חדשות

משרד הבריאות הודיע על הרחבת נתוני חיסוני הילדים הנכללים במאגר הרישום

המשרד הודיע אתמול לאיגוד רופאי הילדים, כי נתוני חיסונים יועברו החל מחודש אפריל גם מקופות החולים "כללית", "מכבי" ו"מאוחדת"; יו"ר איגוד רופאי הילדים בירך על הצעד

חיסון נגד פוליו במשרד הבריאות בבאר שבע, אתמול (צילום: פלאש 90)
חיסון נגד פוליו במשרד הבריאות בבאר שבע, אתמול (צילום: פלאש 90)

משרד הבריאות הודיע אתמול (יום ד') לאיגוד רופאי הילדים, כי החליט שהחל מחודש אפריל יתבצע הליך העברת נתוני החיסונים של ילדים ממשרד הבריאות אל קופות החולים ובחזרה.

ד"ר חן שטיין-זמיר, האחראית על רישום החיסונים הלאומי במשרד הבריאות, הודיעה ליו"ר איגוד רופאי הילדים, פרופסור אלי סומך, כי מדובר "בהתקדמות חשובה להשלמת רישום החיסונים הלאומי". המהלך נעשה בהמשך לדיון במועצה הלאומית לפדיאטריה ולסבב פגישות שבוצע עם גורמי המקצוע בקופות החולים.

פרופ' אלי סומך: "מדובר בהתקדמות חשובה להשלמת רישום החיסונים הלאומי"

פרופסור סומך מסר ל"דוקטורס אונלי", כי הוא מברך את ד"ר שטיין-זמיר על פועלה בנושא הרישום הממוחשב של מתן החיסונים בישראל - תחילה בתחנות טיפת החלב וכעת, עם הרחבת מאגר הנתונים וצירוף הרישום שנעשה בקופות החולים, למאגר.

"מאגר הנתונים הזה", הדגיש פרופסור סומך, "ייתן תמונה מדויקת על שיעור ההתחסנות בישראל וניתן יהיה באמצעותו לקבל התראה לגבי שיעור כיסוי לא מספק, בחיסון מסוים או באזור מסוים".

לדברי פרופ' סומך, "נוכחנו לדעת כי ירידה מקומית, אפילו קלה, בשיעור ההתחסנות לחצבת, למשל, הביאה באחרונה להתפרצות המחלה, וכן גם כי שיעור הכיסוי בחיסונים לפוליו היה נמוך יחסית בדרום הארץ.

"מעבר לכך, סטטוס החיסונים האישי של הילדים יהיה מעתה גלוי וברור ויימנע אי-ודאויות במצבים של חשיפה למחולל מחלה מסוים או במצבים אחרים שבהם תעמוד שאלה לגבי הצורך בהשלמת חיסונים".

במסמך נלווה להודעתה, מסרה ד"ר שטיין-זמיר, כי הנתונים על ההתחסנות בחיסוני השגרה בקרב ילדים בישראל, בהגיעם לגיל שנה, שנתיים ושלוש שנים, נאספים ע"י לשכות הבריאות בארץ מדי שנה. אולם שיטות איסוף הנתונים היו שונות והסתמכו גם על דווח מדגמי של כ-19%, על דיווח פרטני במחוזות מסוימים וכן על דיווח מצטבר במחוזות אחרים.

הדיווחים התבססו על נתוני האוכלוסייה שהגיעה לתחנות טיפת חלב (התינוקות שהיו רשומים בכל תחנה) ולא על כלל אוכלוסיית התינוקות והילדים ועל כן לא היו מבוססי אוכלוסייה.

לפי ההודעה, שיעור כיסוי החיסונים הממוצע בישראל נאות – 96% למנה הראשונה של MMR (החיסון המושלש – חצבת, חזרת, אדמת) ו-94% למנה הרביעית שלDTaP  (דיפטריה, טטנוס, שעלת). עם זאת, הכיסוי משתנה בין אזורים ובין קבוצות שונות באוכלוסייה. בשנים האחרונות אירעו מספר התפרצויות של מחלות הניתנות למניעה באמצעות חיסונים.

התברר, כי בקהילות שבהן אירעו התפרצויות התחלואה, שיעור הכיסוי החיסוני בילדים בהגיעם לגיל שנתיים היה נמוך בהשוואה לשיעור הממוצע הארצי.

מרכז הרישום הלאומי, שהחל ב-2008 כתוכנית הרצה (פיילוט) ועם הזמן התרחב, הגיע בשנה שעברה למצב שבו חוברו כ-500 תחנות טיפת חלב המופעלות בידי משרד הבריאות ועיריות תל-אביב וירושלים וכן קופת חולים לאומית, למאגר הארצי של הרישום.

כאמור, כעת נעשה צעד נוסף להרחבת מאגר הרישום הממוחשב והעברת הנתונים לגבי החיסונים באופן דו-כיווני עם שאר הקופות (כללית, מכבי ומאוחדת).

ד"ר שטיין-זמיר הדגישה, כי עם עצם הקמת רישום החיסונים הלאומי הממוחשב והרחבתו מצטרפת ישראל לקבוצה מצומצמת של מדינות מפותחות מערביות שהקימו רישומים כאלו בעולם.

להורדת מסמך משרד הבריאות בנושא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  חיסונים,  מאגר רישום חיסונים,  פרופ' אלי סומך,  ד"ר חן שטיין-זמיר,  משרד הבריאות,  חצבת
תגובות
29.03.2015, 21:59

מידע על חיסוני התינוקות הוא חשוב ביותר אך באותה מידה חשובה האינפורמציה על מדדי העליה במשקל ובהיקפי הראש וכן על המהלך ההתפתחותי של התינוקות. העברת המידע הזה מטיפות החלב אל רופאי הילדים המטפלים התינוקות בקופות החולים השונות יאפשר איתור מוקדם והפניה מוקדמת להתערבות של תינוקות שעומדים לפתח ליקויים נוירוהתנהגותיים כאוטיזם ובעיות בריאותיות כהשמנה.
לא קיימת כמעט תקשורת בין טיפות החלב לרופא הילדים ולא ברור מי אחראי על איתור מוקדם של בעיות???