הדורבן הינו תהליך של דלקת כרונית שגורמת לקרעים דגנרטיבים מיקרוסקופים וחוסר המשכיות של סיבי קולגן. חוסר האיזון בין המקומות בהם קיים מיעוט באספקת הדם לעומת מקומות בהם יש ריבוי של אספקת דם משחק תפקיד משמעותי בפיזיופטולוגיה.
עוד בעניין דומה
מבחינה קלינית, הדלקת מופיעה בצורה של כאב חד דוקר בדריכה ראשונה בדרך כלל בבוקר או לאחר מנוחה ממושכת ללא דריכה. הקלה על הכאב תורגש לאחר מספר דקות של הליכה. כאב ממוקד באספקט מדיאלית של העקב.
באמצעות אולטרסאונד המכוון לאזור הפזיה, רופא מיומן מסוגל לזהות מוקדים דלקתיים ממוקדים בצורה ברורה ,ללא צורך בבדיקות מורכבות, יקרות ומיותרות. הטיפול בדלקת כרונית ניתן באמצעות טיפולים ניתוחים ולא ניתוחיים. הטיפול ניתוחי השכיח ביותר הוא ניתוק של חלקו המדיאלי של הפזיה וכריתה של 1 ס"מ ממנה.
היום, פחות מ-2% של חולים הסובלים מדלקת כרונית של פזיה פלנטארית זקוקים לניתוח בשל הצלחת הטיפול הלא ניתוחי שנותן מענה הולם. טיפול שהוא לא ניתוחי ניתן לאפייו כטיפול חודרני או לא חודרני.
טיפול לא חודרני המומלץ ברוב הספרות המקצועית כולל מדרסים עם הגבהה לעקב ותמיכה לקשת. כמו כן, פיזיוטרפיה מכוונת למתיחות של הפזיה ולמתיחה של גיד אכילס יכול גם לגרום להטבה עם טיפול ממושך. בנוסף, ניתן לבצע טיפול בגלי הלם שמדווח בספרות בעל שיעורי תוצאות טובות.
לאחרונה, בספרות מקצועית תוארה עבודה מענינת לגבי טיפול חודרני שאינו ניתוחי לדלקת כרונית של פזיה פלנטארית. מדובר בעבודה פרוספקטיבית רנדומאלית SIGLE BLIND שבו רופא יחיד לאחר אבחנה קלינית וע"י MRI של דלקת בפזיה פלנטארית החל טיפול בהזרקות. מחצית מהמטופלים קיבלו הזרקת סטרואידים והמחצית השניה קיבלו הזרקה של טסיות מעושרות בפלזמה.
לאחר אבחנה של הדלקת בוצעה הערכת החולים ודירוגם לפי AOFASי. 20 חולים טופלו ע"י הזרקת DEPOMEDROL 40 מ"ג תחת אולטרסונד ו20 חולים טופלו ע"י הזרקת PRP גם תחת אולטרסונד.
דירוג ה-AOFAS בקבוצות היה לפני הזרקות 52 נקודות לקבוצת הסטרואידים וממוצע של 37 לקבוצת PRP.
לאחר הזרקה בוצע מעקב במשך 24 חודשים ל-2 הקבוצות.
בקבוצת הזרקת הסטרואידים ניכר שיפור ל-81 נקודות - 3 חודשים לאחר הזרקה, אבל הניקוד חזר ל-58 נקודות לאחר 12 חודשים; בקבוצת הזרקת ה-PRP ניכר שיפור ל-95 נקודות – 3 חודשים לאחר הזרקה ולאחר 24 חודשים הניקוד נשאר על 92 נקודות.
PRP או טסיות עשירות בפלזמה כטיפול ביולוגי מקובל היום בארץ ובעולם. לטסיות יש תפקוד קריטי במעגל התיקון של רקמות רכות כמקשר בין תאים שתפקידם לשחרר גורמי גדילה שונים. גורמי גדילה הללו תפקידם ליישר וסקולאריזציה חדשה, יצירת קולגן ומיטוזות. ב-PRP לאחר צנטרפוגה ניתן להגיע לתרכיז של טסיות פי 7 לפי 10 פעמים מהכמות התקינה בדם.
לסיכום, טיפול בטסיות עשירות בפלזמה המוזרקות תחת אולטרסונד הינו הטיפול הביולוגי המועדף הגורם לשיפור משמעותי בתפקוד והפחתת כאב לחולים הסובלים מדלקת כרונית של פזיה פלנטארית.
כתב וערך: ד"ר אסקיאל פלמנוביץ'