חדשות

נפתחו דיוני ועדת סל התרופות לשנת 2016; ליצמן: "התקציב אינו מספק"

שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרד האוצר משה בר סימן טוב השתתפו אתמול (יום ב') בישיבתה הראשונה של ועדת סל התרופות לשנת 2016; פרופ' רפי ביאר, ששב לעמוד בראש הוועדה: "מדי שנה הצרכים עולים על היכולת; יש צורך לדעת כיצד לנצל את התקציב"

מימין: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב, שר הבריאות ביעקב ליצמן ופרופ' רפי ביאר (צילום: משרד הבריאות)

ועדת סל התרופות לשנת 2016 התכנסה אתמול (יום ב') לישיבתה הראשונה, בנוכחות שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. .
הוועדה מוגדרת אופן רשמי כ"ועדת ייעוץ לממשלה ולמועצת הבריאות, בקביעת סדר העדיפויות להוספת תרופות וטכנולוגיות רפואיות לסל שירותי הבריאות, בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי... במסגרת התקציב שנקבע". הוועדה נתבקשה "להתייחס למכלול ההיבטים הרפואיים, החברתיים, האתיים לטובת החולים".

מימין: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב, שר הבריאות ביעקב ליצמן, פרופ' רפי ביאר וד"ר אסנת לוקסנבורג (צילום: משרד הבריאות)

מימין: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב, שר הבריאות ביעקב ליצמן, פרופ' רפי ביאר וד"ר אסנת לוקסנבורג (צילום: משרד הבריאות)

ליצמן שב וקרא להחזיר את התרופות מצילות החיים לתוכניות הביטוח המשלים של קופות החולים (שב"נים) ולהוציאן מהסל, ועידכן כי התוכנית "תבוצע בקרוב"

בראש הוועדה השנה עומד פרופסור רפי ביאר, מנהל המרכז הרפואי "רמב"ם" בחיפה, ששימש כיו"ר שלה בשנים 2011-2009. בהרכב הוועדה חלו שינויים לעומת הרכבה אשתקד, אך נשמר התמהיל של אנשי מקצוע מובילים ממשרד הבריאות, משרד האוצר, רופאים, נציגי ציבור, כלכלנים ונציגי קופות החולים.

לרשות הוועדה עומד גם השנה סך של כ-300 מיליון שקל. השנה, נמסר, הוגשו לדיון יותר מ-700 בקשות להכללת תרופות חדשות וטכנולוגיות מתקדמות, בעלות כוללת של יותר מ-2.5 מיליארד שקל. חברי הוועדה חזרו והדגישו "כי המשימה העומדת לפניהם מורכבת, דורשת החלטות קשות וכי הוועדה תעשה כל מאמץ לעמוד במשימה באופן הטוב ביותר, ובכך לסייע לכלל הציבור בישראל".

חלק ניכר מהבקשות להכללת תרופות חדשות, כמו בשנים קודמות, הוא לתרופות אונקולוגיות, ובהן גם תרופות מתחום האימונותרפיה לסרטן ריאות, מיאלומה וסרטן שחלות. כן הוגשו לוועדה בקשות להוספת תרופות להפחתת כולסטרול LDL, שאינן מבוססות סטטינים, משום שיש לא מעט מטופלים הרגישים לקבוצת הסטטינים, שפיתחו תופעות לוואי שליליות בעקבות נטילתם.

המלצה אחרת שתידון היא הרחבת המימון מתוך הסל לבדיקות ממוגרפיה לאיתור סרטן שד כבר מגיל 40 (במקום מגיל 50, כיום) לא רק לגבי נשים שנמצאות בקבוצת הסיכון עקב קרבה משפחתית ראשונה לחולה שלקתה בסרטן שד. הוועדה צפויה לדון גם בהוספת תרופות להפטיטיס C גם עבור כ-1,500 חולי צהבת נגיפית מגנוטיפ 3.

הישיבה הראשונה של ועדת סל התרופות לשנת 2016 (צילום: משרד הבריאות)

הישיבה הראשונה של ועדת סל התרופות לשנת 2016 (צילום: משרד הבריאות)

שר הבריאות, יעקב ליצמן, שבירך את הוועדה עם תחילת עבודתה, אמר: "חברי הוועדה הם נציגים ראויים ביותר, אנשים ערכיים ששמם הולך לפניהם. הם בעלי מחויבות גבוהה לציבור החולים. אני בטוח שיעשו עבודתם נאמנה. הוועדה תפעל כתמיד בשקיפות מלאה ובאופן שוויוני".

השר ליצמן הבהיר עוד, כי הוא מסכים עם הקביעה ש"תקציב הסל איננו מספק את כל צרכי החולים והוא תומך בהגדלת הסל - אם כי יש לקחת בחשבון את יתר צרכי משרד הבריאות". ליצמן שב וקרא להשיב את התרופות מצילות החיים לתוכניות הביטוח המשלים של קופות החולים (שב"נים) ולהוציאן מהסל, "כדי לאפשר לאלפי מטופלים להגיע לתרופות שנדרשות להצלת חייהם. הנושא נמצא בעדיפות עליונה ויבוצע בקרוב".

יו"ר הועדה, פרופסור ביאר, שהודה לשר ליצמן על מינויו אמר: "מדובר בתפקיד ציבורי חשוב. מדי שנה הצרכים עולים על היכולת. נצטרך לקבל את ההחלטות על התרופות והטכנולוגיות הטובות ביותר עבור הציבור ומשיקולים רפואיים, חברתיים ואתיים. יש צורך לדעת כיצד לנצל את התקציב העומד לרשות הציבור בצורה הטובה ביותר".

הישיבה הראשונה של ועדת סל התרופות לשנת 2016 (צילום: משרד הבריאות)

הישיבה הראשונה של ועדת סל התרופות לשנת 2016 (צילום: משרד הבריאות)

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף: "האתגר העומד בפני הוועדה הולך ונהיה קשה משנה לשנה. חברי הוועדה הזאת עוסקים בדבר החשוב ביותר: בריאות וחיי האדם. מלאכת התיעדוף היא מהקשות והמורכבות ביותר. אבל יש לנו אמון רב ביכולת הוועדה להביא תרומה ממשית לציבור החולים בישראל. סל הבריאות הישראלי הוא מהמעודכנים ומהמגוונים שיש. המשימה שלנו היא להמשיך ולפעול להגדלת המשאבים שיעמדו לרשות הוועדה ואנו מחויבים לכך באופן מלא".

נושאים קשורים:  חדשות,  ועדת סל התרופות 2016,  פרופ' רפי ביאר,  משרד הבריאות,  תרופות מצילות חיים
תגובות