עישון בהריון לא רק מסכן את בריאותה של האם, אלא גם מהווה גורם סיכון למגוון תוצאות בלתי רצויות למהלך ההריון ולבריאות העובר, העשויות להיות ארוכות-טווח. אף כי אחוז ניכר של נשים בהריון מצליחות להפסיק לעשן בזמן הריון, ישנן נשים שלא מצליחות. כ-26% מהנשים באנגליה מעשנות בשנה טרם ההריון לעומת 12% בזמן הריון.
עוד בעניין דומה
שני מחקרי מטה-אנליזה ומחקר נוסף הציגו מסקנה לפיה תחליפי ניקוטין (NRT) אינם יעילים בהפסקת עישון בהריון, אולם במחקרים אלו לא נעשתה התאמה של רמת הניקוטין, שהמטבוליזם שלו מוגבר בהריון, משך החשיפה לתחליפים היה קצר ושיעור ההיענות היה נמוך.
במחקר זה רצו החוקרים לבדוק את היעילות של מדבקות ניקוטין לעומת פלסבו במחקר רנדומלי מבוקר כפול סמיות. לשם כך, גוייסו כ-400 נשים הרות, שעישנו לפחות 5 סיגריות ביום, ושלא הצליחו להפסיק לעשן ללא עזרה. מדבקות ניקוטין/ פלסבו סופקו מיום ההפסקה ועד ללידה. נשים התבקשו להמשיך להשתמש במדבקות גם אם חזרו לעשן. נעשתה התאמה של רמת הניקוטין על מנת להגיע ל-100% תחליף ניקוטין. הנשים קיבלו גם תמיכה התנהגותית.
לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות באשר לשיעורי הפסקת העישון או באשר למשקל היילוד בין NRT לפלסבו. הפסקה מלאה הושגה ב-5.5% מהנשים ב-NRT וב-5.3% בפלסבו. שיעורי ההיענות היו גבוהים – 85% בניקוטין, 83% בפלסבו. משקל יילוד ממוצע ב-NRT היה 3,065 גר' לעומת 3,015 גר' בקבוצת הפלסבו. לחץ דם דיאסטולי היה מעט גבוה יותר בקבוצת הניקוטין לעומת הפלסבו.
האם המשמעות היא שיש לזנוח את תחליפי הניקוטין בהריון לחלוטין? לפי מאמר העורך התשובה היא לא. אפשרויות הטיפול שניתן להציע לנשים הרות על מנת להפסיק לעשן הן מצומצמות מאוד, בשל היעדר מידע לגבי בטיחות. מחקרים שלא בהריון הראו יעילות לשילוב בין תחליפי ניקוטין מהירי פעולה למדבקות ניקוטין, ויש לבדוק כיוון אפשרי זה. טיפולים התנהגותיים נמצאו יעילים בנשים בהריון.
על הרופא המטפל להמליץ על הפסקת עישון לכל מטופל, גם נשים בהריון, ולהפנות אשה הרה שלא מצליחה להפסיק לעשן למומחה להפסקת עישון. מחקר נוסף דרוש באשר ליעילות של שילוב תחליפי ניקוטין בנשים הרות.
ערכה: ד"ר שירי אלפרט
מקור:
Berlin I, Grangé G, Jacob N, Tanguy ML. Nicotine patches in pregnant smokers: randomised, placebo controlled, multicentre trial of efficacy. BMJ 2014;348:g1622