Infective Endocarditisי(IE) היא מחלה קשה, והחולים בה נמצאים בסיכון גבוה לתחלואה ולתמותה, למרות התקדמות הטיפול הרפואי. כיום, ניתוח מקובל יותר מבעבר לטיפול במחלה, אולם ההתוויות לעריכת ניתוח אינן מוגדרות היטב (פרט להמלצה לניתוח במקרים של אי-ספיקת לב). היכולת לזיהוי מוקדם של מטופלים בעלי וגטציות גדולות וסיכון מוגבר לתסחיפים, וכן שיפור בטכניקת הניתוח והניסיון בתחום תומכים בניתוח מוקדם, אולם תהליך זיהומי ודלקתי פעיל עלול להקשות על ביצוע הניתוח. הנחיותיהם של גופים שונים בנושא שונות זו מזו.
עוד בעניין דומה
למחקר זה, שנערך בקוריאה, גויסו בשנים 2006–2011 משתתפים מבוגרים שלקו בזיהום בצד השמאלי של הלב, במסתמים טבעיים, וסבלו מפגיעה חמורה בתפקוד המסתם ווגטציה בקוטר מקסימלי של מעל 10 מ"מ. המשתתפים הוקצו אקראית לניתוח מוקדם או לטיפול כרגיל.
במחקר נכללו 76 משתתפים, 37 הוקצו לניתוח מוקדם ו-39 לטיפול רגיל. גילם הממוצע של המשתתפים היה 47 שנים, ו-67% היו גברים. כל המשתתפים בקבוצת הניתוח המוקדם נותחו תוך 48 שעות מההקצאה. 77% מהמטופלים בקבוצת הטיפול הרגיל נותחו במהלך אשפוזם או במהלך המעקב.
התוצאה העיקרית הייתה שילוב של מוות במהלך האשפוז או תסחיפים סיסטמיים תוך 6 שבועות מההקצאה לטיפול. בכל אחת מהקבוצות אירע מקרה מוות אחד במהלך האשפוז. תסחיפים סיסטמיים נראו תוך 6 שבועות אצל משתתף אחד (3%) בקבוצת הניתוח המוקדם לעומת 9 משתתפים (23%) בקבוצת הטיפול הרגיל (HR=0.10, 95%CI 0.01-0.82 לגבי התוצאה העיקרית בקבוצת הניתוח המוקדם לעומת הטיפול הרגיל). לא נמצא הבדל בין הקבוצות מבחינת תמותה כללית לאחר שישה חודשים.
החוקרים מסכמים כי בקרב מטופלים הסובלים מ-IE עם וגטציות גדולות, ניתוח מוקדם הוביל לירידה משמעותית בסיכון לתסחיפים סיסטמיים.
ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור: