דעות

על הרופאים להכיר את יתרונות הפונדקאות

מטופלות שפונות לפונדקאות נתקלות לא אחת ברופאים שמערימים קשיים על התהליך, באופן שעלול לעכבו או לפגוע בו בצורה חסרת תקנה

יותר מ-1,000 הליכי פונדקאות בוצעו בישראל בשנים האחרונות ועוד רבים אחרים בוצעו בחו"ל. למרות זאת, רופאים רבים אינם מחזיקים בידע נחוץ והכרחי על תהליכי פונדקאות ונתקלים בקושי בהשגת מידע מהימן על התהליך, שטומן בחובו אספקטים רבים שאינם קשורים בהכרח בפן הרפואי.

לחוסר ידע שכזה עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת. ראשית, היעדר בקיאות בכל הנוגע להליכים חלופיים לטיפולי הפריון, כמו פונדקאות או פונדקאות עם תרומת ביצית, עלול להביא להמלצה שגויה על אפיק טיפול מיטבי למטופלת המתקשה להרות. שנית, מטופלות שפונות לפונדקאות נתקלות לא אחת ברופאים שמערימים קשיים על התהליך, באופן שעלול לעכבו או לפגוע בו בצורה חסרת תקנה.

כמחצית מהנשים הפונות לפונדקאות הן נשים אשר אינן מסוגלות להיכנס להיריון או לשאת היריון עקב מחלת רקע

חשיבותם של תהליכי הפונדקאות נעוצה בעובדה שהם יכולים להיות תהליכים מצילי חיים. רק לאחרונה נפטרה אשה על שולחן הניתוחים בעת שאיבת ביציות חמישית במספר. מקרה זה הוא האחרון בשורה של מקרים שבהם נפגעו נשים במהלך טיפולי פריון. נתונים שפירסם משרד הבריאות לפני כחודשיים, מראים כי ישראל היא שיאנית עולמית במספר טיפולי הפריון לנפש, כאשר בין השנים 2000 ל-2011 חלה עלייה של 80% במספר הטיפולים שנעשו בישראל, אולם העלייה במספר הלידות בעקבות טיפולים שכאלו עמדה על 64% בלבד.

המספרים הללו מראים בבירור מגמה מדאיגה, שבה ישראליות רבות עוברות טיפולי פריון לשווא, כאשר הן חושפות עצמן להליכים כואבים ומפרכים, שהנזק הגופני והנפשי שהם גורמים עלול להיות כבד ביותר, וללא הועיל. מדוע, אם כן, לא פונות יותר נשים להליכים חלופיים?

מהפכה של ממש בכל הנוגע לטיפולי הפריון בישראל תתרחש אך רק בעידוד הרופאים עצמם. מניסיוננו, נשים רבות מתקשות לוותר על טיפולי הפריון, מכיוון שהן חושבות שזהו הסיכוי היחיד שלהן להביא ילד משלהן לעולם. רבות מהן אפילו לא שוקלות הליכים כמו פונדקאות בגלל חוסר מודעות, ממניעים כלכליים או בגלל חוסר ידע על התהליך. בהקשר זה, אין לנו ספק, שלהמלצת הרופא המטפל יכולה להיות משקל מכריע. רופא שיפרוס בפני המטופלת את מלוא האופציות העומדות בפניה, כאשר הוא נותן מידע חיוני או מפנה לגורמים נוספים הפועלים בתחום, יכול לחולל הבדל מהותי בתפיסותיה ובחייה ולחסוך ממנה שנים של אכזבות, שברון לב והליכים מסוכנים.

ישראליות רבות עוברות טיפולי פריון לשווא, כאשר הן חושפות עצמן להליכים כואבים ומפרכים, שהנזק הגופני והנפשי שהם גורמים עלול להיות כבד ביותר

אם כך, מפליא שמשרד הבריאות טרם ראה לנכון לתת לרופאים הדרכה אמיתית ומתבקשת בנושא תהליך הפונדקאות. מדובר בהליך שיש לו נגיעה רפואית מובהקת, מכיוון שכמחצית מהנשים הפונות לפונדקאות הן נשים אשר אינן מסוגלות להיכנס להיריון או לשאת היריון עקב מחלת רקע. אלו הן נשים הסובלות ממחלות קשות, כמו סרטן, בעיות לב, ומתסמונות שונות, העוברות, בנוסף להליכים הרפואיים שמטרתם להילחם במחלה, גם טיפולים לצורך הליך הפונדקאות. משמע, מלבד הרופאים שלוקחים חלק בתהליך הפונדקאות, כמו רופאי פריון ורופאי נשים, רופאים רבים אחרים ממלאים בו תפקיד משלים וצריכים להתמודד עם "ההשלכות" של תהליך כזה, ללא הדרכה מתאימה ומספיק ידע על התהליך.

מניסיוננו, לא אחת נמצאים הרופאים המטפלים במחלקה במצב בו ישנה התנגשות בין מתווה הטיפול שהם מעוניינים בו לבין הצרכים של תהליך הפונדקאות. דוגמא לכך ניתן למצוא בסוגיה של מתן הורמונים, שמטרתם לעודד יצירת ביציות לצורך פונדקאות. מתוקף תפקידו, עלול הרופא המטפל במחלקה לסרב למתן הורמונים אלה, מכיוון שעלולה להיות להם השפעה לא רצויה על המטופלת ועל מהלך הטיפול שנקבע. מנגד, רופא הפריון יכול לפסוק כי מדובר במהלך הכרחי, שכן ללא מספיק ביציות, סיכויי ההצלחה של התהליך יהיו קטנים עד אפסיים. למרבה הצער, סוגיות כאלו יכולות לעכב את כל תהליך הפונדקאות ולעיתים גורמות נזק משמעותי להורים המיועדים.

צוות רפואי שישכיל לתת למטופלות שאינן יכולות לשאת ילד עקב מחלה או בעיה רפואית מידע מלא על האופציות הקיימות בפניהן להקמת משפחה משלהן לאחר שיחלימו, יכול לחזק את נחישותן בהתמודדות עם הטיפולים הרפואיים ואף לזרז את החלמתן לאחר מכן.

נושאים קשורים:  דעות,  משרד הבריאות,  בעיות פוריות,  פריון,  טיפולי פוריות,  הורמונים,  פונדקאות
תגובות