העיתון "ניו יורק טיימס" פירסם בשבוע שעבר כתבה שהציגה דרך סיפור אישי את הפער הבלתי נתפש בעלויות של ניתוחי החלפת מפרק ירך, בין ארה"ב למדינות אחרות, אפילו באירופה.
עוד בעניין דומה
בכתבה מתואר סיפורו של בן 67 מהעיירה ווארשה שבמדינת אינדיאנה בארה"ב, שנזקק להחלפת ירך. הוא יצא ל"מסע קניות" כדי לברר עלויות ומצא כי "מחיר המחירון" של המפרק, המיוצר בארה"ב, הוא 13,000 דולר, אצל היצרן. בעזרת קשרים אישיים, הצליח הגבר להשיג את המפרק במחיר זה. על הוצאה זאת היה עליו להוסיף עוד 65,000 דולר עלות הניתוח בבית חולים אמריקאי – אלא שסכום זה עדיין איננו כולל את שכרו של הרופא-המנתח. חישוב מהיר העלה כי בסופו של דבר היה עליו לשלם בעד ההליך 125,000 דולר, אפילו כשהשיג את המפרק המיוצר בהנחה משמעותית.
זאת, בעוד בית חולים פרטי בבריסל, בלגיה, דרש בעד כל הפרוצדורה הזאת סכום של 13,660 דולר בלבד. זה כלל את מחיר המפרק המלאכותי (מפלסטיק, מתכת או חומר קראמי), שכרו של הרופא וצוות שלידו, השימוש בחדר הניתוח, רכישת קביים, תרופות, שכירת חדר בבית מלון הסמוך לבית החולים ל-5 ימים שלאחר הניתוח, עוד שבוע במתקן החלמה ושיקום וגם כרטיס הלוך-ושוב מארה"ב לבלגיה.
הכתבה בעיתון מדגישה כי מערכת הבריאות האמריקאית היא היקרה ביותר בעולם. מפרק ירך מלאכותי עולה ליצרן בארה"ב רק 350 דולר, גילה העיתון. אותו מוצר באסיה – כ-150 דולר בלבד. מדי שנה, מדווח עוד העיתון, מחיר המחירון של מוצרים רפואיים להשתלה עולה בארה"ב ב-5% ולעתים אף יותר, באופן קבוע. למעשה, מאז 1998 ועד 2011 מחיר השתלת מפרק ירך בארה"ב עלה בכ-300%.
בית החולים בבלגיה שילם בעד המפרק שהושתל (מאיכות גבוהה במיוחד, הדגיש העיתון) כ-4,000 דולר. "אני בטוח שהבלגים גם הרוויחו היטב מהטיפול שהעניקו לי" הדגיש המנותח.
רק חמש חברות בארה"ב מייצרות מפרקים מלאכותיים וכל אחת קשורה באופן כספי עם מנתחים משלה. לפי העיתון, גורמים בתחום אמרו כי מדובר בקרטל. הניסיונות של בתי חולים ומרפאות לעמדו על המקח מול היצרנים משיגים תוצאות מוגבלות.
עוד עלה מהתחקיר כי בתי החולים ומרפאות אורתופדיה בארה"ב, בדרך כלל, משלמים ליצרנים 4,500-7,000 דולר עבור כל מפרק ירך מלאכותי המיועד להשתלה. אבל העיתון גילה – שוב דרך סיפור אישי לדוגמא – כי בבית חולים בניו-יורק המתמחה בטיפול במחלות מפרק נדרש מטופל לשלם בעד השתל שלו 37,000 דולר, מתוך כ-100 אלף דולר שעלה לו הטיפול כולו. מקרים אחרים שהודגמו בכתבה ציינו את מחיר מפרק ברך מלאכותית שנדרשה אישה לשלם – 26,000 דולר מתוך עלות טיפול כולל שקיבלה שהסתכם ב-112,317 דולר (בקליפורניה) ואילו בבית חולים בפלורידה גבו בעד המפרק 30,581 דולר מתוך 50,935 דולר שעלה שם ניתוח דומה.