במחקר חדש של ד"ר יעקב לורנס מנהל המרכז למחקר יישומי ברדיותרפיה בשיבא ושל ד"ר טליה גולן, נמצא כי בעקבות פיתוח תרופות חדשות לסרטן גרורתי של המעי הגס, התארכה ב-20 השנים האחרונות תוחלת החיים של החולים עד כדי פי שניים. תקציר המחקר הוצג בכנס השנתי של האיגוד האמריקאי לאונקולוגיה קלינית, ה-ASCO – American Society of Clinical Oncology שנערך בשיקגו בשבוע שעבר.
עוד בעניין דומה
בשנים 1991–2008 אישר ה-FDA שבע תרופות חדשות לסרטן גרורתי במעי הגס. בניסויים קליניים שנערכו בתהליך פיתוח התרופות השתתפו בעיקר מטופלים צעירים עם מעט מחלות רקע. זוהי אוכלוסייה סלקטיבית אשר איננה מייצגת את כלל אוכלוסיית המטופלים במחלה.
רופאים חוקרים ממכון הקרינה ומהמחלקה למערכת העיכול במרכז הסרטן בשיבא בדקו אם תודות לתרופות החדשות חל שיפור בהישרדות החולים גם באוכלוסייה הכללית. צוות החוקרים בראשות ד"ר לורנס וד"ר גולן ניתח נתונים ממאגר מידע אפידמיולוגי אמריקאי (SEER) שכלל כ- 42,300 בני אדם, שהתגלה אצלם סרטן גרורתי במעי הגס בין 1988 ל-2008. "מצאנו כי גם חולים מחתך האוכלוסייה הכללית הרוויחו מהטיפולים החדשים למחלה. תוחלת החיים עלתה מ-8 חודשים ל-14 חודשים באופן מובהק בקרב מטופלים שגילם הממוצע 67. לעומת זאת, באוכלוסייה המבוגרת יותר, לא הייתה הטבה", מסר ד"ר לורנס. ד"ר גולן הוסיפה: "יתכן שגם טכנולוגיות מתקדמות כמו ציוד חדיש בניתוחים ואמצעי הדמיה מדויקים, תרמו להארכת תוחלת החיים במהלך 20 השנים האחרונות".
סרטן המעי הגס והחלחולת הוא בין השכיחים בארץ. המחלה תוקפת גברים ונשים כאחד. שכיחותה גבוהה יותר מעל גיל 50. הרופאים מסרו כי ימשיכו לבחון דרכים להארכת חיי החולים. "האתגר עבורנו הוא לדאוג גם לאוכלוסייה המבוגרת הסובלת מסרטן גרורתי במעי הגס", סיכם ד"ר לורנס.