יתר לחץ דם ידוע כבר שנים רבות כגורם סיכון, וכיום מוערך מספר הסובלים ממנו ביותר ממיליארד בני אדם ברחבי העולם. הרפואה עדיין מחפשת את הגורמים להופעת יתר לחץ דם, שנשארת במקרים רבים בלתי מוסברת. מודל ממוחשב חדש, שפיתחו חוקרים בנורווגיה, מציע הסבר לסיבה העיקרית מאחורי יתר לחץ דם: קשיחות דפנות העורקים.
עוד בעניין דומה
כתב העת המדעי המקוון PLoS Computational Biology דיווח לפני ימים אחדים על מחקר שנעשה באוניברסיטה בנורבגיה, שבה נבנה מודל מתמטי המבוסס על מסדי נתונים גדולים במיוחד (ניתוח נתונים שזכה לכינוי Big Data), שסיפק הסבר לתופעת יתר לחץ דם. "התוצאות שהשגנו מראות כי קשיחות של כלי דם מייצגת יעד תרפויטי מרכזי. זאת בניגוד למודלים הקיימים שמסבירים באופן טיפוסי כי יתר לחץ דם קשור לבעיות בתפקוד הכליות", הסביר המחבר הראשי של הדיווח, ד"ר קלאס פטרסן.
קשיחות וירידה בגמישות הדפנות האלסטיים של כלי הדם היא תופעה הקשורה בגיל. "קבוצת תאים ייחודית בדפנות אבי העורקים, בארו-רצפטורים (Baroreceptors) הם אלו שחשים בלחץ הדם וגורמים להתמתחות כלי הדם, תחילה בדפנות אבי העורקים, ומשגרים אותות מידע למערכת העצבים. כאשר לחץ הדם גבוה מדי, התאים הללו משגרים אותות חזקים והגוף מסוגל אז להפחית את לחץ הדם", אמר ד"ר פטרסן.
"אלא שכאשר אבי העורקים עצמו נעשה קשיח – מצב שמתרחש באופן טיפוסי עם הגיל - יכולת ההתמתחות של אבי העורקים קטנה ומערך הקולטנים איננו רגיש דיו כדי למדוד את לחץ הדם ולשגר את האותות למערכת העצבית. כך, גם כשלחץ הדם של האדם עולה, קולטני ה-Baroreceptors אינם רגישים דיים ואינם משגרים את האותות כפי שנדרש. הגוף לא מקבל את ההוראה להפחית את לחץ הדם, כלומר האותות לא מייצגים באמת את מצב לחץ הדם".
המודל שיצרו החוקרים מבוסס על נתונים שנאספו לגבי 74 אלף בני אדם, שלוו ב-65 אלף בדיקות דם.