חדשות

ניסוי קליני נרחב: שתיית יין אדום משפרת הבריאות הלבבית בחולי סוכרת

מחקר מקיף, שחלקו נערך בישראל, מצא כי שתיית 150 מ"ל יין אדום מדי ערב במשך שנתיים סייעה להעלות את רמת כולסטרול HDL ולשפר הפרופיל השומני בחולי הסוכרת המאוזנים שנבדקו

יין אדום (צילום: אילוסטרציה)

כתב העת Annals of Internal Medicine פירסם אתמול (ג') תוצאות ניסוי קליני נרחב, הגדול ביותר בהיקפו עד כה, ממנו עולה כי צריכה יומית של יין אדום משפרת את הבריאות הלבבית בקרב חולי סוכרת.

בניסוי ובמחקר נטל חלק צוות חוקרים מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בראשות פרופסור איריס שי. הממצאים, כך מסרה פרופסור שי, העוסקת במחקרי תזונה ומחלות כרוניות, "עשויים לתרום להנחיות הרפואיות בדבר השפעת הצריכה המתונה של יין אדום לאורך זמן בקרב סוכרתיים".

המחקר מצא, כי צריכת כוסית יין אדום על בסיס יומי קבוע כחלק מתזונה בריאה ומאוזנת קשורה ביתרון משמעותי בשיפור הסיכוי לבריאות לבבית בקרב סוכרתיים. גם יין לבן וגם יין אדום תורמים לאיזון הסוכר בהתאם לפרופיל הגנטי, אבל לאדום יש עדיפות.

המחקר מצא, כי ליין אדום היה יתרון מובהק בשיפור כלל מרכיבי הסינדרום המטבולי, ובעיקר בהעלאה מתונה בכולסטרול הטוב (HDL) ובאפוליפופרוטאין A1

חולי סוכרת הם בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב וכלי דם מאשר האוכלוסייה הכללית. עד היום, ההמלצות לצריכת אלכוהול מתונה היו שנויות במחלוקת, במיוחד כשמדובר בחולי סוכרת.

המחקר הנוכחי, שנערך בהיקף נרחב ועם שותפים נוספים ממדינות אחרות, נמשך שנתיים תוך מעקב יומי אחר צריכת יין ומזון. הממצאים שסיפק מוגדרים בידי החוקרים כ"יוצאי דופן במהימנותם". למשתתפיו הישראלים היה יתרון בולט: לנבדקים הישראלים אין רקע של צריכת יין קבועה במסגרת התזונה היומיומית - בשונה מאוכלוסיות המחקר באירופה או בארה"ב.

בנוסף לפרופ' שי נטלו חלק במחקר בארץ יפתח גפנר, ד"ר רחל גולן, ד"ר אילנה הרמן-בהם, פרופסור יעקב הנקין, ד"ר דן שוורצפוקס, פרופסור אסף רודיך, ד"ר אילן שלף, ד"ר רונן דורסט, שולה ויטקו, אוסנת טנג'י-רוזנטל (ז"ל) וחוקרים נוספים מאוניברסיטת בן-גוריון, המרכז הרפואי סורוקה, המרכז למחקר גרעיני בנגב ובית החולים "הדסה" עין כרם.

השותפים מחו"ל היו מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב, אוניברסיטת לייפציג בגרמניה, מכון המחקר רוברטס בקנדה, מכון המחקר קרולינסקה השוודי ואוניברסיטת ברצלונה.

בארץ שותפו בניסוי חולי סוכרת מאוזנים בגילאי 75-45. הם חולקו באקראי לשלוש קבוצות שוות, ששתו 150 מ"ל (בגביע מדידה) של מים מינרליים, יין לבן יבש או יין אדום יבש בכל ארוחת ערב יומית במשך שנתיים. המשקאות סופקו למשתתפים ללא תשלום, תוך מעקב קפדני על צריכתם. לכל הקבוצות הותאמה דיאטה ים-תיכונית בריאה ללא הגבלה קלורית.

לנבדקים הישראלים אין רקע של צריכת יין קבועה במסגרת התזונה היומיומית - בשונה מאוכלוסיות המחקר באירופה או בארה"ב

במהלך המחקר עברו הנבדקים בדיקות רפואיות מקיפות, כולל אולטרסאונד להדמיית טרשת העורקים, הדמיות MRI ומוניטורים לשינויים רציפים בלחץ הדם, פעימות הלב ורמות הסוכר בדם.

המחקר מצא, כי ליין אדום היה יתרון מובהק בשיפור כלל מרכיבי הסינדרום המטבולי, ובעיקר בהעלאה מתונה בכולסטרול הטוב (HDL) ובאפוליפופרוטאין A1 (מהמרכיבים העיקריים של HDL), תוך שיפור כלל הפרופיל השומני בבדיקות הדם. שיפור רמות HDL נחשב מאתגר יותר מבחינה רפואית ובמיוחד בקרב סוכרתיים, שאצלם הוא נמצא ברמות נמוכות יותר מבאוכולוסייה.

במיפוי הגנטי נמצא כי ל-20% מהמשתתפים היה מבנה גנטי שונה לאנזים ADH, שהוביל לפעילות גבוהה עד פי 40, ולכן פירק את האלכוהול במהירות רבה יותר. דווקא שאר הנחקרים, בעלי חילוף חומרים איטי יותר בפינוי האלכוהול, השיגו שיפור במאזן הסוכר בדמם, בין אם שתו יין אדום או לבן.

בצריכת יין משני הסוגים לא אותרה השפעה על שינויים ברמות לחץ הדם, סמני תפקודי כבד, משקל הגוף וסימפטומים ספציפיים, בהשוואה לביקורת.

איכות השינה של הנחקרים השתפרה באופן משמעותי בשתי קבוצות היין, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

פרופ' איריס שי: "יש לנקוט בזהירות מרבית עם כל יישום קליני של ממצאי המחקר. על חולי הסוכרת להיוועץ תחילה עם רופאיהם ולהקפיד על מעקב רפואי קפדני"

פרופסור שי הוסיפה: "מטרת המחקר המבוקר הזה הייתה לבסס השערות לפיהן צריכת יין מיטיבה עם חולי סוכרת באופן מוכח ומדעי, מה שלא נעשה קודם לכן. נבדקה כאמור ההשפעה של יין לבן ויין אדום על הפעילות הלבבית של חולי סוכרת. לשניהם, התברר, השפעה חיובית, אולם היו הבדלים במידת ההשפעה של שני סוגי היינות.

"ההבדלים שנמצאו בניסוי בין היין האדום ללבן היו בניגוד להשערה המקורית שלנו. הממצאים הגנטיים מצביעים על כך שבעוד שהאלכוהול עצמו ממלא תפקיד חשוב בחילוף החומרים של הסוכר, השילוב של אלכוהול עם רכיבים לא-אלכוהוליים, שבהם עשיר היין האדום, מעצים את היתרון המטבולי.

לדבריה, "150 מ"ל של היינות הנבדקים הכילו כ-17 גרם אתנול וכ-120 קלוריות. היין האדום הכיל פי 7 יותר מרכיבים פוליפנוליים ובין פי 13-4 יותר קבוצות ספציפיות של הרכיב רזוורטול, מאשר היין הלבן".

"עם זאת", הדגישה עוד פרופסור שי, "יש לנקוט בזהירות מרבית עם כל יישום קליני של ממצאי המחקר. על חולי הסוכרת להיוועץ תחילה עם רופאיהם ולהקפיד על מעקב רפואי קפדני. הניסוי בוצע בקרב חולי סוכרת מאוזנים מעל גיל 40, שהחלו לצרוך יין בהדרגה כחלק מתפריט תזונה ים תיכונית בריאה, תוך מעקב אחרי שינוי ברמות הסוכר שחלו בדם. הם התחייבו שלא לנהוג לאחר השתייה. ההבדלים שנמצאו בעקבות הפרופיל הגנטי מלמדים שלא כולם מגיבים באופן אחיד למשקאות אלכוהוליים. האלכוהול מסוכן בצריכת יתר וצריכתו אינה מומלצת לכל אחד".

המחקר הנוכחי (שנקרא "קסקייד") בוצע בעקבות תוצאות ניסוי מקדים שבוצע במשך שלושה חדשים (דו"ח על אודותיו פורסם ב-2007 בכתב העת Diabetes Care). ההמלצה לדיאטה ים תיכונית לכל משתפי המחקר יושמה עקב ממצאים קודמים בניסוי בשם "דידקט" שנמשך שנתיים (דו"ח על אודותיו פורסם ב-NEJM בשנים 2008, 2012).

המחקר הנוכחי מומן על ידי הקרן האירופית לחקר הסוכרת (EFSD), באיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD).

להורדת דו"ח המחקר המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  סוכרת,  יין אדום,  בריאות לבבית,  HDL,  יין לבן,  ניסוי קליני,  פרופ' איריס שי,  אוניברסיטת בן גוריון
תגובות
אנונימי/ת
14.10.2015, 16:07

האם 150 מילימטר זו הכמות המומלצתגם לג

לא הבנתי אם הכמות של 150מיליליטר מומלצת גם לגברים וגם לנשים? גם לא הבנתי אם מדובר ביין יבש או יין מתוק שיש בו יותר אלכוהול וגם יותר סוכר. ומה בדבר מיץ תירוש?

איך אפשר להתייחס לכתבה הזו ברצינות אם היא מופיעה בצורה כל כך עלובה בעיתונכם?? ( ראה להלן...)

14.10.2015, 18:30

ממליץ לקרוא סקירה שפורסמה לאחרונה ב medscape. אלכוהול הוא חומר מסרטן, והיתרונות הקרדיווסקולריים שלו מתבטלים בשל העלאת שכיחות ממאירויות