חדשות

רופא אמריקאי שנדבק באבולה קיבל תרופה ניסיונית נגד הנגיף

התרופה נוסתה עד כה רק על קופים; בקרוב יחלו ניסויים קליניים בחיסון חדש נגד הנגיף, שגרם למותם של 887 בני אדם באפריקה

תרופה ניסיונית לטיפול בחולים שנדבקו בנגיף האבולה הקטלני ניתנת עתה לשני אמריקאים שהגיעו למערב אפריקה כדי לסייע לשלטונות בהתמודדות עם המגיפה, אך נדבקו בנגיף והוטסו לארה"ב לקבלת טיפול רפואי. לפי דיווח רשת ה-BBC, מצבם של השניים, רופא ואחות, השתפר, אך לא ברור אם כתוצאה מהטיפול בתרופה הניסיונית, ששמה ZMapp.

נגיף האבולה (איור אילוסטרציה)

נגיף האבולה (איור אילוסטרציה)

עד היום נוסתה התרופה רק על קופים. שני האמריקאים המטופלים בארה"ב כנגד המחלה הם הרופא ד"ר קנט ברנטלי והסייעת שלו ננסי רייטבול, מארגון SIM נוצרי, המספק שירותי סיוע שונים למדינות מתפתחות במצבי חירום.

שלוש חברות תרופות, וכן ממשל ארה"ב וסוכנות בריאות הציבור של קנדה, משתפים פעולה בניסויי התרופה. ה-ZMapp סומנה כמועמדת לניסוי קליני רק בינואר השנה. חברת Mapp, שבה פותחה התרופה, מסרה כי מאחר שלא נוסתה על בני אדם היא ברת-השגה בכמויות קטנות בלבד.

אתמול נמסר, כי מספר החולים שמתו מהמחלה (מאז תחילת ההתפרצות בגיניאה בפברואר השנה) עלה ל-887 בני אדם. הבנק העולמי הודיע, כי יעמיד סיוע חירום מיוחד בסך 200 מיליון דולר כדי לאפשר למדינות האפריקאיות שבהן משתוללת המגיפה להיאבק בנגיף המתפשט. אבולה דומה לשפעת מבחינת תסמיניה הראשוניים, אבל החולה עלול מהר מאוד לסבול מדימומים פנימיים וחיצוניים. הדמם נראה באזורי גוף כמו עיניים וחניכיים. דימום פנימי מוביל לכשל מערכתי ולנזק חמור למערכת העצבים.

הנגיף מוערך כבעל יכולת קטלנית של 90%. כיום שיעור המתים מקרב החולים מגיע ל-60%. תקופת הדגירה שלו מרגע ההדבקה ועד שמופיעים התסמינים נמשכת בין יומיים ל-21 יום. ההערכה היא, שעטלפי פירות הם המאכסנים הטבעיים של הנגיף.

אתמול הודיע ד"ר אנתוני פאוצ'י (Fauci), מנהל המכון הלאומי לאלרגיה ולמחלות זיהומיות בארה"ב, כי ניסויים קליניים בחיסון לאבולה יחלו בחודש הבא. עד כה החיסון הראה תוצאות מבטיחות בניסויים על בעלי חיים. ד"ר פאוצ'י העריך, כי עד אמצע או סוף 2015 יהיה בידי מערכות הבריאות השונות "כמה חיסונים ולפחות אחד עבור רופאים, אחיות ועובדי מערכות בריאות אחרים". עובדי מערכת הבריאות נחשבים עתה למי שמצויים בסיכון גבוה להידבק מעצם עבודתם לשם בלימת התפשטות המחלה.

ההתפרצות הנוכחית היא האלימה והחמורה ביותר מאז 1976, השנה שבה החלו לתעד התפרצויות של אבולה באפריקה. הנגיף אותר בסוף השבוע גם בחולים בבירת ניגריה, לאגוס (שבה 21 מיליון תושבים). שמונה מתושבי העיר הוכנסו לבידוד. עד כה היה ידוע שהמגיפה משתוללת בגינאה, ליבריה וסיירה ליאון. הנגיף מתפשט במגע עם דם נגוע או מגע עם נוזלי גוף. נמלי התעופה של לאגוס החלו בסוף השבוע לבצע בדיקות סריקה של כל הנוסעים הנכנסים. כל עובדי מערכת הבריאות נצטוו ללבוש חליפות מגן מיוחדות וגם מסיכות פה-אף.

נושאים קשורים:  חדשות,  המכון הלאומי לאלרגיה ולמחלות זיהומיות בארה"ב,  ZMapp,  גיניאה,  אפריקה,  תרופה ניסיונית,  מגיפת האבולה
תגובות