לפי הערכות, כ-130-150 מיליון בני אדם ברחבי העולם סובלים מזיהום כרוני בהפטיטיס Cי (HCV), וכי בין 350,000 ל-500,000 בני אדם מתים כתוצאה מהמחלה מדי שנה.
עוד בעניין דומה
ארגון הבריאות העולמי (WHO) פירסם באחרונה מסמך ראשון מסוגו, הכולל הנחיות הנוגעות לסקר ולטיפול במחלה. ה-WHO מדגיש כי יעזור למדינות להטמיע את ההנחיות, כמו גם למצוא דרכים להפוך את הטיפול נגיש לכל אלו הזקוקים לו.
המלצות המפתח:
1. סקר - מומלץ לבצע בדיקות סקר לכל אלו שבסיכון גבוה לזיהום. במקרה של בדיקה חיובית, יש לבצע בדיקות המשך כדי לקבוע אם הזיהום כרוני.
2. הפחתת הנזק הכבדי - חולים עם זיהום כרוני בהפטיטיס C צריכים לעבור הערכה לגבי צריכת אלכוהול. לצורכים אלכוהול במידה בינונית-גבוהה מומלץ לספק יעוץ בנוגע להפחתת הצריכה. בנוסף, המסמך כולל המלצות לגבי בדיקות להערכת הנזק הכבדי.
3. טיפול - המסמך כולל המלצות לטיפול המבוססות על אינטרפרון (Pegylated Interferon) עם ריבוירין, כמו גם המלצות המבוססות על טיפול פומי בלבד. הארגון יעדכן מעת לעת את המלצותיו בתחום זה לאור המחקרים והפיתוחים החדשים.
4. מניעה - המסמך כולל הנחיות בטיחות לצוות הרפואי, כמו גם למזריקי סמים, כיצד למנוע הידבקות והעברה של המחלה. שיעורי ההדבקה במחלה עדיין גבוהים במדינות רבות בשל שימוש חוזר בציוד רפואי להזרקה וכן אי ביצוע בדיקות סקר במנות דם.
חולים רבים אינם מודעים, לפעמים במשך שנים, שהם מזוהמים כרונית בנגיף. יש להעלות את המודעות בקרב הציבור הכללי. HCV מועבר בדרך כלל בשל חשיפה לדם מזוהם. בין אלו המצויים בסיכון נמצאים כל אלו העוברים פרוצדורות פולשניות במדינות בהן בקרת הזיהומים לקויה. כמו כן, כל אלו המזריקים סמים או עוברים פרוצדורות של קעקוע או פירסינג של העור עם ציוד מזוהם.
הנחיות ה-WHO פורסמו ערב הפתיחה של הקונגרס הבינלאומי לכבד לשנת 2014 בלונדון.
לקריאת מסמך ההנחיות המלא לחצו כאן.
ערכה: ד"ר שירי אלפרט