צריכת קפה קשורה לסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים (בעיקר התקפי לב) בקרב בני 45-18 הסובלים מיתר לחץ דם מתון; כך עולה ממחקר חדש שהוצג בתחילת השבוע בכנס של החברה האירופית לקרדיולוגיה (ESC), שנערך בלונדון.
עוד בעניין דומה
מדובר באחד המחקרים הגדולים והממושכים ביותר בנושא הזה, ואת ממצאיו הציג בכנס ד"ר לוציו מוס (Lucio Mos), קרדיולוג בבית החולים בעיר אודינה, איטליה. ד"ר מוס מסר, כי העבודה נמשכה 12 שנה והשתתפו במחקר 1,200 מטופלים.
בצרכני קפה "כבדים" עם יתר לחץ דם מתון, הסיכון המוגבר לאירועים קרדיווסקולריים הוא פי ארבעה בהשוואה לאחרים
מהמחקר עלה, כי בקרב צרכני קפה "כבדים" באותה אוכלוסייה, הסיכון המוגבר לאירועים קרדיווסקולריים הוא כדי פי ארבעה בהשוואה לאחרים. בקרב צרכני קפה מתונים – פי שלושה. צרכנים כבדים הם מי ששותה ביום לפחות 4 ספלי קפה והמתונים שותים לפחות שלושה. החוקרים המליצו, כי צריכת הקפה אצל אותם מטופלים תהיה מינימלית.
עוד סבורים החוקרים, כי מצב המכונה "קדם-סוכרת עתידית מוחלשת " (Future prediabetes attenuated) מושפע מצריכת קפה, הנקשרת גם לאירועים קרדיווסקולאריים משום שכנראה יש לה השפעה ארוכת-טווח על לחץ הדם ועל מטבוליזם הגלוקוז.
ד"ר מוס ציין, כי סוגיית צריכת הקפה שנויה במחלוקת בכל הנוגע להשפעה ארוכת הטווח שלה, ובמיוחד על אנשים עם יתר לחץ דם. אבל המחקר הנוכחי התמקד בהערכה הסיכון לאירועי לב ועל מטבוליזם הגלוקוז.
במחקר נטלו חלק בני 45-18 ללא סוכרת, שלא טופלו בשלב 1 של יתר לחץ הדם שלהם (בין 140/90 ל-159/99 ).26.3% ממשתתפי המחקר נמנעו מצריכת ספלי קפה במהלך היום, 62.7% צרכו עד 3 ספלים ו-10% 4 ספלים ומעלה.
כמעט כל צרכני הקפה היו היותר מבוגרים בקבוצת המחקר, עם BMI גבוה מאשר אלו שנמנעו משתיית קפה. נמצא קשר לינארי בין צריכת קפה לסיכון ליתר לחץ דם שמחייב טיפול. הסיכון המוגבר לטרום-סוכרת עלה בקרב צרכני הקפה הכבדים עד כדי 210%, לעומת אלו שלא צרכו אותו.
במקביל, נמצא גם סיכון לטרום-סוכרת הנקשר לצריכת קפה בהתאם לגנוטיפ CYP1A2 שמגדיר אם חילוף החומרים של הקופאין אצל הנבדק או אטי או מהיר. אצל אלו שמטבוליזם הקפאין שלהם אטי, הסיכום לטרום-סוכרת היה מוגבר באופן מובהק.