שיעורי התמותה מסרטן המעי הגס ירדו בארה"ב ב-46% בשנים האחרונות, ולתוכנית הסקר תפקיד חשוב בירידה זו. יחד עם זאת, שליש מהציבור בארה"ב מדווח, כי לא עבר בדיקת סקר בהתאם להנחיות וכי סרטן המעי הגס עדיין מהווה גורם תחלואה ותמותה חשוב. לכן, יש מקום לבחון אופציות נוספות כבדיקות סקר לסרטן זה.
עוד בעניין דומה
בעבר נערכו מחקרים על מנת להעריך את יעילותה של בדיקת DNA בצואה כבדיקת סקר, אולם הבדיקה לא הראתה שיעורי רגישות וסגוליות מספקים. בשנים האחרונות בוצעו שיפורים בבדיקה זו, כולל שילוב בדיקה לנוכחות המוגלובין כחלק מבדיקת ה-DNA. במאמר המתפרסם ב-NEJM מציגים חוקרים ממצאים ממחקר לבדיקת יעילות בדיקת ה-DNA המשולבת, יחסית לבדיקה האימונוהיסטוכימית (FIT) (דם סמוי).
המחקר כלל כמעט 10,000 משתתפים בעלי סיכון ממוצע לחלות בסרטן המעי הגס. מתוכם, כ-65 (0.7%) אובחנו עם סרטן מעי גס, ו-757 (7.6%) הציגו ממצאים פרה-ממאירים בקולונוסקופיה.
רגישות הבדיקה השתפרה משמעותית יחסית לבדיקת ה-DNA הקודמת, ואף היתה גבוהה יותר מבדיקת ה-FIT: רגישות של 92% באיתור סרטן מעי גס ו-42% באיתור ממצאים קדם-ממאירים יחסית ל-74% ו-24% בבדיקות DNA ו-FIT, בהתאמה. מצד שני, סגוליות הבדיקה היתה נמוכה יותר: 87% יחסית ל- 95% בבדיקות DNA ו-FIT, בהתאמה. מספר המטופלים שצריכים לעבור בדיקת סקר כדי לאתר מקרה אחד של סרטן הוא 154, 166 ו-208 בבדיקות קולונוסקופיה, DNA משולבת ו-FIT, בהתאמה.
במאמר העורך מציין הכותב, כי ישנן מספר נקודות חשובות שעולות ממחקר זה: ראשית, מספר המשתתפים שהוצאו מניתוח הנתונים בשל בעיות טכניות בביצוע הבדיקה היה גבוה (כמעט 700 בבדיקת ה-DNAי[6%] לעומת 34 [0.3%] בבדיקת ה-FIT). במדגם המחקר, 4 מקרי סרטן עשויים היו להתפספס רק בשל מורכבות הבדיקה; שנית, במחקר נערכה השוואה של ביצוע חד-פעמי של שתי הבדיקות (FIT ו-DNA). לאור הסגוליות הנמוכה יותר, והעלות הגבוהה יותר, לא סביר כי בדיקה זו תבוצע אחת לשנה, כפי שממומלץ לגבי FIT. ידוע שביצוע חוזר של בדיקת FIT משפר את רגישות הבדיקה; שלישית, יש לציין את השיעור הגבוה של תוצאות חיוביות כוזבות בבדיקה זו והצורך בביצוע קולונוסקופיה בהמשך לתוצאה חיובית כוזבת.
לסיכום, בדיקת ה-DNA המשולבת הראתה רגישות גבוהה באיתור ממאירות או קדם-ממאירות במעי הגס. נדרש מחקר נוסף בתחום על לקבוע את תפקידה כבדיקת סקר, על מנת לשפר את טכניקת הביצוע של הבדיקה וכן על מנת לקבוע באלו קבועי זמן יש לבצע את הבדיקה על מנת שתהיה בעלת ערך כלכלי ואבחנתי.
ערכה: ד"ר שירי אלפרט