בכמה ניסויים לגבי סיסטיק פיברוזיס (CF) נרמז כי נשים נפגעות מהמחלה באופן חמור יותר מגברים. לפיכך הועלתה הצעה כי הורמוני מין עשויים להשפיע על פנוטיפ ה-CF. חלק גדול יחסית מהנשים החולות ב-CF משתמשות באופן קבוע בגלולות למניעת היריון במתן פומי (OC), אך ההשפעה של שימוש בגלולות אלו על חומרת המחלה אינה ברורה.
עוד בעניין דומה
בניסוי זה העריכו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את ההשפעות של גלולות למניעת היריון על התוצאות הקליניות בקרב נשים חולות CF. נתונים של 681 נשים היו זמינים, ו-42% מהן נטלו גלולות למניעת היריון במשך פרקי זמן שונים. החוקרים ביצעו קודם אנליזה בין-חולים (inter-patient analysis), והשוו את השינוי שנתי באחוז החזוי של FEV1, את מדד מסת הגוף (BMI) ואת כלל הימים של שימוש באנטיביוטיקה תוך-ורידית (IV) על פני חמש שנות תקופת הניסוי, אצל 57 נשים שנטלו גלולות למניעת היריון ו-57 נשים שלא נטלו לגלולות למניעת היריון.
לא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות. החוקרים ביצעו לאחר מכן אנליזה בתוך הקבוצה (intra-patient analysis) של אותן תוצאות על פני תקופה של 3 שנים של נטילת גלולות למניעת היריון ותקופה של 3 שנים, ללא נטילת גלולות של אותה חולה (n=23-27), ושוב לא אותרו הבדלים באף אחת מהתוצאות הקליניות.
החוקרים הסיקו כי הנתונים מרמזים על כך שהשימוש בגלולות למניעת היריון אינו משפיע על חומרת מחלת ה-CF.
מקור: