חדשות

הממשלה תגביל כהונת מנהלי בתי חולים ומחלקות ל-10-12 שנים

תנאי השכר של הרופאים המנהלים יישמרו עד לצאתם לפרישה; שרת הבריאות גרמן: "ההצעה היא עמדת פתיחה למו"מ עם הרופאים"

20 שנה לאחר שההסתדרות הרפואית הציעה להנהיג קדנציות מוגבלות בזמן ורוטציה של מנהלי בתי החולים הציבוריים ומנהלי המחלקות – אמורה לדון בנושא הזה הממשלה, בישיבתה ביום א' הקרוב. לדיון תוגש הצעת מחליטים שגיבשו משרד הבריאות, נציבות שירות המדינה, משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה, לפיה כהונת יותר מ-1,000 בכירים המכהנים כיום כמנהלי בתי חולים ממשלתיים, מנהלי מחלקות, מנהלי יחידות ומנהלי שירותים רפואיים - תוגבל לשתי תקופות כהונה בלבד ובסך הכול ל-12 שנה לכל היותר.

כיום אין הגבלה מסוג זה. מנהל "הלל יפה" בחדרה, ד"ר מאיר אורן, מכהן בתפקידו כבר 22 שנה; פרופסור גבי ברבש, מנהל "איכילוב", וד"ר אוסקר אמבון, מנהל "זיו", מכהנים בתפקידם 21 שנה; ד"ר בני דוידזון, מנהל "אסף הרופא" מכהן 12 שנה; המנהלים האחרים של בתי החולים הממשלתיים ("שיבא", "רמב"ם", "וולפסון" ונהרייה) – פרופסור זאב רוטשטיין, פרופסור רפי ביאר, ד"ר יצחק ברלוביץ וד"ר מסעד ברהום - מכהנים בין שש לשמונה שנים בתפקידם.

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, הגיב הבוקר על מה שמוגדר כ"רפורמה מרחיקת לכת בבתי חולים הממשלתיים": "הר"י העלתה לסדר היום את סוגיית הקדנציות והרוטציות של מנהלי המחלקות ובתי החולים עוד ב-1994. מדובר ברפורמה בעלת פוטנציאל גדול מאוד, אך לצדה גם סכנות ממשיות. זהו מהפך אמיתי שאמור לשפר את הרפואה במערכת הבריאות - אך אלוהים נמצא בפרטים ויש צורך במשא ומתן אינטנסיבי כדי למנוע מצב שבו רופאים טובים יעזבו את מערכת הרפואה הציבורית או לא יבחרו במסלול ניהולי. יש למנוע את האפשרות שבין השיקולים יהיו כאלה פוליטיים או כלכליים".

"דה מרקר" מדווח היום (יום ג'), כי במצב הנוכחי המנהלים הבכירים ממונים למעשה לכל החיים ומכהנים בממוצע 17 שנה בתפקידם. העיתון דיווח, כי יתנהל מו"מ עם ההסתדרות הרפואית בנושא, ורק לאחריו תיכנס הרפורמה לתוקף.

על פי המתווה המוצע, תקופת הכהונה הראשונה של מנהל מחלקה תהיה בת שש שנים (כולל שנת ניסיון), התקופה השנייה תהיה בת שש שנים נוספות, ולאחריה יעבור לשמש כרופא ראשי, או לתפקיד ניהולי אחר במערכת (מנהל יחידה, מנהל שירות) כשתנאי שכרו נשמרים במלואם. התנאים יכללו את דרגתו האחרונה וזכאותו לתגמול של כוננויות-על בחודש. תקופת

הכהונה הראשונה של מנהל בית חולים תהיה בת 6 שנים (כולל שנת ניסיון), הקדנציה השנייה שלו בת 4 שנים ובמקרים חריגים 6 שנים. לאחריה יוצע לו תפקיד ניהולי בכיר אחר במערכת הבריאות. גם במקרה זה, כל התנאים יישמרו עד גיל הפרישה.

הוועדה שתיכננה את הרפורמה העריכה, שעלות שימור תנאי השכר של המנהלים הבכירים המסיימים את תקופות כהונתם תגיע לכ-24 מיליון שקל בשנה.

בהצעת המחליטים נאמר, כי "הרופאים המתמנים לתפקידי הניהול הבכירים מכהנים (כיום) בתפקידם פרקי זמן ממושכים, לרוב עד מועד פרישתם. מצב זה עשוי להביא לסטגנציה, להיעדר התפתחות מקצועית, אישית ומערכתית, לשחיקה בתפקיד, לבריחת מוחות למסגרות חוץ־ממשלתיות כתוצאה מהיעדר אפשרויות קידום. מצב זה יוצר מוקדי כוח ואי־עידוד מצוינות".

כמו כן מדגישים כותבי ההצעה, כי "במצב הקיים נמנע שיתוף ידע ניהולי בכלל מערכת הבריאות הממשלתית - שהוא חיוני לקידומה ולהתפתחותה ולצורך שיפור מתמיד של השירות הרפואי הניתן לאזרח. מצב זה אף חידד את הפערים הקיימים ממילא בשירותי הבריאות, כדוגמת הפערים שבין המרכז לפריפריה".

"דה מרקר" ציין, כי עוד בשנת 2000 המליצה ועדה בראשות עדי אמוראי לבחון את קציבת הכהונה של מנהלי בתי החולים הממשלתיים בדומה לנהוג בבתי החולים של שירותי בריאות "כללית" ו"הדסה" – ואף שהחלטה זאת אומצה בידי הממשלה, היא לא הופעלה. על-פי העיתון, הר"י התנגדה להצעה שאיננה כוללת שמירה על תנאי השכר של המנהלים בסיום תקופת הכהונה שלה ומנגד משרד האוצר התנגד לתקצב את שמירת התנאים. שתי סוגיות אלו נפתרו בהצעת המחליטים הנוכחית.

בשיחה עם העיתון אמרה שרת הבריאות יעל גרמן, כי ההחלטה שאמורה הממשלה לאשר היא בגדר "עמדת פתיחה למשא ומתן עם הרופאים. זו הצהרת כוונות. אני חושבת שאפשר להגיע להסכמות במרבית הנקודות החשובות. הדבר שבאמת חשוב הוא שלרופאים הנמצאים במערכת יהיה אופק התקדמות. יש צורך ביצירת מצב שמשרות הניהול יהיו אטרקטיביות. אם לא יינתנו תנאים שימשכו את האנשים הטובים והם לא ילכו לניהול - נמוטט את המערכת". גרמן ציינה עוד, כי עדיין לא נקבע אם ההסדר החדש יחול כבר על המנהלים המכהנים.

לדברי שרת הבריאות, חלק מהמנהלים הבכירים הוותיקים עומדים ממילא לפרוש בתוך שנה עד שנתיים וחצי.

נושאים קשורים:  חדשות,  קידום,  מנהלי מחלקות,  מנהלי בתי החולים,  בתי החולים הממשלתיים,  מערכת הבריאות,  הר"י,  משרד הבריאות,  תנאי שכר,  פרופ' ליאוניד אידלמן
תגובות
ירון
02.09.2014, 10:43

באופן כללי יש הגיון מאחורי הרפורמה - זה לא טוב להשאיר מישהו בתפקיד בכיר ללא תאריך יעד.

אך יש בעיה - בעיקר כלכלית. לא תמיד יהיה לאן לנייד את אותם אנשים, ואם שומרים להם על כל התנאים אנחנו נמצא את עצמנו משלמים על תפקידי ניהול עם כל ההטבות על קבוצת אנשים גדולה יותר מאשר היום.

אם אני הייתי מנהל לא היה כזה מפריע לי לעבור גם לתפקיד זוטר. יותר זמן פנוי עם אותה משכורת.....

רופא בכיר
05.09.2014, 12:07

לו היתי רוטשילד.....

מיכאל
03.09.2014, 08:41

סוף סוף
שלב ראשון במהפכה של המינויים לכל החיים
היום אפילו אפיפיורים כבר לא בהכרח נשארים עד המוות
מקווה לראות את גם את הביצוע

ספרו לי משהו חדש
05.09.2014, 00:04

הגיע הזמן להפסיק את השחיתות של מינוי לכל החיים,
ולמה 10-12 שנה?
מקסימום 5 שנים,
לפני שמסתאבים.
כולנו מכירים מנהלי -מחלקות שרודים במתמחים ובמומחים האחרים,
עד קללות והשפלות בחדרי-ניתוח.
אם רק היו יודעים כי לא לעולם חוסן, ומחר יחליף אותם מישהו אחר מהמחלקה,
לא היו מרשים לעצמם חפלהתמפנהג כך.

ולא-אין הצדקה להמשיך לקבל אותם התנאים בגמר התפקיד.
לא נראה לך -אז אל תקבל את ניהול המחלקה.

אכפת לה
05.09.2014, 11:53

מחכים לרגע שבו תרבות ה"לכל החיים" תופסק. לדעתי אים השרה גרמן מצליחה לעשות זאת, היא תזכר בדפי ההיסטוריה כדמות חיובית .
לגבי שימור תנאים - מה קרה מלחמה ? מדוע בתפקידי ניהול אחרים האדם יודע שיש התחלה ויש סוף וכאן צריך להמשיך לממן תפקיד לא קיים .
הם יכולים לחזור לתפקיד רופא מטפל כל אחד במקצועו הוא . אולי ככה הם ישמרו על קשר עם המקצוע במהלך היותם מנהלים הדבר יעשה טוב לכל המערכת. אולי ככה גם כל מני רופאים בוגרי צה'ל ורופאי משפחה לא ינהלו בתי חולים אלא אנשים שבאים מתוך המערכת ותפקדו בה כרופאים מן השורה .

ספרו לי משהו חדש
05.09.2014, 13:00

נכון מאוד!

רופא בכיר
05.09.2014, 11:59

חברים על דאגה . מנהלי מחלקות בתום הקדנציה יקלטו יפה מאד ברפואה פרטית.
מנהלי בתי החולים בתום הקדנציה יתגברו את מנגנון הביורוקטי ,שגם כך חונק את המערכת הציבורית

ספרו לי משהו חדש
05.09.2014, 13:00

צודק!

בכיר אחראי
05.09.2014, 14:48

מאחורי הנביחות של אנשים המסתתרים אחרי אכפתיות וסקפטיציזם מדומים לא מסתתר שום גרעין אחראיות.
הם לא מבינים שתפקידו של מנהל מחלקה - גם להיות כלב שמירה על המחלקה ולהגן על מערכת ממעשים לא אחראיים של אנשים שטחיים, שמסתתרים להם מאחרי הכרזות ריקות. מנהל לומד את תפקידו לא מעט זמן, וחלופה קצרת טווח רק תוריד ממאומנות הניהול ותגביר אחוז הטעויות.

רופאה
05.09.2014, 20:26

יש להפריד בין ניהול בתי חולים לניהול מחלקות
ניהול בתי חולים פעמים רבות זהו זינוק לצמרת , לרוב לאחר שרות צבאי , רבים ממנהלינו לא רק זכו בתפקיד זה בגלל היותם מפקדים שפרשו עם פנסיה בגיל המתאים לקריירה שניה ולא נזקקו להוכיח מעבר לצבא את יכולותיהם המצדיקות מינוי זה.
לא כל שכן לגבי מנהלי מחלקות מינוי המצריך עשרות שנות עמל והוכחה עצמית, ולא רק הכסף הוא התגמול אלא רק יוקרה וסיפוק וקידום מקצועי ואישי.
אם התוכנית תתקבל נאבד אנשים טובים למגזר הפרטי.
מעטים ישארו בתפקיד נמוך דרג מקודמו , בוודאי באותה מחלקה, וללא קשר לתשלום, ובוודאי ימצאו הצעות מפתות יותר ופוגעניות פחות בחוץ

רופא בכיר
06.09.2014, 12:42

נכון לעכשיו רוב מנהלי בתי חולים הגעו מאזרחות ולא מהצבא.יוצאי הצבא כמו בני דווידזון וחזי לוי הוכחו את יכולתם לפקד על מערכות גדולות במסגרת הצבאית ועשו את זה בהצלחה רבה.גם היום תיפקודם תקין ללא צל של ספק.
חיים שיבא,דני מיכאלי,יהודה דנון היו יוצא צבע וקידמו את הבתי החולים שניהלו אותם
בהצלחה רבה .
אז משהיה וחייב להוכיח את יכולתם לנהל מערכות רפואיות אזרחיות הם רופאים שהגיעו מאזרחות

רופא בכיר
06.09.2014, 16:17

רק בישראל כל מנהל מקבל מעמד כמו הנשיא צ'אוצ'סקו, שנבחר לתפקיד עד סוף ימיו, ללא כל קשר לתפקודו.
הדבר מונע כל תקווה לקידום בקרב הרופאים האחרים במחלקה או בבית החולים ומעודד אותם לעזוב את המערכת הציבורית.