שכמעט לכל אחד שיהיה כבר פנסיונר ויגיע לגבורות השמונים , לא תהיה בעיה להזדהות. לאנשים שנמצאים בשלב אחר של הקרירה שלהם לפעמים כדאי לחשוב פעמיים, ביחוד שמדובר בפלטפורמה שבהגדרה אנונימית.

אנונימי/ת
04.03.2016, 11:45

כלומר כ 2 רופאים בכירים לכל בית חולים ?
אין ספק מהפכה ממשית

אנונימי/ת
23.03.2016, 21:02

מה זאת אומרת "עוזרי רופא"? סטודנטים לרפואה? אחיות? פרמדיקים?
מה ירצה להיות מטופל על ידי "עוזר רופא"?
זה אסון למקצוע הרפואה אם הפתרון לבעיות יהיו העוזרים למיניהם? האם אפשר להחליף שש שנות לימוד רפואה פלוס שנות התמחות מרובות ב"לאחר שיעברו הכשרה מתאימה"? איפה הסתדרות הרופאים ששותקת? (אחות בכירה שדואבת על הדרדרות הרפואה הציבורית ועל הפתרונות הלא ראוים..)

23.03.2016, 22:52

"עוזר רופא" הוא מקצוע מוכר במדינות רבות בעולם. אין בו כוונה להחליף את הרופא, אלא לפעול תחת פיקוחו של הרופא בביצוע פעולות המסייעות לרופא באיסוף מידע וחוסכות זמן רופא יקר, ובכך מאפשרות לרופא לנצל טוב יותר את זמנו ולקצר את זמני ההמתנה. בארה"ב עוזרי רופא עוסקים בלקיחת אנמנזה (היסטוריה רפואית) ומילוי טפסי הקבלה, לקיחת מדדים כגון לחץ דם, חום ודופק, מתן הסברים למטופל על פרוצדורות ובדיקות נפוצות. בכל מקרה אין כל מצב בו עוזר הרופא פועל לבדו, ללא השגחת ופיקוח רופא, ובוודאי שאינו מבצע אבחנות או בוחר טיפולים.
הכנסת עוזרי רופא למערכת הבריאות הישראלית היא צעד ראוי וחשוב, ואני משוכנע שבמהרה לא נבין כיצד פעלנו בלעדיהם במשך שנים רבות כל כך.