לפני שבועות אחדים "נחתה" אצלי בתיבת הדואר האלקטרוני במרפאה הודעה ממטופלת שלי. שמה של המטופלת היה מוכר לי היטב, אולם ההודעה הגיעה מתיבת ג'ימייל, ולא היה זכור לי שנתתי את כתובת המייל שלי למטופלת הזו, או בכלל אי פעם למטופל שלי. אגב, מספר הטלפון הנייד שלי מוענק באופן די חופשי, והמטופלים שלי מתקשרים מדי פעם מעבר לשעות העבודה בשאלות כאלה ואחרות. באותה הודעה ציינה המטופלת שהתעדכנה באינטרנט בדבר הבדיקות הרבות שהיא צריכה לעשות כי היא "כבר הגיעה לגיל", ובכלל למה היא זו שצריכה להעלות את הנושא ולא רופא המשפחה שלה.
עוד בעניין דומה
מכתב קצר ולקוני לכאורה ומאחוריו שאלות ותהיות רבות. מאיפה לכל הרוחות היא השיגה את כתובת הדואר האלקטרוני שלי? האם היא באמת מי שהיא טוענת שהיא מאחורי הכתובת הזו? הרי לכאורה כל אחד יכול לפתוח תיבת דואר בג'ימייל עם כל שם שיעלה על דעתו. האם לענות בכלל? ואם לענות - מה לענות? ואיך אני מוודא שאני אכן מתכתב עם מי שמציגה את עצמה כמטופלת אמיתית שלי? ואם היא באמת מטופלת שלי, האם מותר לי להעביר בדואר אלקטרוני לא מאובטח מידע רפואי שחל עליו חיסיון (מה עוד שקרוב לוודאי שמנוע חיפוש כלשהו סורק תכנים של מכתבים)? ומה יקרה אם לא אענה? האם אהיה חשוף אחר כך לתביעות בגין רשלנות רפואית, אם לא אמלא אחר בקשות המטופלת?
נוסף לכך ציינה המטופלת שהיא רוצה בדיקות סקירה בהתאם לגילה ולמינה. מאיזה אתר אינטרנט הוציאה את ההמלצות? עד כמה המלצות אלה מהימנות ומתוקפות? אולי היא זקוקה דווקא לבדיקות אחרות? ומה פתאום שהיא תקבע מהן הבדיקות התקופתיות שהיא רוצה וצריכה ולא אני?!
הודעה זו והתהיות שעלו בי בעקבותיה הן רק חלק מהדילמות שאנו נתקלים בהן על בסיס יום-יומי בעידן החדש. על נושאים אלה ועוד נדון בכנס הקרוב "רופא אנלוגי בעולם דיגטלי" שיתקיים ב-28 בנובמבר בתל-אביב.