דליריום (Delirium) הוא שינוי חריף במצב ההכרה ופגיעה בריכוז, אשר משתנים עם הזמן. דיליריום מהווה בעיה קשה בחולים מבוגרים המתאשפזים. תרופות אנטי-פסיכוטיות מועילות במידת מה, אך בשל תופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בהן, השימוש בהן מוגבל. כיום, אין טיפול שהוכח כמונע דליריום, ומטרת המחקר הייתה לבדוק אם רמלטון (רוזרם) - אגוניסט לרצפטור של מלטונין - יכולה למנוע דיליריום.
עוד בעניין דומה
67 חולים, בני 65-89, שאושפזו במחלקות טיפול נמרץ או מחלקות טיפול חריף ויכלו לקבל טיפול פומי, חולקו באופן רנדומלי לקבלת רמלטון (8 מ"ג ליום בלילה) או פלסבו, למשך 7 ימים.
נטילת רמלטון הפחיתה את הסיכון לדליריום: 3% לעומת 32% בפלסבו (p=0.003), עם סיכון יחסי של 0.09 (רווח בר סמך 95%; 0.01-0.69). באנליזת קפלן-מאייר, הזמן המוערך לפתח דליריום היה 6.94 ו-5.74 ימים ברמלטון לעומת פלסבו, בהתאמה. שכיחות הדליריום היתה נמוכה יותר משמעותית בחולים שנטלו רמלטון לעומת פלסבו (χ2= 9.83; p=0.002).
החוקרים מסכמי, כי רמלטון, כאשר ניתנת במינון 8 מ"ג בלילה לחולים מבוגרים שמתאשפזים לטיפול חריף, עשויה למנוע דיליריום. ממצא זה תומך בתפקיד של מלטונין בפתולוגיה של דליריום.
ערכה: ד"ר שירי אלפרט
מקור:
Hatta K, Kishi Y, Wada K, et al. Preventive Effects of Ramelteon on DeliriumA Randomized Placebo-Controlled Trial. JAMA Psychiatry. 2014 :Published online February 19, 2014.