לאחרונה קראתי את סיפורה של רופאה בכירה שמחתה על היעדר היחס ועל הזלזול מצד הצוות הרפואי במחלקה הפנימית שבה אושפזה קרובת משפחתה. כמי שרק עכשיו מתחיל את דרכו במערכת הרפואית דבריה נגעו מאוד ללבי. אני חושב שאפשר להניח שרובם המוחלט של אנשי הצוות הרפואי היו שמחים לסייע לחולים כמיטב יכולתם. למרבה הצער, לעתים קרובות אנו מתקשים לתת מענה מספק בכל רגע נתון עקב עומס העבודה במחלקות בבתי החולים. אף על פי שתמיד צריך להעניק יחס הולם למטופלים ולבני משפחותיהם, חשוב שמשרד הבריאות והנהלות בתי החולים יפעלו על מנת לקדם יזמות שתאפשרנה להאריך את משך הזמן המוקדש לתקשורת בין הרופא לחולה ומשפחתו.
עוד בעניין דומה
גם לאחר תום משבר הרופאים שפקד אותנו בשנה האחרונה, תחלואי מערכת הבריאות הציבורית נותרו בעינם. המחסור המתמשך ברופאים ובאחיות, במקביל לגידול הטבעי של האוכלוסייה, גורם לעומס העבודה הכבד המוטל על כתפיהם של אנשי הצוות הרפואי מדי יום. על מנת לפתור את בעיות כח האדם במערכת הבריאות הציבורית, יש להיערך להמשך הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה ולסיעוד בכל האוניברסיטאות בארץ בעתיד. יש גם פתרונות קצרי טווח חשובים לא פחות, שעשויים להפחית את מצוקת כוח האדם במחלקות.
כפי שידוע לכולנו, חלק ניכר מהעבודה השוטפת והיום-יומית במחלקות כרוכה בפעולות פרה-רפואיות ומזכירותיות, שאינן מצריכות הכשרה ממושכת, כגון נטילת דמים, ביצוע תרשימי אק"ג ובדיקות לא פולשניות, התעסקות בבירוקרטיה רפואית ותיאום בדיקות. במדינות רבות בעולם השכילו להכשיר אנשי צוות שיסייעו בפעולות אלו, אך מערכת הבריאות במדינת ישראל קפאה על שמריה. מדובר ביזמה חשובה, הניתנת ליישום מיידי ועשוייה לייעל באופן משמעותי את העבודה בבתי החולים הציבוריים ברחבי הארץ.
אמנם מדובר בבעיה מוכרת וידועה, אך רק מיעוט המחלקות בבתי החולים בארץ מעסיקות על בסיס קבוע ולאורך כל שעות היממה מזכירות רפואיות, לוקחי דמים וטכנאי אק"ג. בהקשר זה, חשוב לציין לטובה את העסקתם של עוזרי הרופא, תחום שהלך והתפתח בשנים האחרונות. עוזרי הרופא, סטודנטים לרפואה הלומדים בשנים הקליניות בארץ ובחוץ לארץ, מסייעים לרופאים התורנים במהלך שעות התורנות ומפחיתים באופן משמעותי את זמני ההמתנה של המטופלים לבדיקות רפואיות ולקבלה רפואית ראשונית במחלקה. במקביל, הסטודנטים מקבלים הזדמנות לשפר את המיומנויות הקליניות הבסיסיות שלהם כבר בצעדיהם הראשונים במערכת הרפואית. עם זאת, חשוב להדגיש כי עוזרי הרופא לא צריכים להיות תחליף לכוח עזר פרה-רפואי.
במהלך שנות לימודיי ושנת הסטאז' נחשפתי מקרוב לזמני ההמתנה הארוכים ולעיכוב בטיפול הרפואי הניתן בחדרי המיון ובמחלקות האשפוז. לדעתי יש לשאוף לכך ששנת הסטאז' ושנות ההתמחות יוקדשו ככל שניתן לרכישת ניסיון קליני ולהעמקת הידע הרפואי והתמקצעות בתחומי ההתמחות השונים ולא לביצוע פעולות פרה-רפואיות ופעולות אדמיניסטרטיביות. הדבר חיוני על מנת להוריד את העומס המוטל על הרופאים ועל האחיות במחלקות, על מנת לשדרג את איכות ואת זמני הטיפול הרפואי הניתנים למטופלים, על מנת להפחית עלויות של ימי אשפוז מיותרים ועל מנת לשפר את התקשורת בין הרופא לחולה.