חדשות

גדל הפער בין זמני ההמתנה לרופא במסלול הציבורי והשר"פ בהדסה

סטודנטים בהנחיית פרופ' מאיר ברזיס מצאו, כי מטופלים נאלצו להמתין 65 יום לרופא מומחה במסלול הציבורי, לעומת 6 ימים בלבד במסלול השר"פ

התור לרופא במסלול הרפואה הציבורית במרכז הרפואי "הדסה" ממשיך להיות ארוך פי כמה בהשוואה למסלול השר"פ, ואף גדל בשנה האחרונה; כך מצא מחקר המשך שערכו סטודנטים לרפואה מהאוניברסיטה העברית, בהנחיית פרופ' מאיר ברזיס.

פרופ' מאיר ברזיס (צילום: פרטי)

פרופ' מאיר ברזיס (צילום: פרטי)

בנובמבר 2012 הוצגו נתוני מחקר השוואתי לגבי הפער בזימון תורים ב"הדסה", בו נמצא כי זמן ההמתנה הממוצע במסלול הציבורי היה 55 ימים ובשר"פ 7 ימים בלבד. במחקר ההמשך החדש נמצא, כי זמן ההמתנה הממוצע הוא 65 ימים במסלול הציבורי לעומת 6 ימים בשר"פ – כלומר, הפער גדל ועומד עתה על כמעט פי 11.

ההשואה נעשתה על ידי סטודנטים, שהתקשרו לרופאים מקצועיים הפועלים במסגרת השר"פ ובמרפאות הציבוריות של "הדסה" וביקשו לקבוע תור. בה בעת, נערכה השוואה עם המצב בבית החולים "שערי צדק". התברר, כי ההמתנה לתור לרופא ב-2014 ב"שערי צדק" במסלול הציבורי היתה 33 יום בממוצע, לעומת 16 ימים במסלול הפרטי, כלומר פער של פי 2. בדו"ח מחקר קודם, שנערך ב-2013, הפער היה גדול יותר (פי 5).

פרופסור ברזיס אמר לעיתון הכלכלי "דה מרקר", שדיווח על ממצאי המחקר החדש, כי "השר"פ הוא אמנם כלי לקיצור תורים וגם מכשיר לבחירת רופא, אבל ממצאי המחקר מגלים כי השיטה ראויה לציון 'נכשל'. בכל עוצמתה עולה השאלה מדוע משרד הבריאות לא דרש בהסכם ההבראה עם 'הדסה' לצמצם את פערי התורים הללו, כפי שדרש בעת שנחתם ההסכם להקמת בית החולים העתידי של 'אסותא' באשדוד".

משרד הבריאות התכוון עוד בסוף 2012 להורות למנהלי בתי החולים לוודא שקיים שיוויון בזמני ההמתנה לתורים בין מסלול ציבורי לשר"פ באותו בית חולים ולאותן פרוצדורות – אבל ההוראה לא הופצה.

"הדסה" מסרה בתגובה, כי "במהלך 2014 חווה המרכז הרפואי את שיא משברו הפיננסי, שהה בשביתה של 18 יום ובהקפאת הליכים במשך כשלושה חודשים. במהלך תקופה זו גובשה תוכנית ההבראה המסדירה את ההתנהלויות השונות במרכז".

תגובת משרד הבריאות: "הסדר ההבראה, כולל את נושא השר"פ ותנאיו, אינו פתוח למשא ומתן. ההסדר נועד לטפל במרחב הפעולה של הנהלת בית החולים. ההסדר יביא לשיפורים מהותיים לעומת המצב הקודם. ייאסר לספק שירותים במסלול השר"פ לחולה המתקבל לבית החולים דרך המיון. פעילות השר"פ הוגבלה לשעות אחר הצהריים והערב ולא תתחיל לפני השעה 15:00, למעט במקרים רפואיים שנכון לעשותם בשעות הבוקר ועל פי קריטריונים שיוגדרו בידי מנכ"ל משרד הבריאות. כללי פעולה אלו יתרמו לקיומו של מסלול שר"פ מפוקח, מבוקר והוגן יותר, שבו תישמר מסגרת פעולה המאפשרת לציבור מידה סבירה של חופש בחירה של רופא ובמקביל תימנע פגיעה במסלול הציבורי. כל נושא השר"פ נכלל במסקנות "ועדת גרמן" שאמורות להתפרסם בקרוב".

נושאים קשורים:  חדשות,  פרופ' מאיר ברזיס,  זמני המתנה,  רפואה ציבורית,  רפואה פרטית,  שר''פ,  משרד הבריאות,  הסכם הבראה,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות
דר' רוטמן
17.06.2014, 14:15

ומה חשבתם? אפילו מקרים דחופים דרך מיון מסוגלים להפוך אותם לשר"פ! שר"פ = שחיתות