איכות הקולונוסקופיה היא המפתח ליעילותה במניעת סרטן המעי הגס. בניסוי שהתפרסם בתחילת החודש (6 ביוני) בכתב העת Gut, בדקו חוקרים את הגורמים המשפיעים על הופעת מקרי סרטן המעי הגס שלא התגלו בקולונוסקופיה.
עוד בעניין דומה
בהתבסס על רישום הסרטן ההולנדי הלאומי זיהו החוקרים 147 מקרי סרטן מעי גס בתוך חמש שנים לאחר ביצוע קולונוסקופיה (2.9% מכלל מקרי סרטן המעי הגס, גיל ממוצע 72.8 שנים, 55.1% גברים) מבין 5,107 מקרי סרטן המעי הגס שאובחנו בשנים 2001-2010 באזור South-Limburg שבהולנד.
בתקנון לגיל ומין, מקרי סרטן מעי גס לאחר קולונוסקופיה היו שכיחים יותר פרוקסימלית לקפל הטחול, (יחס צולב [odds ratio]: 3.92, רווח בר סמך 95%: 2.71-5.69), קטנים יותר (0.78, 0.70-0.87) ושטוחים יותר (1.70, 1.18-2.43) בהשוואה לנגעי סרטן המעי הגס שנמצאו בקולונסקופיה.
מבין מקרי הסרטן שלאחר קולונוסקופיה, 57.8% יוחסו לנגע שהוחמץ, 19.8% לבדיקה/מעקב לא מספקים ו-8.8% לכריתה לא-מלאה, בעוד שרק 13.6% סווגו כגידולים חדשים.
לאור ממצאי המחקר מייחסים החוקרים 86% ממקרי סרטן המעי הגס לאחר קולונוסקופיה לכשלים בביצוע הפעולה, בדגש על נגעים שהוחמצו ומדגישים את הצורך בשיפור איכות הפעולה.