חדשות

משרד הבריאות: להפסיק השימוש בתכשירים המכילים Benzathine benzylpenicillin בעקבות 3 מקרי מוות

המשרד הודיע אתמול על ההנחיה, שקובעת כי יש לחדול ממתן תכשירים המכילים Benzathine benzylpenicillin, עם או בלי לידוקאין, אלא במקרים בהם לא קיימת חלופה טיפולית אחרת

חיידק הסטרפטוקוקוס
חיידק הסטרפטוקוקוס

משרד הבריאות הורה אתמול (יום ב') לרופאים לחדול ממתן תכשירים המכילים Benzathine benzylpenicillin, עם או בלי לידוקאין, אלא
במקרים בהם לא קיימת חלופה טיפולית אחרת. ההוראה היא עד להודעה חדשה.

בהודעה של משרד הבריאות נאמר, כי בעקבות צבר של שלושה מקרי תמותה שהתרחשו במהלך התקופה האחרונה, לאחר שימוש בתכשירים המכילים Benzathine benzylpenicillin הניתן בהזרקה, הוחלט בתיאום עם האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות והוועדה המייעצת לבטיחות הטיפול התרופתי, על החמרת ההגבלה בשימוש בתכשירים אלו.

שלושה מקרי המוות היו של נשים והטיפול ניתן להם עקב זיהום בחיידק סטרפטוקוק הגורם לפגיעה במסתמי לב ופגיעות אחרות

שלושה מקרי המוות היו של נשים והטיפול ניתן להם עקב זיהום בחיידק סטרפטוקוק הגורם לפגיעה במסתמי לב, דלקות בעור דלקות מפרקים ועוד.

מקרה המוות הראשון אירע לפני 8 חודשים, השני לפני כחודש והשלישי בשבוע שעבר. כולן היו מעל 70. שתיים מהן סבלו מתגובה אלרגית זמן קצר לאחר הזרקת התכשיר.

לפני כשבועיים הופצה אזהרת בטיחות בנושא הזה על-ידי המחלקה לניהול סיכונים באגף הרוקחות במשרד הבריאות והיא התמקדה באופן הזרקת התכשיר. ההנחיה היתה שיש להימנע מהזרקת התכשיר לכלי דם ולהקפיד על הזרקה לשריר. הזרקה לעורק או לווריד עלולה להביא לאי ספיקת לב ולהפרעה בקצב הלב. כפי שאכן אירע בשלושה המקרים.

חשוב לציין, מסר משרד הבריאות, כי "ככל הידוע לנו, לא הופסק השימוש בתכשירים המכילים Benzathine benzylpenicillin בעולם, וזאת למרות שידוע על מקרים תמותה דומים. לא ידוע לנו על נקיטת צעדים מחמירים שכאלו בשום מקום בעולם".

עם זאת, ציין המשרד, מאחר שמדובר בצבר מקרים חריג שהתרחש בתוך פחות משנה, הוחלט לנקוט בצעדים המחמירים הללו, שנעשו כאמור בתיאום עם יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ולאחר התייעצות עם הועדה המייעצת לבטיחות הטיפול התרופתי, מינהל רפואה והמערך לבטיחות הטיפול.

בשלושה מקרי המוות שהתרחשו בישראל בעקבות נטילת החומר התרופתי הנ"ל היו מחלות רקע של אי ספיקת לב והפרעות קצב, כך שייתכן שהם היוו הגורם המקשר בין המקרים.

ד"ר איל שוורצברג, ראש אגף הרוקחות במשרד הבריאות, מסר כי בעבר כל המטופלות קיבלו את אותו תכשיר ולא היו סיבוכים. יתכן שחשיפה מהירה לאנטיביוטיקה עוררה את התגובה האנפילקטית.

להורדת ההנחיות החדשות לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  האיגוד למחלות זיהומיות,  אגף הרוקחות,  הועדה המייעצת לבטיחות בטיפול התרופתי,  Benzathine benzylpenicillin,  אזהרת בטיחות
תגובות