ד"ר סרג'יו שבתאי, סגן מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה, מונה כמנהל מרפאת ה-TCD החדשה לאבחון ולמניעה של שבץ מוחי, תוך שימוש בטכנולוגיית ההדמיה Transcranial Doppler הלא-פולשנית.
עוד בעניין דומה
ד"ר שבתאי הסביר כי המערכת מבוססת על גלי קול, ומאפשרת זיהוי הסיבות להיארעות של שבץ מוחי באופן מדויק. למשל, אם השבץ נגרם עקב היצרות בכלי הדם התוך גולגולתיים או אם הוא משני לקרישי דם היכולים להגיע למוח ממקומות שונים ורחוקים בגוף. עקב כך, ניתן להשתמש בטכנולוגיה זו לזיהוי מעבר קרישי דם בין חדרי הלב (patent foramen ovale), לצורך החלטה עתידית על ביצוע סגירת ה-PFO בעזרת צנתור. במקרים של היצרות בכלי הדם התוך גולגולתיים מאפשרת הבדיקה החלטה מדויקת יותר בנוגע לאפשרות לביצוע צנתור מוחי והרחבה של כלי הדם הפגוע. במקרים החשודים כמוות מוחי, מכשיר ה- TCD הוא כלי עזר משמעותי ביותר לאבחון מדויק של הפרעת זרימת הדם במוח.
אוכלוסיה מיוחדת אחרת שבה אפשר לבצע בדיקת TCD הם ילדים הסובלים ממחלת המטולוגית שעלולה לגרום לאירועים מוחיים בגיל צעיר (sickle cell disease), הבדיקה יכולה לאבחן בשלב מוקדם הפרעות בזרימת הדם התוך גולגולתית בילד החולה ולאפשר טיפול טוב יותר כדי למנוע שבץ בגיל צעיר.
ד"ר שבתאי הדגיש עוד, כי כיום ההנחיות של ארגוני רפואה בינלאומיים העוסקים במניעת שבץ מוחי וממליצים על שימוש במכשיר TCD הן חד משמעיות בדבר יתרונותיו במניעה, האבחון ובטיפול עתידי.
שני סוגים של בדיקת TCD נעשים כיום: ללא הזרקה (בדיקה סטנדרטית) ועם הזרקה. הבדיקה ללא הזרקה עושה שימוש בטכנולוגית הדופלר דרך עצמות הגולגולת וסורקת את רוב כלי הדם הגדולים במוח. הסוג השני של הבדיקה - עם הזרקת בועיות אוויר עם נוזל סטרילי דרך וריד - מיועדת לגילוי נוכחות ולהערכה של מידת החומרה של מעבר בין חדרי הלב – PFO.
ההחלטה על הצורך בבדיקת TCD נעשית לרוב בידי נוירולוג , קרדיולוג או רופא המשפחה של המטופל.