מנהלי בתי החולים הממשלתיים התריעו לפני כמה ימים כי בכוונת משרד האוצר להוריד את מחיר יום האשפוז באמצעות שינוי נוסחת החישוב. על פי ההערכה, ההפחתה תגרור קיצוץ של כ-109 מיליון ש"ח בשנה מתקציבם של 11 בתי החולים הממשלתיים, וכ-200 מיליון ש"ח מתקציבם של כלל בתי החולים.
עוד בעניין דומה
הצופה מבחוץ עלול לטעות ולחשוב שמדובר בדיון על מספרים, בשיטות חישוב ובנוסחאות קסם. אבל מי שמכיר את המערכת מבפנים מבין שמדובר בהחלטה שעלולה לגרום לזעזוע במערכת הבריאות הציבורית. אותה מערכת שרק לפני שנה וחצי נאבקה על חייה, ניצלה בזכות מאבק עיקש על דמותה ועל מעמדם של רופאיה וכיום מנסה להתאושש.
משמעות ההחלטה היא ברורה - הורדת רמת שירותי הבריאות לאזרחי המדינה. פחות כוח אדם יטפל בחולים, יהיו פחות שעות נוספות להעסקת צוותים רפואיים ופחות תרופות, וההתחדשות והרכישה של חומרי חבישה, של ציוד מתכלה ושל ציוד ומכשור רפואי ייעצרו.
שירות לחולים זו לא נוסחה שאפשר "לשחק" אתה. במבנה הנוכחי של מערכת הבריאות הציבורית בישראל מגיעים לבתי החולים הממשלתיים החולים הכי רגישים והכי פגיעים. את הפגיעה הצפויה ברמת השירות הם ירגישו מיד על בשרם. החולים החזקים יותר מוצאים ממילא מענה במערכות הפרטיות.
אמנם בג"צ קבע לפני כחצי שנה כי מדד יוקר הבריאות שעל פיו מתוקצבות קופות החולים אינו משקף נכונה את הגידול בהוצאותיהן ושוחק את תקציבן, והנחה את המדינה לגבש הסכמה באשר לאופן שינוי המדד, אבל על רקע הכוונה המסתמנת באוצר, נראה שבמקום לפתור את המשבר הכלכלי של קופות החולים באמצעות תוספת תקציב, מסיטים את הנטל אל בתי החולים ואל החולים, בדמות הפחתת הוצאות קופות החולים על האשפוז. יישום ההחלטה עלול להוביל את בתי החולים לפשיטת רגל.
מטבע הדברים, בתי חולים ממשלתיים לא יכולים לתבוע את המדינה או להגיש נגדה בג"צ. לכן, חובתה של המדינה למנוע את קריסתם ולעודד אותם להעלות את רמת השירות לאזרח, וודאי שלא להוריד אותה. התחייבות המדינה לשמור על רמת מחיר מסוימת לסל שירותי הבריאות, לא יכולה לבוא על חשבון שחיקת התקציבים של בתי החולים לאורך שנים. אם מרכיב מסוים במערכת (קופות החולים) נמצא בתת תקצוב – צריך להזרים למערכת כולה יותר משאבים.
אומרים לנו שהיריעה קצרה מדי ושהמשאבים מוגבלים, אבל במקום למצוא פתרונות מערכתיים וארוכי טווח - משרד האוצר ממציא בכל פעם פתרונות קסם נקודתיים ומושך את השמיכה לכיוון אחר. במערכת של כלים שלובים, כל הפרה של האיזון, במקרה הנוכחי בדמות שינוי נוסחת מחיר יום אשפוז, תביא בהכרח גם לפגיעה בגורמים אחרים במערכת, ובעיקר לפגיעה בחולים.
רצוי שראש הממשלה (שהוא גם שר הבריאות עד לכינונה של הממשלה החדשה), סגן שר הבריאות ושר האוצר יתחייבו לשמור על רמת השירות לציבור החולים. זה נכון עכשיו, כמה ימים אחרי הבחירות. זה ודאי נכון לקראת כינונה של הממשלה החדשה.