24 רופאים היו במשלחת הסיוע הישראלית, שהגיעה לפיליפינים מיד לאחר סופת הטייפון "הייאן" שהיכתה בה לפני יותר משבועיים וגבתה את חייהם של אלפי בני אדם. בין הרופאים היה גם ד"ר דניאל גרופל, ממחלקה פנימית ב' במרכז הרפואי "סורוקה" בבאר-שבע, שנסע כחלק ממשלחת של ארגון הסיוע "פירסט".
עוד בעניין דומה
"הגענו לאזור האסון לאחר יממה של טיסות מישראל למנילה וממנה לאי צבו שנפגע בסופה והמשכנו משם במטוס 'הרקולס' של צבא הפיליפינים", סיפר ד"ר גרופל, "מראות החורבן שם היו נוראיים עם נפגעים רבים. שכונות מגורים שלמות הפכו לעיי חורבות. ראינו גופות זרוקות בצדי הדרכים, הביוב זורם ברחוב ואין מים לשימוש התושבים. גם לא חשמל. התמקמנו בלובי של בית חולים מקומי שנהרס. צוות רופאים מקומי הגיע אלינו מאי שכן. עבדנו בחדר מיון מאולתר. במקביל הופעלו שני חדרי ניתוח שעסקו בעיקר בכריתות איברים. נתבקשנו להשגיח גם על החולים שלאחר הניתוחים".
לדברי ד"ר גרופל, "מערכת הבריאות המקומית קרסה לגמרי. בשבוע שבו היינו שם לא היה אוכל, פרט למעט שהבאנו איתנו. מים הובאו מבאר מקומית. רק לאחר כמה ימים הגיעו אנשי רפואה מכל העולם. החלטנו לעבור לאי השכן Ormoc. פתחנו שם מחדש מרפאה באחד הפרברים הכפריים של העיר המקומית. הופעל ציוד רפואי וגנרטור שהבאנו איתנו מישראל וגם פתחנו עמדה לחלוקת מזון. בחמישה הימים הבאים ראינו כ-900 חולים, חלקם עם מחלות כרוניות, זיהומים נשימתיים ועוריים קשים. מאות חוסנו נגד טטנוס. אפשר לומר שהחזקנו את רפואת השגרה של האזור".
הוא הוסיף: "רק לאחר שבועיים של עבודה אינטנסיבית העברנו את המרפאה חזרה לאחריות הצוות המקומי, כולל כל הציוד שהבאנו. זו היתה חווייה אישית ומקצועית יוצאת דופן. היציאה המהירה לאזור האסון מבית החולים העמוס שלנו (סורוקה) ובהתראה כה קצרה התאפשרו רק תודות לתמיכה המלאה מהנהלת החטיבה הפנימית ובהתגייסות המתמחים למלא את מקומי. כולם ראו חשיבות רבה במשלחת הסיוע".
גם ד"ר ארז צומעי, רופא במחלקת העיניים בבית החולים, יצא לפיליפינים, כחלק ממשלחת צה"ל. ד"ר צומעי ביצע סדרה של ניתוחי עיניים שהשיבו את הראייה לארבעה מתושבי האזור שנחרב בסופה. שניים נוספים נותחו על-ידו מאחר שסבלו מפריגיום - גידול קרומי המתפשט על הקרנית וגורם לעיוורון. הם היו חולים במחלה עוד לפני הסופה.
בתוך כך, התפרסמו אתמול (יום ג') בכתב העת "ניו-סיינטיסט" פרטים ממחקר שעסק בהשלכות סופת הטייפון "הייאן" בפיליפינים. על-פי הדיווח הרשמי, בסופה עצמה נהרגו באופן מיידי 5,200 בני אדם, אבל ההערכה היא עתה שבשנה הקרובה מספרם של ההרוגים מהסופה יוכפל פי 15 ויגיע לכדי יותר מ-78,000 בני אדם. לפי המחקר, בין אלו יהיו תושבי האזורים שנפגעו עקב החורבן, שייאלצו כעת לחדול לקנות מצרכי יסודי כמו בשר וחלב ועקב כך יחמיר מצבם הבריאותי. בעיה אחרת שעלולה לגרום לתמותה: מים מזוהמים ורעילים וגם ירידה תלולה ביבולי האורז באזורים שנפגעו.