מרכז "הגפן" לגמילה מסמים בחיפה, שטיפל ב-510 מכורים (גברים ונשים), נסגר השבוע במקומו הנוכחי. מפעילת המרכז, "האגודה לבריאות הציבור", מסרה כי היא נאלצת לעבור לפעילות במתכונת חירום במרכז נוסף שהיא מפעילה, כדי לנסות ולמנוע מהמטופלים לחזור לסמים, לפשע או לזנות כתוצאה מהיעדר טיפול נאות. 85% מהמטופלים במרכז היו תושבי חיפה, והאגודה מסרה כי קיימת סכנה לעלייה בתחלואת הפטיטיס ואיידס אם יחזרו למעגל הסמים והזנות, ולעומס על בתי החולים בעיר. משרד הבריאות מסר כי על האגודה להכשיר מיד מבנה חלופי שנמצא, אם ברצונה להמשיך את ההתקשרות עמו.
עוד בעניין דומה
סגירת המרכז, שפעל עד כה בעיר התחתית של חיפה בסמוך ל"גן הבהאים", התרחשה לאחר שהאגודה הפסידה בהליך משפטי לעיריית חיפה. העירייה דרשה להשתמש בשטח שבו פעל מרכז הגמילה לבניית קניון ומלון גדול.
מנהל מרכז הגמילה בחמש השנים האחרונות, עו"ס משה בלומנפלד, אמר אתמול (יום ג') ל"דוקטורס אונלי", כי "האזור שבו פעל המרכז מבוקש מאד מבחינה נד"לנית ותיירותית". המאבק המשפטי נגד העירייה, בניסיון למנוע את פינוי המרכז, התנהל תקופה ממושכת והסתיים בבית המשפט לעניינים מקומיים. בשנה האחרונה פעל המרכז תחת צו פינוי.
"ניסינו למצוא למרכז החשוב הזה מקום חלופי, אבל העירייה דחתה את כל האלטרנטיבות שהצענו. היה לה עניין להוציא אותנו מאזור אורבאני קלאסי ומבוקש, למרות שאנחנו מרפאה קהילתית לכל דבר ועניין. בזכות הטיפול הרב-תחומי שהוגש למכורים לסמים, במאמץ לגמול אותם, 65% מהם הפסיקו את השימוש בסמים הקשים ומטופלים בתחליפי סם. הם מקבלים טיפול רפואי ומעקב רציף, בנוסף לטיפולים פסיכו-סוציאליים, פרטניים ובקבוצות וטיפולים אחרים", מסר בלומנפלד.
לדבריו, האגודה לבריאות הציבור איתרה מבנה חלופי באזור התעשייה שבחוף "שמן", "אלא שאין למקום הזה כרגע רישיון הפעלה. הבעיות העיקריות נוגעות לדרישות רישוי בתחום כיבוי אש וההגנה על מחסן שבו יימצא מלאי התרופות הנרקוטיות למטופלים". לדבריו, "ביקשנו לקבל אורכה נוספת להתארגנות - אך העירייה חזרה בה מהסיכומים בעל-פה שהושגו עם פקידיה".
החל מיום א' הקרוב, הדגיש, יעברו 510 מטופלי המרכז לקבל את הטיפול הדרוש להם תוך שיתוף פעולה עם מכון דומה - "מאמץ" (מרכז אמבולטורי מתדון צפון) - שגם הוא שייך לאגודה לבריאות הציבור. המכון כבר פועל שנים לא מעטות באזור חוף שמן, בשני קרוואנים קטנים. "המקום יהיה לכן צר מלהכיל קבוצה כה גדולה נוספת של מטופלים חדשים, בנוסף לכ-300 שכבר מקבלים שם את טיפולי הגמילה", ציין בלומנפלד. "ניאלץ לעבוד בשתי משמרות. סביר להניח שבמצב דחוק שכזה, הטיפול הרפואי ייפגע. המטופלים אמנם יקבלו את התרופות הדרושות להם, אבל אני חושש מאד מירידה שתחול במעקב אחריהם. לא יהיה שם מקום לפעילויות בקבוצות טיפוליות". לדבריו, "חסרונו של המרכז הזה עלול להיות מורגש בעיר".
משרד הבריאות מסר בתגובה: "המרכז לטיפול תרופתי ממושך 'הגפן', מופעל בידי האגודה לבריאות הציבור בפיקוח המחלקה לטיפול בהתמכרויות. האגודה לבריאות הציבור קיבלה כבר לפני חצי שנה התראה מבית המשפט על סגירת המקום ודרישה להעבירו למקום אחר. המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות ניסתה לסייע במציאת מקום חלופי אשר היה חשוב להתאימו לדרישות הסטנדרטיות להפעלה, וזאת על פי חוק.
"חשוב לציין, כי לאחר התערבות משרד הבריאות, העירייה נתנה ארכה למרכז הגפן למספר חודשים. לצערנו, האגודה לבריאות הציבור לא פעלה כדי להתאים את המבנה ולקבל את האישורים הנדרשים ע"פ חוק ( אישורי כבאות, תברואה ואישור רוקח מחוזי). לאור זאת, ועל מנת שלא לפגוע בטיפול הניתן למטופלי המרכז, משרד הבריאות הורה לאגודה לבריאות הציבור להפעיל תוכנית חרום ולתת טיפול במרכז נוסף בעיר חיפה, לכ-500 המטופלים של מרכז הגפן ,במשמרת שנייה ובאופן דחוף להתאים את המבנה השכור, להפעלה כמרכז טיפולי. תוכנית זו תופעל במשך חודשיים".
"במידה שפעילות מרכז "הגפן" לא תחודש בתוך תקופה זו, במתקן מתאים העונה לדרישות חוק הפיקוח על המוסדות לטיפול במשתמשים בסמים ותקנותיו - נאלץ להפסיק את ההתקשרות עם האגודה בנוגע למרכז "הגפן".