עישון

בדיקת סקר לאיתור רבדים טרשתיים אינה מגבירה את שיעור הפסקת העישון

בהתבסס על מחקרים תצפיתיים ועל הנטייה המוגברת להפסקת עישון לאחר אירוע קרדיווסקולארי, שיערו החוקרים כי משתתפים שיבצעו בדיקת סקר לאיתור רבדים טרשתיים בעורק הקרוטיד יימנעו מעישון בשכיחות גבוהה יותר. תוצאותיו של מחקר זה לא הדגימו נטייה כזו

07.02.2012, 18:53

מחקרים מעטים בחנו את השפעתן הקלינית של בדיקות סקר לאיתור רבדים טרשתיים. מממצאי מחקרים תצפיתיים עולה כי ייתכן שביצוע בדיקות אלו יגביר את המוטיבציה להימנע מסיכון ויוביל לשינויים בהתנהגות כגון היענות מוגברת לטיפול תרופתי ושינויים באורח החיים. לדברי החוקרים בוצעו עד כה שני מחקרים מבוקרים בנושא, שתוצאותיהם סותרות.

השימוש בבדיקת אולטרה-סאונד של עורקי הקרוטיד כבדיקת סקר לאיתור רבדים טרשתיים הולך וגובר, אולם תפקידה הקליני של בדיקה זו עדיין שנוי במחלוקת. מכיוון שמעשנים רבים מפסיקים לעשן רק לאחר אירוע קרדיווסקולארי חריף, שיערו החוקרים כי יידוע הנבדק לגבי תוצאות בדיקת סקר חיוביות יוביל להיענות מוגברת לטיפול ולשיעור מוגבר של הפסקת עישון.

במחקר נכללו 536 מעשנים, מהם 45% נשים, שעישנו בממוצע 20 סיגריות ביום, וחציון משך העישון היה 31.7 שנים. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות. 267 משתתפי קבוצת המחקר ביצעו את בדיקת הסקר, ואם נמצאו ממצאים חיוביים בבדיקה (רבדים טרשתיים), קיבלו תמונות של הרבדים הטרשתיים בלוויית הסבר של 7 דקות לגבי משמעות הממצא. 267 משתתפי קבוצת הביקורת לא עברו את הבדיקה. במקביל השתתפו כל משתתפי המחקר בתכנית של שנה לעידוד הפסקת עישון, שכללה ייעוץ אישי, מעקב טלפוני, עלוני הסבר ושימוש בתחליפי ניקוטין.

שיעורי הפסקת העישון (על פי דיווח המשתתף ומדידת רמות CO באוויר הננשף) לאחר 12 חודשים לא היו שונים בין שתי הקבוצות (20.4% לעומת 20.2%). נמצאה נטייה בלתי מובהקת לשיעורי הימנעות גבוהים יותר בקבוצת המחקר לאחר חודש ולאחר 6 חודשים.

לא נמצא הבדל בין שתי הקבוצות בשינוי במדד Framingham לאחר שנה, או בשינוי במדדים אחרים המשמשים לחיזוי הסיכון למחלה קרדיווסקולארית (רמות כולסטרול, לחץ דם וכדומה). כמו כן לא נמצא שינוי בטיפול המניעה, מלבד עלייה גדולה יותר בטיפול נגד יתר לחץ דם בקבוצת המחקר (ללא עלייה בשיעור המטופלים המאוזנים).

שיעור הממצאים החיוביים בבדיקת הסקר היה גבוה – 57.9%. בקבוצת המחקר, לא נמצא שיעור מוגבר של הפסקת עישון בקרב משתתפים שנמצאו אצלם ממצאים חיוביים לעומת משתתפים ללא ממצאים כאלה.

לגבי מדדי סיכון אחרים – נמצאה ירידה קלה ברמות הכולסטרול מסוג LDL בקרב משתתפים שנמצאו אצלם ממצאים חיוביים לעומת משתתפים ללא ממצאים, וכן נמצא שיעור גדול יותר של משתתפים עם יתר לחץ דם מאוזן (ממצא זה קשור ככל הנראה לעלייה בשיעור הטיפול התרופתי נגד יתר לחץ דם). לא נמצאו שינויים נוספים.

החוקרים מסכמים כי במחקר מבוקר אקראית נמצא כי בדיקת סקר לאיתור רבדים טרשתיים בעורק הקרוטיד, המבוצעת נוסף להשתתפות בתכנית לעידוד הימנעות מעישון, אינה מובילה להגברת שיעור ההימנעות מעישון או לשליטה טובה יותר בגורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולארית. מדובר בממצא חשוב לאור הגברת השימוש בבדיקת סקר זו. עם זאת, ייתכן שיש מקום להעריך את השפעתה של הבדיקה כאשר היא מבוצעת שלא במקביל לתכנית אינטנסיבית לעידוד הימנעות מעישון.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור:

Rodondi et al.;Impact of Carotid Plaque Screening on Smoking Cessation and Other Cardiovascular Risk Factors:A Randomized Controlled Trial, Archives of Internal Medicine 2012 Jan 23. [Epub ahead of print]

נושאים קשורים:  עישון,  בדיקת סקר,  בדיקת אולטרה-סאונד של עורקי הקרוטיד,  מחקרים
תגובות