מחקרים

ארוחת בוקר עשירת אנרגיה וארוחת ערב דלת אנרגיה מורידות היפרגליקמיה יומית בחולי סוכרת

חוקרים מצאו, כי ייתכן יתכן שהשינוי התזונתי הזה הוא בעל יתרון טיפולי שיכול לסייע להשיג בקרה מטבולית אופטימאלית

17.05.2015, 15:50
ארוחת בוקר אנגלית (צילום: אילוסטרציה)

ארוחת בוקר עשירת אנרגיה וארוחת ערב דלת אנרגיה (דיאטה B) מורידה באופן משמעותית את רמת הסוכר בדם לאחר ארוחה באנשים עם השמנת יתר שאינם חולים בסוכרת.

מטרת המחקר הייתה לבדוק האם ארוחות על פי לוח הזמנים הזה מורידות היפרגליקמיה לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת סוג 2, על ידי הגברת רמות האינקרטין (incretin) והאינסולין, בהשוואה לדיאטה בה ארוחת הערב היא עשירת אנרגיה וארוחת הבוקר היא דלת אנרגיה (דיאטה D).

החוקרים ביצעו מחקר אקראי עם תווית גלויה, במערך ניסוי מוצלב (crossover), במתכונת קלינית. 18 מטופלים (בגילאי 30 עד 70, עם אינדקס מסת גוף (BMI) בין 22 ל-35 ק"ג למטר רבוע) עם סוכרת סוג 2 (פחות מ-10 שנים) המטופלים עם מטפורמין (metformin, שם מסחרי: גלוקופאג') ו/או דיאטה קיבלו או דיאטה B או דיאטה D למשך שבעה ימים.

משתתפים חולקו באופן אקראי על ידי אדם שאינו מעורב במחקר שהטיל מטבע על מנת לבצע את החלוקה. החוקרים העריכו את רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה, את האינסולין, ארת רמות פפטיד-C ואת רמות פפטיד דמוי גלוקגון 1 (glucagon-like peptide-1) השלם (intact - iGLP-1) והכולל (total - tGLP-1).

דיאטה B כללה ארוחת בוקר עם כמות אנרגיה של 2,946 Kj (קילו ג'אול; קלוריה 1=0.004184 Kj), ארוחת צהריים עם 2,523 Kj וארוחת ערב עם 858 Kj. דיאטה D כללה ארוחת בוקר עם כמות אנרגיה של 858 Kj, ארוחת צהריים עם 2,523 Kj, וארוחת ערב עם 2,946 Kj.

22 מטופלים עברו חלוקה אקראית וב-18 מתוכם בוצע ניתוח הנתונים. השטח שמתחת לעקומת (AUC) הגלוקוז היה נמוך יותר במהלך היום ב-20%, בעוד ה-AUC של אינסולין, של פפטיד C, ושל tGLP-1 היו גבוהים ב-20% בדיאטה B בהשוואה לדיאטה D. השטח מתחת לעקומת הגלוקוז בטווח שמיד לאחר הארוחה ועד 3 שעות אחריה (180-0 דקות) היה נמוך ב-24%, בעוד שה-AUC של אינסולין בטווח הזה היה גבוה ב-11%, בדיאטה B לעומת דיאטה D. תוצאות אלו לוו ברמות גבוהות יותר ב-30% של tGLP-1 וב-16% של iGLP-1.

למרות שהדיאטות היו שוות מבחינה אנרגטית, לאחר ארוחת הצהריים נצפו רמות נמוכות יותר של גלוקוז (ב-21% עד 25%) ורמות גבוהות יותר של אינסולין (ב-23%) בדיאטה B לעומת דיאטה D.

החוקרים מסכמים כי צריכת אנרגיה גבוהה בארוחת הבוקר קשורה עם ירידה משמעותית של היפרגליקמיה לאחר ארוחה, בחולי סכרת, למהלך כל היום. יתכן כי השינוי התזונתי הזה הוא בעל יתרון טיפולי שיכול לסייע להשיג בקרה מטאבולית אופטימאלית, ובנוסף יתכן כי הוא בעל פוטנציאל הגנתי בפני סיבוכים קרדיווסקולריים ואחרים של דלקת מסוג 2.

מקור:
Jakubowicz, D., Wainstein, J., Ahrén, B., Bar-Dayan, Y., Landau, Z., Rabinovitz, H., & Froy, O. (2015). High-energy breakfast with low-energy dinner decreases overall daily hyperglycaemia in type 2 diabetic patients: a randomised clinical trial. Diabetologia, 58(5), 912-919. doi: 10.1007/s00125-015-3524-9

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכרת סוג 2,  ארוחת בוקר,  ארוחת ערב,  אינסולין,  פפטיד דמוי גלוקגון 1
תגובות