מסמך שהוכן בוועדה המייעצת לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, בעקבות סדרת מחקרים, ממליץ להגדיר את אזור חיפה והמפרץ כ"אזור נפגע זיהום אוויר".
עוד בעניין דומה
ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, הודיע כי "על סמך הנתונים המצביעים על קשר בין זיהום האוויר לתחלואה מסוגים שונים באזור, אנחנו מצהירים לראשונה שיש קשר סיבתי בין זיהום האוויר לתחלואה באזור ויתקיימו דיונים עם המשרד להגנת הסביבה על דרכים לצמצום הזיהום ולאכיפה בנושא זה".
נמצאה ירידה מובהקת במקרי סרטן ככל שגדל מרחק המגורים ממכלי הדלק שמוצבים במפרץ
העיתון "ידיעות אחרונות", המדווח על כך היום (יום ג'), מסר כי המסמך מתרכז בשלוש קבוצות מחלות שלגביהן נמצא קשר סיבתי עם זיהום אוויר: סרטן ריאה, מחלות לב ומחלות ריאה (כמו אסתמה) בקרב ילדים.
מהנתונים שנאספו במחקרים התברר, כי באזור חיפה והמפרץ היו יותר מקרי סרטן בכל הגילים יחסית לשאר אזורי הארץ. כן נמצאה ירידה מובהקת במקרי סרטן ככל שגדל מרחק המגורים ממכלי הדלק שמוצבים במפרץ. עוד התגלה, שמחוז חיפה מוביל על-פני שאר המחוזות בדיווחים על שיעור מקרי אוטם-לב (32 ל-1,000 לעומת 22 ל-1,000 שהוא הממוצע הארצי).
שיעור התחלואה באזור חיפה במחלות כרוניות וביתר לחץ דם גבוה גם הוא מהממוצע הארצי. כמו-כן, שיעור האשפוזים של ילדים עם אסתמה בחיפה היה ב-2008 הגבוה ביותר בישראל.
עוד נמסר בדיווח, כי בעבר המליץ משרד הבריאות למשרד להגנת הסביבה להכריז על חיפה כאזור נפגע זיהום אוויר – הכרזה שעל פי החוק שמורה לשר להגנת הסביבה. עתה החליטו במשרד הבריאות לחדש את ההמלצה ולפעול בנושא זה.
באזור חיפה והמפרץ פועלים 22 מפעלי תעשייה כימית, פטרו-כימית ומפעלים מייצרי אנרגיה. בין השאר, יש באזור חוות לאחסון דלקים ובתי זיקוק. סקרים רבים הראו חריגות בפליטות מזהמים. דוברות עירית חיפה מסרה לעיתון, כי הממשלה "נקראת להתחיל לעמוד לצדה של העיריה במאבקה נגד זיהום האוויר".