מצבם של הרופא ד"ר קנט ברנטלי והסייעת שלו, הנזירה נאנסי רייטבול, שנדבקו בנגיף האבולה בעת עבודתם בבית חולים בליבריה והוטסו לקבל טיפול רפואי מיוחד בבית החולים של אוניברסיטת אמורי באטלנטה, הולך ומשתפר. שניהם מצויים בחדרי בידוד מיוחדים וטופלו בתרופה הניסיונית ZMapp, שלא אושרה לשימוש בבני אדם לפני ההתפרצות הנוכחית. ד"ר ברנטלי אמר ל"ניו-יורק טיימס" כי מצבו משתפר, אבל עליו יהיה עוד לעבור כמה משוכות לפני שישוחרר מבית החולים.
עוד בעניין דומה
הרופאים המטפלים ציינו, כי השניים מהווים "הזדמנות נדירה ללמוד על המחלה הקטלנית. הבדיקות המדוקדקות שהם עוברים יספקו מידע חיוני שיעזור לחולי אבולה באפריקה ויפחית את ממדי התמותה מהמחלה".
ד"ר ברוס ריבנר, ראש הצוות למחלות זיהומיות מדבקות, הוא זה שמטפל בשני האמריקאים. לדבריו, כאשר יחלימו הם עתידים להשתתף בניסוי ובמחקר מקיף שיעסוק במחלה ובתרופות המפותחות כדי לטפל באלו שנדבקו בנגיף.
ד"ר ברנטלי ורייטבול התנדבו לעבוד בבית החולים ELWA בבירה מונרוביה, המנוהל בידי ארגון נוצרי מיסיונרי, בעת שפרצה המגיפה. רייטבול סיפרה כי לא היה לה שום ניסיון קודם כאחות, אך היא מצאה עצמה במחלקה שטיפלה בחולי אבולה שהחלו למלא את בית החולים. היא סיפרה כי כחלק מעבודתה סייעה לברנטלי, שהיה לבוש בחליפה מיוחדת וריססה אותו בתרסיס חיטוי בעת שפשט מעליו את החליפה. היא עצמה השתמשה בכפפות ובמסכת פה.
לשניים לא ידוע כיצד נדבקו, אם כי ייתכן שהדבר התרחש עקב טעות בפרוצדורה הרפואית. אפשרות אחרת היא שהשניים נדבקו מעובד אחר בבית החולים, שמת זמן קצר מאד לאחר שאובחן כמי שנדבק בנגיף.
מיד לאחר שרייטבול אובחנה כנשאית הנגיף תודרך בעלה לעזוב מיד את ביתם בליבריה, והיא עצמה נכנסה לחדר בידוד בביתם. רופאים באו לבקרה מעת לעת. התסמינים הראשונים שהופיעו אצלה היו חום גבוה, בחילות, שלשול, תשישות וחולשה גופנית גדולה. עוד בליבריה טופלה בעירויי נוזלים תוך ורידיים, שלא הועילו לה. במהלך הטיסה מליבריה לארה"ב שכבה הנזירה האמריקאית על אלונקה, מחוברת לחמצן ועטופה בחליפה שנועדה להגן על אנשי הצוות שבמטוס מפני הידבקות בנגיף.
היחידה המיוחדת שבה נמצאים השניים במרכז הרפואי "אמורי" היא אחת מארבע שקיימות בכל רחבי ארה"ב, ונועדה לטפל בחולים קשים במחלות מדבקות מסוכנות. היחידה ב"אמורי" נבנתה לפני 12 שנה על פי הנחיית ה-CDC – והיא יועדה לשמש חוקרים העוסקים במחלות, במקרה שיידבקו במחוללי המחלות המסוכנות במעבדה, או בעת שהותם באזורים נגועים, כמו במקרה הנוכחי במערב אפריקה.
עד כה עדיין לא ברור אם התרופה הניסיונית ZMapp, המכילה תערובת של נוגדנים, מילאה תפקיד בהתאוששותם, ציין ד"ר ריבנר, מבכירי המומחים בעולם למחלת האבולה בשיחה עם נציגי התקשורת האמריקאים. ד"ר ריבנר ציין, כי מניסיונו, המפתח לטיפול לחולי אבולה הוא קודם כל השגחה וטיפול רפואי תומך הכולל פעולות לייצוב לחץ הדם והדופק, שמירה קפדנית על מאזן נוזלים ומלחים של הגוף ובמקרה הצורך עירויים.
"הרעיון הוא להשאיר את החולים בחיים לאורך זמן ככל האפשר כדי שהמערכת החיסונית של גופם תתחיל לפעול כדי להילחם בנגיף", הסביר ד"ר ריבנר, "זה קורה רק לאחר שבועיים-שלושה מההדבקה".
לדבריו, "לפני שהגוף מסוגל להגן על עצמו הנגיף תוקף כלי דם ואיברים פנימיים אחרים. הנזק לכלי הדם מוביל לדימום – התסמין האופייני המוכר במיוחד לגבי האבולה. אלא שזה קורה רק לכדי מחצית מהחולים ואין זה נכון – כפי שדווח לא מעט באחרונה – שאלו הם המקרים הנפוצים ביותר ומתרחשים בשיעור ניכר. המחלה אמנם דלקתית אבל בלא מעט מקרים הנזק הנגרם לגוף הוא הפיך".
"אחד התסמינים המסוכנים ביותר", ציין המומחה האמריקני, "הוא שלשול חמור בדומה למה שקורה לחולה בכולרה. התוצאה היא אובדן ניכר מאוד של נוזלים ואלקטורליטים כמו אשלגן ומגנזיום – מצב שפוגע קשה בכליות ומשבש את קצב הלב. עדיין לא ברור לחוקרי האבולה כיצד הנגיף גורם לשלשול".
"הרושם שקיבלנו", הוסיף ד"ר ריבנר, "הוא שאחת הבעיות המרכזיות בהתמודדות עם המחלה, כאשר כבר מאובחנים החולים, היא שהרופאים באפריקה אינם מודעים במידה מספקת לגבי חומרת המצב כאשר גוף החולה מאבד אלקטרוליטים, וזאת משום שבתי החולים שם חסרים ציוד למדידת רמות האלקטרוליטים. אילו הרופאים באפריקה היו מתודרכים בנושא הם עשויים היו להנהיג טיפולים בהתאם כדי להתמודד עם הבעיה, אפילו ללא ציוד ניטור", הדגיש עוד ד"ר ריבנר בשיחה עם "ניו יורק טיימס".
אחת הסוגיות שייבדקו בקרב שני האמריקאים המטופלים בבית החולים באטלנטה היא אם הנגיף נשאר בנוזל הזרע של גבר שחלה ובנוזלי הוואגינה של אישה במשך שבועות, חודשים או שנים לאחר ההחלמה, כפי שמעריכים כמה חוקרים. מי שהחלים מאבולה חסין רק לסוג נגיף האבולה שבו נדבקו ולא לחמישה הסוגים האחרים המוכרים כיום.
יותר מ-1,350 מתו בהתפרצות
נכון להבוקר (יום ה'), מספר החולים שנדבקו בנגיף האבולה ב-4 ממדינות מערב אפריקה מגיע כבר ל-2,473 ומספר המתים מהמחלה עלה ל-1,350.
במקביל, בבתי חולים ב-27 ממדינות ארה"ב הוכרזה כוננות אבולה. דיווח שהעבירו המוסדות הרפואיים ל-CDC העלה כי היו או עדיין ישנם 68 מקרים חשודים כנשאי הנגיף, המטופלים בחדרי בידוד מיוחדים שהוכשרו בבתי החולים בכלל זה ב"מאונט-סיני" בני-יורק, ג'ונס הופקינס, בניו-מכסיקו ובאוהיו. בסקרמנטו בירת קליפורניה מצוי בבידוד תושב מקומי שחזר ממסע באחת מארבע המדינות האפריקניות הנגועות במחלה והציג תסמינים דומים לתסמיני המחלה, אך קביעה סופית לגבי אבחון מצבו תושלם בעוד יומיים.
קרן Welcome Trust הבריטית, העוסקת בשיפור מצבם הבריאותי של בני אדם ברחבי תבל ובעיקר יוזמת ומממנת מחקרים, ביקשה אתמול מממשלת בריטניה תקציב דחוף בסך 10.8 מיליון דולר לגיוס חוקרים מכל רחבי תבל ל"מחקר חירום דחוף ביותר" על מנת לקדם טיפול לחולי האבולה. זאת, בנוסף ל-66.5 מיליון דולר ל-5 שנים שהקרן מייעדת להכשרת הדור הבא של רופאים המומחים לאבולה באפריקה. הכסף גם אמור לסייע לצוותי מחקר רפואי העוסקים במחלות טרופיות נדירות אחרות, במיוחד אלו שמתגלות מעת לעת באזורים שונים במדינות תת-הסהרה.
הבוקר יצאה למערב-אפריקה מומחית למחלות מידבקות מאוניברסיטת בוסטון, ד"ר נהאיד בהדלייה (Nahid Bhadelia כדי לסייע לצוותי הרפואה המקומיים, בעוד מומחים הזהירו מאובדן אמון מצד ממשלות מערב אפריקה ברופאים זרים שהוחשו לשם.