פרופסור עוזי גפטר

סכנה לסיבוכים קשים כתוצאה משימוש בתכשיר החוקן "אנמה"

במאמר שפורסם ב-Archives of Internal Medicine דיווחו רופאים מבילינסון והשרון על 11 מקרים של סיבוכים קשים בעקבות שימוש בתכשיר "אנמה", 5 מהם הסתיימו במוות. יצרנית התכשיר: "לומדים את הממצאים"

הדו-ירחון Archives of Internal Medicine מדווח בגיליונו האחרון על עבודת מחקר של צוות בראשות ד"ר יעקב עורי, רופא בכיר במערך לנפרולוגיה ויתר לחץ-דם בבילינסון והשרון, יחד עם מנהל המערך פרופסור עוזי גפטר, פרופסור אשר קורזיץ ורופאים נוספים. מהמחקר עלה כי התכשיר הנפוץ לחוקן Fleet Enema, המשמש לטיפול בעצירות וכהכנה ללידה ולהליכים כירורגיים במעיים, כולל קולונוסקופיה, עלול לגרום לסיבוכים קשים ואף למוות, והחוקרים המליצו להפסיק את השימוש בו. השימוש בתכשיר נפוץ במוסדות סיעודיים ובבתי אבות. הוא מכיל זרחן שגורם לתנועת מעיים.

עצירות (אילוסטרציה. מקור: ויקיפדיה)

עצירות (אילוסטרציה. מקור: ויקיפדיה)

ד"ר עורי אמר ל"ידיעות אחרונות": "התברר שהשימוש בחוקן הזה מסוכן במיוחד למי שסובל מאי-ספיקת כליות ולחולים שמטופלים בתרופות המאטות פעילות מעיים, כמו תרופות למחלת פרקינסון או תרופות פסיכיאטריות".

בדיווח ל-AIM תוארו 11 מקרים של סיבוכים קשים, ו-5 חולים נפטרו בעקבות הפגיעה. החולים שעליהם מדווח במאמר היו בני 89-61, שלושה קיבלו מנות של 798-500 מ"ל ו-8 קיבלו את המנה הרגילה של 250 מ"ל. בתוך יממה נראו אצל רובם תופעות לוואי קשות, ובכלל זה ירידה חדה בלחץ הדם ובנפח הדם, עלייה חדה ברמת הזרחן וירידה ברמת הסידן בדם. שניים נזקקו לטיפולי דיאליזה, כולם פיתחו אי-ספיקת כליות ושלושה נזקקו לאשפוז ממושך.

בעקבות האירועים הופסק השימוש בתכשיר החוקן הזה. חברת פליט הודיעה בעקבות הדיווח בכתב העת ובכלי תקשורת נוספים בחו"ל כי היא לומדת את ממצאי המחקר ונמצאת בקשר עם הרשויות המתאימות.

לדיווח ב-Archives of Internal Medicine

נושאים קשורים:  פרופסור עוזי גפטר,  יעקב עורי,  אי-ספיקת כליות,  קולונוסקופיה,  נפרולוגיה,  עצירות,  לידה,  פרופסור אשר קורזיץ,  המרכז הרפואי "רבין",  מחקרים
תגובות
סתם דוקטור
07.03.2012, 22:14

הכיתוב תחת צילום הרנטגן מטעה! בצילום נראה תוכן צואתי ברקטום-ממצא שהינו תקין בצילום. המונח ה"עממי" עצירות , הינו מונח כללי וכל אחד משתמש בו לתיאור תלונה אחרת -צואה קשה, מיעוט או תדירות נמוכה של פעולות מעיים או מאמץ יתר בפעולת מתן הצואה. אין קשר בין עצירות מכל סוג שהוא לתמונה הרנטגנית שהיא תקינה ולא מעידה על בעיה (כפי שגם אינה שוללת בעיה) ביציאות.
אפילו עם מקור התמונה הינו ויקיפדיה המהוללת.

סתם חולה
19.06.2014, 05:53

אני חולה בעשור השלישי לחיי שעומד לעבור קולונוסקופיה היום.
מתוך הכתבה לא ברור אם בסופו של דבר אפשר להשתמש בתכשיר הזה כיום (אפריל 2014). אני הגעתי לפה כי היה לי קשה להשתמש בתכשיר ועליתי לאינטרנט כדי לנסות ולהבין אם שימוש בוזלין כדי להכניס את החוקן זה משהו שאפשר לעשות או לא. לא קיבלתי תשובה. לא פה ולא בעלון השימוש שמצאתי.
הכתבה הזו סתם הפחידה אותי ונראה לי כרגע שלא אשתמש בתכשיר כלל.