פרופסור שלמה מור-יוסף, שכיהן כמנכ"ל "הדסה" במשך עשור, עד 2011, הגיב היום לדיווחים על הבונוסים שקיבל במהלך כהונתו, ואמר כי "האש הופנתה אלי כדי לכסות על הסיפור האמיתי: האוצר ונשות הדסה ידעו על ההידרדרות הכספית בבית החולים ולא עשו דבר". מור-יוסף, המכהן היום כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, אמר את את הדברים בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת.
עוד בעניין דומה
מור-יוסף: "לי אין יועצי תקשורת ולא חברה לניהול משברים, אבל יש לי את האמת"
מור-יוסף ענה בדיון לביקורת שמתחו עליו חברי כנסת, בעקבות דיווח שפורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות" לגבי הבונוסים שקיבל בהדסה, למרות הגירעון שצבר בית החולים. "ברמה האישית, כל מי שצופה בתהליך מבין שיש פה מתקפה אישית, אכזרית, מתוזמנת ומאורגנת היטב. ניסיון להפוך את הבעיה לאישית ולא ללאומית", אמר פרופ' מור-יוסף, "אני מוכן ששופט בדימוס ייקח את הסכמי הפרישה שלי ויבדוק אותם. אני מוכן לקבל כל מה שהוא יחליט".
עוד אמר פרופ' מור-יוסף: "את הבונוסים לא לקחתי. הכסף כולו נמצא בקופת הדסה. לצד הנהלת הדסה ונשות הדסה יש יועצי תקשורת, חברות לניהול משברים ועורכי דין. הם בונים עתה סיפור חלקי - ולא את הסיפור המלא והאמיתי. שלוש שנים הם לא עשו מאומה. לי אין יועצי תקשורת ולא חברה לניהול משברים, אבל יש לי את האמת. יועצי תקשורת מנצחים אותי בזמן הקצר - אבל האמת מנצחת לטווח הארוך".
פרופסור מור-יוסף הוסיף: "שבוע צולבים ומתקיפים אותי ברמה האישית וסימנו אותי כמטרה כדי לעשות פרסונליזציה של הבעיה ולא להסתכל על המשבר כבעיה כללית. הובלתי את הדסה במשך 11 שנים להישגים מבחינת תשתית רפואית, פיסית ומחקר. אני שותף לגיוס תרומות בהיקפים של 1-1.5 מיליארד שקל. הובלתי את בניית מגדל האשפוז, שהוא התשתית לטיפול הרפואי בירושלים ל-50 השנים הבאות בשיתוף האוצר, משרד הבריאות וכל גורמי הרישוי והפיקוח.
"מערכת הבריאות בנויה על גירעונות כשיטה ואם יש ציפייה מוועדת גרמן שתגדיל את המקורות, אזי המקורות הציבוריים צריכים לגדול ולא להפעיל את המערכת בחסר. התמודדתי עם גירעונות שוטפים וערכנו תוכנית הבראה. האחרונה בשנת 2009 בשיתוף האוצר, העובדים והרופאים - תוכנית שייצבה את המערכת בתקופתי.
מור-יוסף: "הובלתי את הדסה במשך 11 שנים להישגים מבחינת תשתית רפואית, פיסית ומחקר. אני שותף לגיוס תרומות בהיקפים של 1-1.5 מיליארד שקל"
"המצג של ארגון נשות הדסה והאוצר לוועדת הכספים ולבית המשפט המחוזי (בעת הגשת הבקשה להקפאת הליכים, מערכת ד.א) הוא מגמתי ולא מדויק. הדבר נעשה במסווה של מסמך אובייקטיבי. הם מאשימים הנהלות קודמות ועובדים כשורש הבעיה. נשות הדסה הם הבעלים והאוצר הוא חלק מהותי מהבעיה. ארגון נשות הדסה מעורב בכל פרט של הניהול. מנהל הכספים שלהם יושב בכל ישיבות מועצת המנהלים ונמצא בקשר ישיר עם הנהלת הדסה. הם צמצמו דרסטית את התרומות וציפו שה"תספורת" הזאת תהיה משכר העבודה. המוסד לא יכול להתקיים ללא תרומת בעלים".
מור-יוסף הוסיף: "בית החולים לא יכול לחיות רק מהתקבולים מקופות החולים. ארגון נשות הדסה מתהדר אך לא נקף אצבע. ניסיון שלי להקים אגודת ידידים נתקל בהתנגדות. ניסיון לגייס כסף ישירות בחו"ל נתקל בהתנגדות. אם בתחילת דרכו בית החולים היה תלוי בארגון נשות הדסה, אז היום הארגון תלוי בבית החולים והוא מנוצל בצורה צינית לגיוס תרומות להדסה".
לדבריו, "האוצר בכל הרמות – משר האוצר ומטה בתקופות שונות - היה מודע היטב למצב הכלכלי ולמגמת ההידרדרות. בשנת 2008 יחד עם נשיאת הדסה, נפגשתי עם ראש הממשלה ושר האוצר. הצגנו לפניהם את התמונה המשברית. ניתן פתרון קצר טווח, ובזה הסתיים העניין. הדסה הוא בית חולים ציבורי והמדינה קיבלה בירושלים מערכת אשפוז בחינם. משגב לדך, ביקור חולים שער צדק והדסה הם ארגונים שבנו את מערכת האשפוז בירושלים ולכן חובתו של האוצר לתמוך ברגעי משבר בשותפות עם כולם.
"שלוש שנים אינני מכהן כמנכ"ל הדסה, ממארס 2011. שלוש שנים מאז נסעה האונייה הזאת בלי שראו אותה מידרדרת. רב החובל יושב כאן בספינה שהשיט אותה בבטחה. אם התמיכה היתה ניתנת לפני שלוש שנים, המצב היה אחר. האוצר נכנס לפעולה רק כשאין לו ברירה וצריך לעזור או כאשר הוא נותן (למוסד) למות כמו שאירע עם בתי החולים משגב לדך וביקור חולים".
מור-יוסף: "כדי להסיט את הדיון מהנושאים המהותיים מפנים אש בראש ובראשונה אליי, לעובדים ולרופאים. הם לא הבעיה, הם הגאווה"
פרופסור מור-יוסף שב והדגיש בדבריו: "גם האוצר וגם נשות הדסה ידעו על המצב הכלכלי הקשה, לפרטי פרטים. בשלוש השנים האחרונות לא עשו דבר. המחליף שלי (פרופסור אהוד קוקיה) קיבל תוכנית הבראה. עד היום אין תוכנית הבראה מוסכמת. ארגון לא יכול לפעול שלוש שנים בלי תוכנית הבראה. כדי להסיט את הדיון מהנושאים המהותיים מפנים אש בראש ובראשונה אליי, לעובדים ולרופאים. הם לא הבעיה, הם הגאווה".
בנוגע להאשמות על כוננויות פיקטיביות בבית החולים, אמר פרופ' מור-יוסף: "המדינה בנויה על כוננויות פיקטיביות. פתאום זו הבעיה של הדסה. העבודה המאורגנת חשובה לכל חברה והניסיון לשבור את הזכויות שהעובדים השיגו באמצעות צווי בית משפט לא ראויים ולא יצליחו".
ח"כ יעקב ליצמן לשעבר סגן שר הבריאות אמר בהמשך לדברים לערוץ הכנסת: "לא צריך להלאים את הדסה. בית החולים מנוהל ביד רמה בכל השנים עם רפואה מודרנית והוא בעל שם עולמי. בתקופתי ידענו על המצב הקשה, אבל לא על סכומים שכאלו. היה מדובר על 300 מיליון שקל, לא יותר".