חדשות

הדור הבא של הקולונוסקופיה? מכשיר "פיוז" הישראלי, הוצג לראשונה בכנס בינלאומי ברמב"ם

הצגתו נערכה במסגרת סדנה בינלאומית שארגן המרכז הרפואי החיפני .המכשיר שפותח בחברת סטרט-אפ ישראלית ועתה מיוצר בידי חברה אמריקנית, מסוגל לראות בטווח רחב יותר ממכשירי הדור הקיים

מכשיר חדש שפותח בישראל המוגדר כדור הבא של הקולונוסקופיה, הוצג בסדנת האנדוסקופיה הבינלאומית - ISREAL ENDOSCOPY LIVE - שנערכה במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה ואורגנה בשיתוף הפקולטה לרפואה של הטכניון. באירוע השתתפו גם גסטרואנטרולגים בכירים שהגיעו מחו"ל, העוסקים בזיהוי מוקדם של מחלות במערכת העיכול.

הסדנה אורגנה ידי ד"ר אלן סויסה, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה פולשנית ברמב"ם, פרופסור איאן גרלנק וד"ר איאד חימאיסי, רופאים בכירים במכון הגסטרו וצוות המכון בניהולו של פרופסור יהודה חוברס. הרופאים מאירופה ומארה"ב שהגיעו לכנס הדגימו פעולות אנדוסקופיות מורכבות ומתקדמות במיוחד שנעשו במכון ERCP ביחידת הרנטגן ברמב"ם, והועברו בשידור חי לאולם הרצאות בפקולטה.

ד"ר אלן סוויסה מדגים את השימוש במכשיר (צילום: ארז קוריאל "פוינט 2 פוינט")

ד"ר אלן סוויסה מדגים את השימוש במכשיר (צילום: ארז קוריאל "פוינט 2 פוינט")

המכשיר, שמארגני הכנס מסרו כי הוצג לראשונה בעולם לרופאים, מכונה "פיוז". הוא מיוצר בידי חברת "אנדו צ'ויס" מארה"ב שרכשה את זכויות הפיתוח והשכלול שלו ממפתחיו בארץ, חברת הסטארט-אפ "פיר מדיקל".

הקולונסקופיה היא כידוע פעולה שבמהלכה מוחדר אנדוסקופ (צינור גמיש עם מצלמה בקצהו) למעיים של הנבדק. במהלך הפעולה, הנחשבת חיונית ביותר לזיהוי מוקדם של סרטן מעי, מחפש הרופא פוליפים וגידולים בתוך המעי. הבעיה היא שהאנדוסקופ הסטנדרטי שבו משתמשים הוא מטכנולוגיה בת כמעט 30 שנה. המצלמה הממוקמת בקצה המכשיר מספקת לרופא שדה ראיה של 170 מעלות.

הפיתוח הישראלי הצליח לדחוס לתוך הצינור הדק והגמיש עוד שתי מצלמות צד, המספקות לרופא שדה ראיה של 330 מעלות. במילים אחרות: יכולת לראות גם מה קורה בתוך המעי ובצדדים.

הטיפול משודר בשידור חי לאולם הכנסים (צילום: ארז קוריאל "פוינט 2 פוינט")

הטיפול משודר בשידור חי לאולם הכנסים (צילום: ארז קוריאל "פוינט 2 פוינט")

בניסוי שהקיף כמה מחקרים רפואיים מובילים בעולם, "הושתלו" במודל המעי פוליפים, והרופאים נשלחו לחפשם בעזרת המכשיר החדש. התוצאות הושוו למכשיר הקיים והתברר שהמכשיר שפותח בישראל מבטיח רבות.
פרופסור גרלנק, שהיה מהבוחנים המובילים של המכשיר החדש מסר כי תודות לשדה הראיה המוגדל, הצליח לזהות קרוב ל- 86% מהפוליפים במעי לעומת 52% במכשיר הסטנדרטי שבו עושים שימוש כיום. "מדובר, הדגיש, במהפכה ביכולת הזיהוי של פוליפים וגידולים". הרופאים שישתמשו בעתיד במכשיר החדש יצטרכו להתרגל גם למבט בו-זמנית בשלושה מסכים נפרדים – אחד לכל מצלמה.

נושאים קשורים:  חדשות,  קולונוסקופיה,  המרכז הרפואי "רמב"ם",  "פיוז"
תגובות
דר' אסתר שובל
21.05.2013, 12:50

האמנם מזהים היום רק 52% מהפוליפים?!
מאיזה גודל?
אודה לתשובת מומחה/ית.

מירה כץ
06.09.2013, 15:52

האם המכשיר פירוז נכנס לשימוש בארץ ? אם כן היכן ?