דעות

צמצום שעות העבודה למתמחים: ההשפעה על הכנתם כאנשי מקצוע

על האיגודים המקצועיים לבנות מחדש את תכניות ההתמחות, כדי שתתאמנה למציאות החדשה של קיצור שעות העבודה של המתמחים

ב-ANNALS OF SURGERY מ-12 לאוקטובר 2012 התפרסם סקר על השפעת צמצום שעות עבודתם של המתמחים באורתופדיה בין השנים 2003 ל-2009. המתמחים לא ישנו הרבה יותר, אך היו פחות עייפים. יחד עם זאת הם היו פחות מרוצים מטיב ההתמחות, מההפחתה ברכישת מיומנויות קליניות ומפחות שעות של השתתפות בניתוחים גדולים בחדר ניתוח. התחושה של רבים מהם הייתה שצמצום שעות העבודה הפחית את מוכנותם לעבודה קלינית עצמאית.

בארץ המצב אינו שונה. מזה למעלה מ-10 שנים, על פי ההנחיות, המתמחה הולך הביתה ב-08.00 אחרי תורנות מיון וב-10.00 אחרי תורנות מחלקה. אינני תמים ואני בהחלט מודע לכך שלא בכל מחלקה מנתחת באמת מקפידים על כך. במחלקה האורתופדית שניהלתי ניסינו להקפיד על כך. מתמחה אחרי תורנות לא הורשה להיכנס לחדר ניתוח. המשמעות הייתה שרוב הניתוחים האלקטיביים הגדולים וניתוחי הטראומה הקשים נותחו על ידי הרופאים הבכירים. לאחר שביתת הרופאים בשנה שעברה, ההקפדה על צמצום שעות העבודה של המתמחים גברה.

השאלה הנשאלת היא כיצד ירכשו המתמחים את המיומנויות הקליניות והכירורגיות עם צמצום שהייתם במחלקה ובחדר הניתוח. למצב הנוכחי נוספת גריעת המתמחים מעבודת המחלקה עקב שירות מילואים לגברים, חופשות לידה לנשים, חופשות שנתיות וכמובן חופשות לימודים לפני בחינות. מאחר שאין כוונה או סיכוי להחזיר את הגלגל לאחור, יש לתת לכך את הדעת, ולחשוב כיצד לתת למתמחים התמחות טובה, כלומר להכין אותם לעבודה קלינית וכירורגית עצמאית במסגרת 6 שנות ההתמחות.

נדרשת כעת בדיקה מחודשת של תכניות ההתמחות. 6 חודשי מדעי יסוד הם ברוב המקרים בזבוז זמן. חוקרים גדולים לא יוצאים מזה, בטלנות לעומת זאת בהחלט כן. האם כל הרוטציות של 3 חודשים אכן חיוניות? האם הכרחי שמתמחה באורתופדיה יבלה 3 חודשים בכירורגיה אבדומינלית או וסקולארית? או בכירורגיה פלסטית? אין ספק שהרוטציות שהזכרתי הן חשובות ומרחיבות את האופקים המקצועיים של המנתח האורתופדי, אבל מה יוצא מזה שבוגר התמחות במקרים רבים לא יודע לנתח שבר תוך-מפרקי של הברך, להחליף מפרק ירך או לנתח דיסק מותני? אין לי ספק שבמקצועות כירורגיים אחרים ההתלבטויות דומות, והגיע זמן שהאיגודים המדעיים/מקצועיים יבנו מחדש את תכניות ההתמחות כך שתתאמנה למציאות החדשה.

נושאים קשורים:  דעות,  מתמחים,  התמחות,  שעות עבודה
תגובות
תומר
12.11.2012, 20:24

המתמחים רק רוצים לעבוד פחות וזה מובן אבל לא חושבים על המשמעות המקצועית

לאוניד ליכטנשטיין
12.11.2012, 21:33

ד"ר טאובר המכובד.
אני סיימתי התמחות בזמן שלא היו הלכים הביתה לאחר תורנות. זה היה נורה. הייתי נרדם בעמידה בניתוחים אלקטיבים שאתה כל כך דועג להם ודבר יחידי שהיה אכפת לי שהסיוט זה פשוט יסתיים. אחר כך נסיע של שעה לביתי בחיפה. שתי ילדים וספר קמפבל? אגב עברתי בחינות שלב א וב בפעם הראשונה.
תמצאו פיתרון אחר.

מומחה
12.11.2012, 21:35

גם אחרי שיצא חוק בשנת 2000 לא הלכתי הביתה אחרי תורנות כי לא רציתי להפסיד משהו מעניין בחדר ניתוח או ברוטציה בב"ח אחר ויצא ממני אורטופד שיודע להחליט ולנתח וגם מישהו סיים לפני הצליחו לאחר התמחות. עכשיו יותר ויותר רופאים בוחרים ברוטציות לא החרחיות כמו נויורלוגיה למשל - באורטופדיה ! מה יש לחפס שם 3 חודשים ולא הולכים לכלי דם שזה לדעתי לאורטופד הרוטציה הכי חשובה כי אנחנו בניתוחים מאוד קרובים לכלי דם ולפעמים חייבים לחשוף אותם , איך אפשר בלי ידע כזה לנתח לא מתאר לעצמי . לדעתי חייבים רוטציה טפול נמרץ או פנימית , למה לא הרי אנחנו רופאים וצריכים לפעמים לטפל דלקת ראות, כירורגיה כלי דם !בכירוגיה כללית משיהו עשה סטאז בארץ מספיק לדעתי חודשיים האלו כי שם אתה באמת עובד קשה ולומד .
מדע יסוד צריך להפסיק, זה באמת בטלנות, אם מישהו רוצה לעשות PHD שילך לאוניברסיטה ויעשה עבודה רצינית . אפשר במקום זה להכין הצגת מקרה או מס מקרים מנסיון האישי ולהציג אותם עם סקירת ספרות וסיכום בפורום אולי אפילו כחלק מבחינות שלב ב .
ועדת התמחו צריכה לחשוב על זה כי חסרים רופאים במחלקות רק בגלל חוקים חדשים וחופשים ורוטציות ולא שבאמת הם חסרים .

כמעט סטאז'רית
13.11.2012, 08:47

יש לי רעיון!
מה דעתך להוסיף תקנים של מתמחים?
ככה, כל אחד מהם יעשה פחות תורנויות, יפסיד פחות ימים, ויוכל להשתתף ביותר ניתוחים גדולים ואלקטיביים במשך היום.

רעיון טוב, לא???

דר נועם פרידמן
13.11.2012, 09:00

שמחתי לקרוא הדיעה. שמחתי יותר לקרוא שאין שוב אצבע מאשימה כלפי המתמחים, בדרישה שיישארו על חשבון מנוחתם לניתוחים לאחר תורנות. האצבע צריכה להיות מופנית לקובעי המדיניות בהר"י בדיוק כפי שמציע הכותב. אין ספק שגם מנהלי המחלקות, עם יד על הלב, צריכים לדאוג שהמתמחים אכן ילמדו בשעות היום ולא יבצעו רק העבודות השחורות שבהן המומחים כבר אינם מתעסקים . אולי צריך למצוא "מתאמים רפואיים" לזירוז בדיקות קבלת תשובות במקום להפיל זאת על המתמחים שזמנם כה יקר ... עובדה שבמדינות מפותחות רבות תוכנית ההתמחות קצרה יותר ויעילה יותר. הרבה חומר למחשבה.

דר' מאוכזב משהו
13.11.2012, 10:40

אחוז גדול מדי של זמן ההתמחות מבוזבז על שטויות . מטלות רבות (דמים, עירויים, טלפונים , שחרורים, מילוי טפסיס ומסמכים הזויים) ניתן להטיל על עובדים פרה-רפואיים למיניהם. ניתן בפירוש להגדיל את נפח 'זמן-האיכות' של ההתמחות, הארוכה ממילא. הגיע הזמן הלתיעל, לוניצ'קה. תצדיק את התפקיד שלך אולי.

ד"ר יוסף גילבורד
13.11.2012, 11:50

אכן, וכפי שד"ר טאובר מציין, ההרגשה הרווחת בין כל המומחים במקצועות הכירורגיים היא שמתמחינו אינם מקבלים התמחות ברמה מספקת בעקבות הזמן היחסית קטן של עבודה וחשיפה למקצוע הראשי.
להערכתי יש לשנות באופן יסודי את התכניות ההתמחות , לפחות של המקצועות הכירורגים. הייתי מבטל לחלוטין את הרוטציות המיותרות בתחומי הכירורגיה האחרים, הייתי מחייב את כולם לעבוד תקופה של 3 עד 6 חודשים בטיפול נמרץ ולאחר מכן 5.5 שנים במקצוע הראשי.הייתי מבטל את השהיה במדעי יסוד אך הייתי מחייב בכל זאת להכין עבודה מדעית שתאושר ע"י ועדה.

ד"ר גיא לין
13.11.2012, 14:07

חברים, יש רק פתרון אחד לבעיות המועלות כאן PHYSICIAN ASSISTANTS כמו בארה"ב - "יריצו" את המחלקה ויאפשרו למתמחים להתמחות.

מומחה
13.11.2012, 21:01

בדיוק , עוזר רופא . יכולה להיות גם אחות עם תור 1 ואולי קורס נוסף. בשביל מה הם לומדים כל כך הרבה + מזכירות נוספות שעוזרות בבירורים , אירגון עבודה וחול' ..
אין צורך בהגדלת כמות המתמחים , גם כך לפחות במחלקה שלנו לא מרגישים שחסרים אנשים.
בכירים גם צריכים להשתתף יותר ולהתחלק בעבודה . אני 7 שנים מומחה עם תת התמחות ולפעמים אם יש לי זמן עושה קבלה(משתדל עם מתמחה כדי ללמד) ומשחרר חולים שניתחתי , למה לא ..

פרופ. בוריס יופה
14.11.2012, 12:45

כל ההתמחות בכירורגיה-ביזיון אחד גדול,אחרי השביתה המוצלחת המתמחים מסתכלים רק על השעון,לא מספיק משתתפים בניתוחים, בטיפול יום-יומי בחולים וגם אין שום רצף במעקב אחרי המנותחים מי צידם של המתמחים.לגבי רוטציות ומדעי יסוד-בזמנו זה הייה חיוני אבל עכשיו באמת אין בהם שום ערך!רפואה מדומה(וירטואלית)זה שם המשחק!

אש
03.02.2013, 19:28

לא חסרים מנהלי מחלקות שזה הנשק שלהן. מי שרוצב ללגת הביתה בשמונה יפסיד ניתוח זה או אחר. אני עשיתי התמחות בזמן השביתה בשנת 2000 שלאחריה המתמחים היו אמורים ללכת הביתה בבוקר וזה לא קרה כי מנהל המחלקה החזיק את המתמחים כבני ערובה כשהנשק היה ה״זכאות״ להכנס לחדר ניתוח לניתוחים מיוחדים, ולאו דוקא כאלה שבוצעו ביום שלאחר התורנות של אותו מתמחה. העונש היה המשכי. כך שמי ש״רצה״ להתנסות בניתוחים לא שיגרתיים, שהם כמובן חלק מהסילבוס, היה צריך להיות ילד טוב ולהשאר במחלקה עד חמש אחרי כל תורנות. וכל זה כשאת שאר הזמן דאגו למלא בשטויות. אם אחות לא ידעה לעשות פעולה כלשהי, או שטעתה, ברור שלא ילמדו אותה לעשות זאת. בשביל זה יש מתמחה, הוא יעשה זאת במקומה!! כנל לגבי עבודת המזכירה. מה שהיא לא יודעת או לא עושה טוב, יעשה המתמחה. המתמחה הוא מין פקק לעת מצוא, ובסוף גם מעכבים את יציאתו לרוטציות, דוחים לו מבחנים. למה לא, שישאר העבד במחלקה עוד שנה, עוד שנתיים. גם כשיוצאים לרוטציות ולמדעי יסוד, עדיין התמחה נדרש להגיע למחלקה פעמיים בשבוע. לא חס וחלילה כדי להכנס לחדר ניתוח ולנתח על מנת לשמור על המיומנויות שזה עתה נרכשו, אלא כדי להחזיק את המחלקה והמרפאות, כדי שהמומחים יוכלו להתבטל בלי יסורי מצפון. כעת כשאני כבר מומחה, אני לא שוכח מאיפה באתי. אני לעולם לא מתייחס למתמחה כאל העבד שלי. כל דבר שהמתמחה עושה גן אני עושה, תוך כדי הסבר ולימוד המתמחים. מנהל המחלקה שלי למד שכניסה לחדר ניתוח אינה צ׳ופר אלא מחובתו ללמד את המתמחה, וכל מתמחה, את כל סוגי הניתוחים שהוא עשוי להתקל בהם בחייו המקצועיים. אני מקווה שעידן הדיקטטורה חלף ושפסו, או בדרך לפוס מנהלי המחלקות מסוגושל זה שאני נאלצתי להתמחות אצלו. הוא לא הוסיף כבוד לעצמו או למקצוע ולא הצליח להפיק מתמחים טובים ושבעי רצון שיהפכו למומחים טובים. את המעבר למומחה טוב עשינו כל מתמחיו בבתי חולים אחרים תחת הדרכה של רופאים בכירים מזן משובח יותר, בארץ ובחול.

רעות
31.03.2013, 01:46

אני כרגע סימתי מכינה ללימודי הנדסת תוכנה. ואני היתי רוצה ללמוד רפואה כי זה הדבר שאני הכי אוהבת ורק בגלל התהליך הארוך וויתרתי. אני מקנאה במי שהצליח לעמוד בזה