בריטניה

גיוון תזונתי בשנה הראשונה לחיים מפחית את הסיכון למחלות אלרגיות

מעקב שנערך מלידה עד גיל שש שנים העלה, כי גיוון תזונתי בשנה הראשונה לחיים מפחית את הסיכון לאסתמה ולאלרגיה למזון

בעבר דווח, כי גיוון של מזון בשנה הראשונה לחיים מפחית את הסיכון לאטופיק דרמטיטיס. כעת מדווחת אותה קבוצת מחקר, כי גיוון תזונתי בשנה הראשונה לחיים מפחית את הסיכון למחלות אלרגיות נוספות: אסתמה, אלרגיה למזון וריגוש (סנסיטיזציה) ממזון, במעקב שנמשך עד גיל שש שנים.

במחקר הפרוספקטיבי נכללו 866 ילדים שהחוקרים עקבו אחריהם מלידה. ההורים מילאו יומן חודשי באשר להרגלי התזונה של התינוקות עד לגיל שנה. מידע לגבי גורמים סביבתיים ומחלות אלרגיות נאסף באמצעות שאלונים שמולאו מלידה ועד גיל 6 שנים.

גיוון גדול יותר במזון המשלים בשנה הראשונה לחיים היה קשור ביחס הפוך לאסתמה באופן תלוי מינון (שיעור סיכון [OR] מותאם לכל מוצר מזון שהוסף; 0.74; רווח בר סמך 95%; 0.61-0.89). השפעה דומה נצפתה לגבי אלרגיה למזון וריגוש (סנסיטיזציה) ממזון. נמצא קשר בין גיוון תזונתי לסיכון האלרגי גם ברמה המולקולרית.

גיוון תזונתי העלה את הביטוי של Forkhead Protein Box 3 והפחית את הביטוי של פקטור השיעתוק Cε.

החוקרים מסכמים, שגיוון תזונתי בשנה הראשונה הפחית את הסיכון למספר מחלות אלרגיות ולתגובתיות אלרגית.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Roduit C, Frei R, Depner M, et al. Increased food diversity in the first year of life is inversely associated with allergic diseases. J Allergy Clin Immunol. 2014:133(4):1056-1064e7.

נושאים קשורים:  בריטניה,  אלרגיה,  אסתמה,  תזונת תינוקות,  גיוון תזונתי,  מחקרים
תגובות
דר' מינה גורביץ
10.05.2014, 11:55

ישנן מספר סיבות להקדים ולהציע אוכל מגוון לפעוטות במהלך שנת החיים הראשונה:
1. הקניית הרגלי אכילה נכונים, מעבר מכלכלה נוזלית למוצקים, מחלב אם או פורמולה לפירות, ירקות, עוף/הודו/בשר.דגים, דגנים, ביצים וכו'.
2. גיל 4-7 חדשים כ"חלון הזדמנות" לחשיפה של חלבונים אלרגנים במטרה למנוע אלרגיות.
3. תזונה נכונה ומגוונת והרגלי שתיית מים ולא משקאות ממותקים למניעת השמנה.

עד לפני זמן קצר הנחיות משרד הבריאות בטיפות חלב היתה להתחיל "טעימות" בגיל 4 חודשים לאחרונה שונתה ההנחיה והוחלפה להתחלת "טעימות" בגיל 6 חודשים. הניחה נוספת היא "איסור" מתן שתיית מים עד גיל 6 חודשים.

על פי ניסיוני בעבודתי הנחיות אלה יוצרות מספר בעיות: 1. התחלה בגיל 6 חודשים מקצרת לחודש את "חלון ההזדמנות" למניעת אלרגיות. 2. לא מאפשרת ליצור סדר יום קבוע מבחינת ארוחות כי אמהות מציעות הנקה או פורמולה בימים חמים במקום מים בין הארוחות דבר שתורם לעליה באחוז הילדים השמנים וגם להמשך האכלה בלילה כמקור להרגעות.
3. חשיפה מאוחרת מאפשרת ליותר פעוטות לסרב לנסות אוכל חדש ושאינו מתוק היות והם פיתחו העדפות לטעמים מסוימים.

פרסום זה תומך בצורך להקדים ולהציע תפריט מגוון (לפחות טעימות) אחרי גיל 4 חודשים.
יש לעבור למתן הנחיות המתאימות לכל תינוק באופן אישי לפי צרכיו ולא הנחיות גורפות וזהות לכלל הילדים.
דר' מינה גורביץ
מומחית ברפואת ילדים וגסטרו ילדים
תחום עיסוק עיקרי התפתחות בגיל הרך