משרד הבריאות דיווח ביום שישי על שלושה מקרים של סיבוך נדיר של ירידה בספירת תאי דם לבנים ומאפייני זיהום שקרו בבית החולים מאיר בכפר סבא. החולים נטלו אופטלגין, ושניים מהם מתגוררים באותו יישוב. על מקרה רביעי, בסורוקה, דיווח המשרד לפני חודש, ובמקרה חמישי, שפרטיו הגיעו מוולפסון, התעורר חשד לסיבוך זה, אך אחר כך התברר שהוא אינו קשור לנטילת אופטלגין.
עוד בעניין דומה
בהודעה שהעביר המשרד לתקשורת נאמר כי יש סבירות (לגבי 3 המקרים במאיר) שמדובר בסיבוך שעלול לנבוע מנטילת אופטלגין. זה סיבוך נדיר מאוד, אך מוכר. בדיקה מהירה שערך משרד הבריאות בשלושת בתי החולים, נועדה לברר אם הופיעו מקרים דומים בחודשים האחרונים. משרד הבריאות הודיע כי הוא עורך בדיקה אפידמיולוגית בתיאום עם בית החולים מאיר "כדי לאפיין לעומק את שלושת המקרים, ולבדוק אם קיים קשר ביניהם או אם קיימות סיבות אפשריות אחרות לצבר הזה. כן יבוצע תחקיר קליני מעמיק של החולים (שניים עדיין מאושפזים).
בשלב זה מדובר, נאמר בהודעת המשרד, בחשד לקשר לנטילת אופטלגין, והנושא נבדק על ידי גורמי המקצוע. אופטלגין מותרת לשימוש בארץ ובשלב זה אין מקום לשינוי ההנחיות. תופעת הלוואי של דיכוי מערכת הדם לייצור תאי דם לבנים חדשים כדי להתגבר על זיהום, נתגלתה בעבר בארה"ב ובעקבות זאת האופטלגין נאסר בה לשימוש.
"המשרד יעדכן את הציבור ואת הרופאים בהמשך תהליך הבדיקה". על פרשת המקרים במאיר דיווחו כלי התקשורת השונים כי השלושה אושפזו במצב קשה "לאחר קריסת מח העצם בגופם". אחד מהשלושה נטל כדור אופטלגין לאחר טיפול שיניים וסבל מחולשה ומהקאות.
"מעריב" דיווח כי את הקשר בין המקרים לבין האפשרות שהסיבוך קשור באופטלגין העלתה ד"ר מיכל חוברס, מומחית לזיהומים במאיר. השלושה טופלו בתרופות אנטיביוטיות ובתרופות לשיקום מח העצם ואחד מהם כבר שוחרר לביתו. אישה בשנות העשרים לחייה עדיין מאושפזת וחלה הטבה במצבה.
חברת "טבע" יצרנית התרופה הגיבה: "אנו מצרים על המקרים. בשלב זה לא קיבלנו כל פנייה בנושא. הפרטים אינם ידועים לנו. ככל שנתבקש נשתף פעולה עם הגורמים הרלבנטיים. מהנתונים שברשותנו עולה כי הסבירות שהתרחשות כזאת נובעת מאופטלגין נמוכה ביותר". שכיחות דיכוי מח עצם חמור בעקבות נטילת אופטלגין היא תופעת לוואי נדירה ביותר. על פי "טבע" סבירותה מוערכת באחד למספר רב של מיליוני שימושים.